Δεν υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί που θα εμπόδιζαν τη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και μετά το 2015, εκτιμά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), έπειτα από συνάντηση των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του πολυεθνικού τροχιακού συγκροτήματος.
Το πρόγραμμα θα μπορούσε να συνεχιστεί έως το 2028, ελπίζει τώρα η κοινοπραξία.
Η συναρμολόγηση του ISS σε τροχιά αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος έπειτα από 12 χρόνια εργασιών, με κόστος που εκτιμάται ότι θα υπερβεί σημαντικά τα 100 δισ. δολάρια. Το πρόγραμμα έχει συναντήσει σοβαρές καθυστερήσεις και προβλήματα, από τα οποία το σημαντικότερο ήταν η απώλεια του διαστημικού λεωφορείου Columbia έπειτα από μια αποστολή στον ISS το 2004.
Το αρχικόχρονοδιάγραμμα της κοινοπραξίας του ISS προέβλεπε ότι ο σταθμός θα λειτουργούσε έως το 2015. Το μέλλον του προγράμματος πέρα από την χρονολογία αυτή παρέμενε μέχρι πρόσφατα αμφίβολο, λόγω των περιορισμών στον προϋπολογισμό της NASΑ, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.
Τελικά, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα παρέτεινε τη δέσμευση των ΗΠΑ για τον ISS μέχρι το 2020 το νωρίτερο.
Στη συνάντηση της κοινοπραξίας που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο συμμετείχαν εκπρόσωποι της NASA, του ESA και των διαστημικών υπηρεσιών του Καναδά, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας.
«Δεν υπάρχουν αναγνωρισμένοι τεχνικοί περιορισμοί για τη συνέχιση των εργασιών στον ISS πέρα από τον ορίζοντα του σημερινού σχεδιασμού, μέχρι τουλάχιστον το 2020» αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Η κοινοπραξία του ISS «εργάζεται τώρα για την πιστοποίηση των στοιχείων σε τροχιά μέχρι το 2028» συνεχίζει.
Δεδομένου ότι τα διαστημικά λεωφορεία θα αποσυρθούν οριστικά μετά την ολοκλήρωση του ISS εντός του 2010, τις αποστολές ανεφοδιασμού θα αναλάβουν τα ρωσικά Soyuz και τα ευρωπαϊκά ATV. Στο πρόγραμμα αναμένεται να συμμετάσχουν αργότερα και ιδιωτικές εταιρείες διαστημικών μεταφορών.