Η 36χρονη Δωροθέα, μητέρα ενός κοριτσιού τριών ετών, τηλεφώνησε πριν από τρεις ημέρες στον γιατρό της ο οποίος τη βοήθησε με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης να αποκτήσει παιδί και του είπε ότι επιθυμεί να καταστραφούν τα έμβρυα τα οποία βρίσκονται στην «κατάψυξη» του κέντρου.
Τα έμβρυα είχαν «περισσέψει» από προηγούμενη προσπάθεια. Τότε ακόμη σκεφτόταν να αποκτήσει και δεύτερο παιδί με την ίδια μέθοδο.
«Πριν από λίγες ημέρες έχασα τη δουλειά μου και ο σύζυγός μου παίρνει 800 ευρώ. Με το ζόρι μεγαλώνουμε την κόρη μας. Αυτή τη στιγμή, κι αν δεν στρώσει η κατάσταση, δεν μπορώ να σκεφτώ δεύτερο παιδί. Πώς θα το ζούμε; Δεν αντέχω να πληρώνω ούτε το ενοίκιο της κατάψυξης των εμβρύων» είπε στον γιατρό. Εκείνος τη συμβούλευσε να περιμένει τουλάχιστον ένα- δύο χρόνια προτού αποφασίσει την καταστροφή των εμβρύων. «Θα κρατήσουμε τα έμβρυα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.Μπορεί σε δύο χρόνια να έχει βελτιωθεί η κατάσταση και να θέλετε να φέρετε στον κόσμο και δεύτερο παιδί» της είπε.
Η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» και τον τομέα της αναπαραγωγής. Οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι δυσοίωνες: αν συνεχιστεί ή επιδεινωθεί η κατάσταση, το δημογραφικό πρόβλημα θα μεγαλώσει.
Οι τοκετοί παρουσιάζουν ήδη μείωση της τάξεως του 15%. Εκτός από το θέμα της ανατροφής του παιδιού, πολλοί γονείς σκέφτονται και το δυσβάστακτο, σε πολλές περιπτώσεις, κόστος του τοκετού. Ιδίως όταν αυτός γίνεται σε ιδιωτικά μαιευτήρια.
«Καλύτερη εικόνα θα έχουμε τον ερχόμενο χειμώνα, αφού οι γυναίκες που θα γεννούν τότε είναι αυτές που μένουν σήμερα έγκυες» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο διευθυντής του Στ΄ Μαιευτικού- Γυναικολογικού Τμήματος στο Μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» κ. Γ. Φαρμακίδης.
Παρ΄ όλα αυτά, τα ζευγάρια λόγω της κρίσης φαίνεται ότι καταφεύγουν περισσότερο στη μέθοδο του αποκαλούμενου «φυσικού κύκλου». Πρόκειται για την προσπάθεια υποβοήθησης της φυσιολογικής αναπαραγωγής, όταν σε περίοδο ωορρηξίας οι γιατροί λαμβάνουν ένα ωάριο από τη γυναίκα προκειμένου να το γονιμοποιήσουν στο εργαστήριο. Τ η λύση αυτή επέλεξε και η 35χρονη Εφη. «Εκανα τέσσερις προσπάθειες και σήμερα είμαι έγκυος στον τέταρτο μήνα. Επέλεξα να προχωρήσω με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου, διότι χορηγούνται στη γυναίκα λιγότερα φάρμακα από άλλες μεθόδους. Επίσηςείναι οικονομικότερη μέθοδος» εξηγεί.
Προσθέτει ωστόσο ότι επειδή η συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχει τα ίδια ποσοστά επιτυχίας με άλλες, στο τέλος το συνολικό κόστος μπορεί να είναι και μεγαλύτερο. «Οταν όμως ξεκινάς, δεν κάνεις τόσο σύνθετες σκέψεις» σημειώνει.
«Η αύξηση του αριθμού των γυναικών που επιλέγουν τη μέθοδο του φυσικού κύκλου για να μείνουν πρώτη φορά έγκυες οφείλεται αφενός στην αδικαιολόγητη φαρμακοφοβία, αφετέρου στην οικονομική κρίση, διότι το κόστος αυτής της μεθόδου ανέρχεται στο ένα τέταρτο του κόστους μιας κανονικής προσπάθειας που γίνεται διεγείροντας τις ωοθήκες» τονίζει ο κ. Μαστρομηνάς. Βέβαια, συνεχίζει, η μέθοδος του φυσικού κύκλου δεν έχει τα ίδια ποσοστά επιτυχίας με την κανονική προσπάθεια διότι τοποθετείται στη μήτρα μόνο ένα έμβρυο κάθε φορά.
Οι γεννήσεις και η εξωσωματική στην Ελλάδα
Γεννήσεις
* Κατ΄ έτος: 110.000-
112.000 (στοιχεία 2006) * Σε κάθε Ελληνίδα αντιστοιχούν 1,4 παιδιά * Για να μη μειωθεί ο πληθυσμός στην Ελλάδα πρέπει να γεννιούνται 2,4 παιδιά ανά γυναίκα Προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης:
τουλάχιστον 15.000 ετησίως Κόστος
4 Πλήρες «πακέτο»: 3.500-
4.000 ευρώ κάθε προσπάθεια. Στο ποσόν συμπεριλαμβάνεται και το κόστος των φαρμάκων το οποίο ανέρχεται περίπου σε 1.000 ευρώ. 4 Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόνο το κόστος των φαρμάκων (με συμμετοχή των ασφαλισμένων 25%) και δίνουν στις γυναίκες επίδομα 352 ευρώ για κάθε επιτυχημένη προσπάθεια. Αν δεν ολοκληρωθεί η προσπάθεια το Ταμείο δίνει μόνο 176 ευρώ. 4 «Φυσικός κύκλος»: 1.300 ευρώ για κάθε προσπάθεια.
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΕΣ
Μειώθηκαν ως και 40%
Σύμφωνα με τον κ. Μ. Μαστρομηνά (φωτογραφία), γυναικολόγο με εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τελευταίως παρατηρείται μείωση των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων. Το ποσοστό κυμαίνεται από 10% ως και 40%. Επίσης καταγράφεται μείωση της τάξεως του 20% των ζευγαριών που επισκέπτονται το κέντρο προκειμένου να αποκτήσουν δεύτερο παιδί. «Τα ζευγάρια αυτά έχουν έμβρυα στην κατάψυξη» αναφέρει ο κ. Μαστρομηνάς, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που ζήτησαν την καταστροφή των εμβρύων τα οποία φυλάσσονται σε ειδική κατάψυξη. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση των ατόμων που καταφεύγουν στη λύση του «φυσικού κύκλου» η οποία είναι οικονομικότερη από το «πλήρες πακέτο» της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής