ΡΩΜΗ O Φράνσις Φουκουγιάμα, ο συγγραφέας φιλόσοφος, καθηγητής των Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έγινε διάσημος όταν προέβλεψε το τέλος της Ιστορίας μέσα στο λυκόφως των ιδεολογιών. Στις ημέρες μας διακρίνει μια μετακίνηση της εξουσίας εκ δυσμών προς την Ασία, αλλά καθησυχάζει: δεν πρόκειται για επανάσταση και δεν υπάρχει ενδεχόμενο παντοδυναμίας των Κινέζων διότι το σύστημά τους στερείται κοινωνικής δικαιοσύνης.
Τα φαινόμενα απατούν, δηλώνει ο Φράνσις Φουκουγιάμα σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». «Μήπως και το αγγλοσαξωνικό μοντέλο δεν φαινόταν ακαταμάχητο το 2006-2007;Βλέπουμε πού έχει καταντήσει σήμερα».
Εκτιμά βέβαια ότι είναι σημαντική η μετατόπιση της ισχύος από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προς ανατολάς, κάτι που πρέπει να το λάβουν υπόψη τους όλα τα κράτη. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να υπερβαίνουμε την πραγματικότητα, φθάνοντας στο σημείο να υπερεκτιμούμε τις ηγεμονικές τάσεις των Κινέζων. «Μακροπρόθεσμα δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν διότι υπάρχουν δομικές αδυναμίες » λέει.
Τα μειονεκτήματα της Κίνας είναι συγκεκριμένα: «Το πρώτο αφορά το οικονομικό μοντέλο. Ο αυταρχικός καπιταλισμός δίνει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη και διαχειρίζεται επωφελώς τις κρίσεις. Οι Κινέζοι σήμερα επενδύουν το μισό ΑΕΠ τους σε υποδομές.Αυτό μπορεί να πετύχει σε μια περιορισμένη ζώνη, όπως είναι η Σιγκαπούρη, αλλά σε μεγάλη κλίμακα μια τέτοια επένδυση είναι καθαρή τρέλα, κανείς δεν μπορεί να το αντέξει».
Επιπλέον, κατά τον κ. Φουκουγιάμα, το μεγάλο πρόβλημα των Κινέζων είναι ότι δεν είναι σε θέση να εξάγουν αξιόπιστες ιδέες. Το κινεζικό μοντέλο δεν είναι ούτε ξεκάθαρο ούτε εύκολα εξαγώγιμο. Αρέσει σε πολλά αναδυόμενα κράτη που αδιαφορούν για τα κοινωνικά δικαιώματα. Στην ουσία όμως πρόκειται για ένα σύστημα που δημιουργεί αστάθεια και γι΄ αυτό δεν είναι σε θέση να ηγεμονεύσει.