17% των νοικοκυριών χρωστά λογαριασμούς και ενοίκια

«Βουλιάζει» στα χρέη ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού λόγω της οικονομικής κρίσης. Το 17% των καταναλωτών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), στο ενοίκιό του και στα κοινόχρηστα, το 22,9% πληρώνει το ελάχιστο ποσό των πιστωτικών του καρτών και των καταναλωτικών του δανείων, το 7,6% δανείζεται από κάποια τράπεζα για να πληρώσει μια άλλη, ενώ το 4,5% δεν πληρώνει γιατί δεν έχει τη δυνατότητα. Ολα αυτά προκύπτουν από έρευνα που ...

«Βουλιάζει» στα χρέη ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού λόγω της οικονομικής κρίσης. Το 17% των καταναλωτών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), στο ενοίκιό του και στα κοινόχρηστα, το 22,9% πληρώνει το ελάχιστο ποσό των πιστωτικών του καρτών και των καταναλωτικών του δανείων, το 7,6% δανείζεται από κάποια τράπεζα για να πληρώσει μια άλλη, ενώ το 4,5% δεν πληρώνει γιατί δεν έχει τη δυνατότητα. Ολα αυτά προκύπτουν από έρευνα που έκανε η εταιρεία Κάπα Research για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 2085 ατόμων από τις 4 ως τις 8 Μαρτίου.

Το νομοσχέδιο
Η έρευνα παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, με την ευκαιρία της Ημέρας του Καταναλωτή, με την παρουσία της υπουργού κυρίας Λούκας Κατσέλη, η οποία στην ομιλία της, αφού πρώτα κατηγόρησε τις τράπεζες ότι «ως σήμερα έχουν δείξει απροθυμία σε πρακτικές διευθέτησης οφειλών», δήλωσε ότι εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται οι οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και θα αναμορφωθεί ριζικά ο νόμος που διέπει τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών. Επίσης, εντός των προσεχών εβδομάδων πρόκειται να ενσωματωθεί κοινοτική οδηγία για την καταναλωτική πίστη, ενώ αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές και την αντιμετώπιση καταχρηστικών πρακτικών, καθώς και για τη διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, από αυτούς που έχουν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες το 31,3% το έπραξε για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, το 21,3% για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, το 13,9% γιατί δεν επαρκούσε το μηνιαίο εισόδημα για την κάλυψη των βασικών του αναγκών και το 3,8% για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών τους. Χαρακτηριστικό στοιχείο της διαχείρισης των μηνιαίων εισοδημάτων αποτελεί η διαπίστωση ότι η συνολική μηνιαία δόση των δανείων και των πιστωτικών καρτών αντιπροσωπεύει ως και το 40% του εισοδήματος του 61,9% των ερωτηθέντων, από 41% ως 60% του εισοδήματος για το 18,5% των ερωτηθέντων και πάνω από το 60% για το 16% των ερωτηθέντων. Εξάλλου, αν καταβληθούν οι μηνιαίες δόσεις των δανείων το εισόδημα που απομένει δεν επαρκεί για να ζήσει το 33,4% των ερωτηθέντων. Ως εκ τούτου, καθυστερεί ως ένα μήνα το 17,8% των ερωτηθέντων τη δόση του δανείου του, από έναν ως τρεις μήνες το 8%, από τρεις ως έξι μήνες το 2,3% και δεν πληρώνει καθόλου το 2,8%- κανονικά βεβαίως, χωρίς κανένα πρόβλημα, πληρώνει το 66,1%.

Εκπαίδευση
Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Παπαδάκης ανέφερε ότι η αποτελεσματική πρόληψη δεν είναι μόνο θέμα νόμων, αλλά και πρακτικής εκπαίδευσης όλων των καταναλωτών και πρόσθεσε ότι η ΤτΕ θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της πολιτείας στη διαμόρφωση ενός σταθερού περιβάλλοντος. Οπως υποστήριξε, το πρόγραμμα διευθέτησης οφειλών πρέπει να δίνεται, όταν κι αν αυτό χρειάζεται, για εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν κανόνες διαφανείς και δίκαιοι για τους καλόπιστους δανειολήπτες. Και φυσικά η βοήθεια αυτή να μην αποτελεί «επιλογή ευκαιρίας για τους κακόπιστους οφειλέτες».

Ο κ. Χρ. Γκόρτζος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, επεσήμανε ότι η υπαγωγή σε ρύθμιση των οφειλετών θα πρέπει να έχει εξαιρετικό χαρακτήρα, να καθορίζεται από συγκεκριμένες και αντικειμενικές προϋποθέσεις και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί ότι δεν γίνεται καταχρηστικά. Και μεταξύ των προβληματισμών που ανάπτυξε τόνισε τη «δυσχέρεια» προσδιορισμού των προϋποθέσεων που συνιστούν μόνιμη αδυναμία, πολλώ δε μάλλον εκείνων που συνιστούν «προδήλως» επαπειλούμενη αδυναμία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.