Μπορεί, άραγε, το θέατρο να δώσει δύναμη στα παιδιά ακόμη και μέσα στις χειρότερες συνθήκες ζωής; Η μουσικοθεατρική παράσταση «Οπερα στη σοφίτα» που παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο της πόλης, απαντά καταφατικά.
Το έργο, με την υπογραφή της σκηνογράφου Σοφίας Παντουβάκη , είναι εμπνευσμένο από την όπερα για παιδιά «Μπρούντιμπαρ» του Χ. Κράσα, η οποία γράφτηκε στην Πράγα το 1938 και έγινε γνωστή από τις παραστάσεις που δόθηκαν από λιλιπούτειους πρωταγωνιστές-εγκλείστους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερεζίν στην Τσεχία, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης αντλεί ανέκδοτο υλικό από τη δεκαετή έρευνα της Σοφίας Παντουβάκη η οποία αποδεικνύει ότι τόσο η όπερα «Μπρούντιμπαρ» όσο και τα υπόλοιπα έργα που παρουσιάστηκαν στο γκέτο ήταν ένα μέσο για την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, προσφέροντάς τους παράλληλα μια εικόνα της «κανονικής» ζωής. Η «Οπερα στη σοφίτα» αφηγείται την ιστορία των παιδιών που έκαναν θέατρο ενόσω ήταν φυλακισμένα στο Τερεζίν. Ο θεατής παρακολουθεί τη ζωή τους στο γκέτο, τις ασχολίες τους στους κοιτώνες, τα λιγοστά μαθήματα που γίνονταν κρυφά, αλλά και τις πρόβες τους στο μικρό θεατράκι της σοφίτας του παλαιού στρατώνα. Σκοπός των δοκιμών είναι το σκηνικό ανέβασμα της όπερας «Μπρούντιμπαρ» με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. Παράλληλα οι ενήλικοι που ζουν μαζί τους ανησυχούν, προβληματίζονται και τα φροντίζουν όσο περισσότερο μπορούν.
Στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης συμμετέχουν 35 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου και τέσσερις ενήλικοι ηθοποιοί. «Εν προκειμένω το μεγάλο στοίχημα είναι να συνδυάσεις το φωνητικό με το σκηνικό στοιχείο» λέει η Σοφία Παντουβάκη. «Και κάτι ακόμη:στις παραστάσεις του Τερεζίν τύχαινε ένα παιδί που ήταν προγραμματισμένο να παίξει, το προηγούμενο βράδυ να το πάρουν για το Αουσβιτς.Σε αυτή την περίπτωσηέπρεπε κάποιο άλλο να ξέρει τον ρόλο για να το αντικαταστήσει. Αυτό το στοιχείο το έχουμε εντάξει στην παράσταση». Μετά την Κοζάνη, η «Οπερα στη σοφίτα» ενδέχεται να παρουσιαστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Απόψε και αύριο, στην Αίθουσα Τέχνης (Πάρκο Αγίου Δημητρίου) της Κοζάνης, στις 21.00.
η Μουσική διεύθυνση Μαρία Καραγιάννη, σκηνοθεσία Τζένη Αρσένη, σκηνικά- κοστούμια Σοφία Παντουβάκη.