ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας προς χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα ανακοίνωσε χθες το Εurogroup, δηλαδή το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ. Οπως όμως αποσαφηνίστηκε στη συνέχεια, ο μηχανισμός αυτός ούτε απολύτως έτοιμος είναι ακόμη, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθούν οι απόψεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα για οικονομική βοήθεια, το οποίο θα εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Με άλλα λόγια, οι υποσχέσεις των ευρωπαίων ηγετών για στήριξη της ελληνικής οικονομίας έμειναν και χθες υποσχέσεις, ενώ πλέον είναι σαφές ότι η Ευρώπη εύχεται πλέον φωναχτά να κατορθώσει η χώρα μας να ξεπεράσει μόνη της τα προβλήματά της, καταφεύγοντας σε δανεισμό, χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια.
«Μετά το σχέδιο αυτόμάλλον θα συνετιστούν και οι αγορές» υπογράμμισε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Ευρώπη θα προτιμούσε να πέσουν τα spreads και η Ελλάδα να μπορέσει να δανειστεί φθηνότερα από τις αγορές. Αν δεν συμβεί αυτό όμως, σημείωσε ότι η ΕΕ είναι πλέον έτοιμη να δανείσει τη χώρα μας μέσω ορισμένων χωρών που δεν κατο νόμασε και «υπό τον συντονισμό της Κομισιόν». Για να υπάρξει όμως τέτοια απόφαση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει και επισήμως αίτημα για οικονομική βοήθεια, αίτημα που, όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει.
«Για να αποφασίσει η Ελλάδα αν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη,θα πρέπει πρώτα να ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο, να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις από τη Σύνοδο Κορυφής και να ξεκαθαρίσει τελείως το πλαίσιο του μηχανισμού» τόνιζαν χθες στις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να συμβάλει στο ευρωπαϊκό ταμείο, επικαλούμενη συνταγματικό κώλυμα. Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι, ενώ το σχέδιο προβλέπει οικονομική βοήθεια ύψους 25 δισ. ευρώ χωρίς εγγυήσεις, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί ούτε το επιτόκιο ούτε οι όροι του δανεισμού, αλλά ούτε και η ταυτότητα των χωρών που δέχονται να συμβάλουν στο ταμείο.
Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέστη εκ νέου σαφές χθες, διά στόματος του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, ότι «από τεχνικής απόψεως» το σχέδιο ενδεχόμενης παρέμβασης της ευρωζώνης υπέρ της Ελλάδας είναι έτοιμο. Ωστόσο από πολιτικής απόψεως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης εμφανίστηκαν χθες «ανέτοιμα» και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup κ. ΖανΚλοντ Γιούνκερ, το θέμα θα συζητηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα συνεδριάσουν στις 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο για τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που φημίζονται για την εμμονή τους στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία το θέμα αντιμετωπίζεται σε άλλη βάση. Η καλύτερη εκδοχή για τις χώρες αυτές είναι να συνεχίσει να δανείζεται η Ελλάδα- όσο μπορεί- με υψηλό κόστος και να αποκλιμακωθούν σταδιακώς τα επιτόκιά της, χωρίς έξωθεν παρέμβαση.