Βιβλίο οι συλλυπητήριες επιστολές στη Τζάκι Κένεντι

Μνήμες από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι ξύπνησε στις ΗΠΑ η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ Έλεν Φιτζπάτρικ, η οποία συγκέντρωσε και έφερε στη δημοσιότητα ορισμένες από τις χιλιάδες επιστολές που εστάλησαν στην Τζάκι Κένεντι, το 1963. «Επιστολές στην Τζάκι: Συλλυπητήρια από ένα έθνος που πενθεί» ονομάζεται το βιβλίο, που περιλαμβάνει περισσότερες από 200 επιστολές.

Μνήμες από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι ξύπνησε στις ΗΠΑ η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ Έλεν Φιτζπάτρικ, η οποία συγκέντρωσε και έφερε στη δημοσιότητα ορισμένες από τις χιλιάδες επιστολές που εστάλησαν στην Τζάκι Κένεντι, το 1963.

Το βιβλίο, με τίτλο «Επιστολές στην Τζάκι: Συλληπητήρια από ένα έθνος που πενθεί», κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και περιλαμβάνει περισσότερες από 200 επιστολές, από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης Κένεντι.

Όπως εξομολογήθηκε η Φιτζπάτρικ κατά την παρουσίαση του βιβλίου, η ιδέα γεννήθηκε τυχαία, όταν στη διάρκεια έρευνάς της για άλλο βιβλίο, στη Βιβλιοθήκη Κένεντι, ζήτησε να δει ορισμένες από τις επιστολές ώστε να διακρίνει το πώς αισθάνονταν οι Αμερικανοί για τον τότε πρόεδρό τους.

«Διδάσκω αμερικανική ιστορία επί 30 συναπτά έτη. Ποτέ στη ζωή μου δεν βρέθηκα μπροστά σε κάτι τέτοιο. Ένιωθα σαν να υποχωρούσε το πάτωμα, σαν να έτρεμαν οι τοίχοι. Ποτέ δεν έχω συναντήσει τόσο «δυνατή» συλλογή, που να αποκαλύπτει πώς ένιωθαν οι καθημερινοί άνθρωποι για την κοινωνία, την πολιτική, τον πρόεδρό τους» εξομολογήθηκε η ίδια.

«Υπάρχουν τόσα πολλά βιβλία για τη δολοφονία. Έχουμε ακούσει τόσα πράγματα από ειδικούς, έχουμε ακούσει για τις θεωρίες συνωμοσίας, έχουμε ακούσει τις μαρτυρίες ανθρώπων που μετείχαν στην κυβέρνηση Κένεντι, αλλά εδώ (σ.σ. στο βιβλίο) πρόκειται για τις φωνές ανθρώπων που μέχρι τώρα δεν είχαν ακουστεί, των απλών πολιτών» συμπλήρωσε.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιστολές αποτελούν εξομολογήσεις ψυχής.

«Καταλαβαίνω ότι απεχθάνεστε το Τέξας. Και εγώ το ίδιο. Μακάρι να ζούσα στην Ουάσινγκτον. Ίσως, λέω ίσως, να μπορούσα να σας δω στη βεράντα σας. Είμαι αποφασισμένη να μετακομίσω εκεί μόλις μπορέσω. Εκεί θα ένιωθα πιο ασφαλής» έγραφε η 11χρονη τότε Τζέιν Ντράιντεν.

Η Ντράιντεν θεωρείται ξεχωριστή περίπτωση ανάμεσα στους αποστολείς των συλλυπητηρίων μηνυμάτων, καθώς έγγραφε μία επιστολή κάθε εβδομάδα προς την Τζάκι Κένεντι, επί έξι μήνες.

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η επιστολή της 60χρονης σήμερα Μέρι Σάουθ. «Προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου πως (ο πρόεδρος) θα γινόταν καλά. Αλλά μέσα μου ήξερα πως αυτό δεν θα συνέβαινε» έγραφε η Σάουθ. Όπως τώρα λέει, όταν η Φριτζπάτρικ επικοινώνησε μαζί της «ξέσπασα και πάλι σε λυγμούς, ήταν σαν να ξαναγύριζα στο 1963».

Την επομένη της δολοφονίας του Τζον Φ.Κένεντι και μέσα σε επτά εβδομάδες, εστάλησαν στη Τζάκι Κένεντι 800.000 επιστολές. Συνολικά εστάλησαν 1,5 εκατομμύριο γράμματα. Πολλά από αυτά καταστράφηκαν, αλλά 200.000 διασώθηκαν και πέρασαν στην κατοχή της Βιβλιοθήκης Τζον Φ.Κένεντι, στη Βοστώνη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.