Η Μέρκελ πείστηκε, όχι όμως και οι τεχνοκράτες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Είναι δύσπιστη απέναντι σε ξένες ιδέες. Αν όμως πεισθεί για την ορθότητά τους, η Ανγκελα Μέρκελ γίνεται φωτιά και λάβρα για αυτές. Αυτό συνέβη και με το σχέδιο για τη δημιουργία ενός περιφερειακού νομισματικού ταμείου, το οποίο θα υποκαθιστούσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ενώ αρχικά το χαρακτήριζε ουτοπικό, τώρα το κάνει σημαία πίσω από την οποία στοιχίζονται και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτό ήταν ξεκάθαρο κατά τη συνάντησή της στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο των χωρών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Είναι δύσπιστη απέναντι σε ξένες ιδέες. Αν όμως πεισθεί για την ορθότητά τους, η Ανγκελα Μέρκελ γίνεται φωτιά και λάβρα για αυτές. Αυτό συνέβη και με το σχέδιο για τη δημιουργία ενός περιφερειακού νομισματικού ταμείου, το οποίο θα υποκαθιστούσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ενώ αρχικά το χαρακτήριζε ουτοπικό, τώρα το κάνει σημαία πίσω από την οποία στοιχίζονται και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτό ήταν ξεκάθαρο κατά τη συνάντησή της στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο των χωρών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Θα έχουμε να λύσουμε χιλιάδες προβλήματα, όμως η κατεύθυνση του σχεδίου μάς βρίσκει απόλυτα σύμφωνους» δήλωσε ο τελευταίος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Παρόμοια έγκριση ήρθε, την ίδια ημέρα, από το Παρίσι και την Επιτροπή των Βρυξελλών.

Η αλλαγή κλίματος επιταχύνει τις εξελίξεις: Ηδη την ερχόμενη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρόκειται να συζητήσουν ένα προσχέδιο του νέου ταμείου. Για την εκπόνησή του εργάζονται ήδη ειδικοί στο Παρίσι και στο Βερολίνο. «Δεν ξέρουμε ακριβώς τι και πώς θα είναι, αλλά θα είναι παρόμοιο με το ΔΝΤ» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. Παρά τον νέο «ενθουσιασμό» της, η γερμανίδα καγκελάριος παρέμεινε ρεαλίστρια. Ενα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, τόνισε, θα πρέπει να έχει εξίσου αυστηρούς κανόνες με εκείνους του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα θα είναι μόνο ένα «τελευταίο μέσο σωτηρίας» που θα ρυθμίζει επιπλέον, εν ανάγκη, και «την κανονική χρεοκοπία ενός κράτους». Το ισχύον Σύμφωνο Σταθερότητας, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να θιγεί από την ύπαρξή του. Το αν η ιδέα αυτή βρει ανταπόκριση σε ολόκληρη την ευρωζώνη είναι ακόμη άδηλο. Εναντίον της τάχθηκαν όμως ήδη σημαίνοντες «τεχνοκράτες». «Ενα ευρωπαϊκό ταμείο θα ήταν πολυδάπανο και θα δυναμίτιζε την αποδοχή του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης» δήλωσε το μέλος του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Κρατικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ. «Είναι προτιμότερο να κάνουμε πιο σκληρό το υφιστάμενο Σύμφωνο Σταθερότηταςαπό το να εισαγάγουμε έναν νέο θεσμό στην Κοινότητα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Βundesbank Αξελ Βέμπερ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.