Τα προγράμματα λιτότητάς τους υπερασπίζονται η Ισπανία και η Πορτογαλία

Μάχη κατά της οικονομικής κρίσης δίνουν, παράλληλα με την Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι πρωθυπουργοί των δύο μεσογειακών χωρών έχουν ανακοινώσει προγράμματα λιτότητας, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Μάχη κατά της οικονομικής κρίσης δίνουν, παράλληλα με την Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι πρωθυπουργοί των δύο μεσογειακών χωρών έχουν ανακοινώσει προγράμματα λιτότητας, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Σε αυτό το κλίμα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο τόνισε πως κάθε συζήτηση για την οικονομική ρευστότητα της Ισπανίας είναι «αδικαιολόγητη» και πως η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι στιβαρή.

Στη συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE ο Θαπατέρο δήλωσε πως η ισπανική οικονομία, που διέρχεται μέγιστη κρίση με περισσότερους από 4 εκατ. ανέργους, πρόκειται να επανέλθει «στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, ή τις αρχές του 2011».

Τόνισε, δε, πως το ισπανικό δημόσιο χρέος κυμαίνεται επί του παρόντος στο 60% του ΑΕΠ, ήτοι «20 μονάδες χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν φόβοι, παρά την αύξηση του ελλείμματος.

Επίσης, ο Θαπατέρο τόνισε πως η αύξηση του ΦΠΑ από το 16% στο 18%, που προβλέπεται για τα μέσα του 2010 -μέτρο που έχει επικρίνει δριμύτατα η αντιπολίτευση- δεν πρόκειται να εμποδίσει την πιθανή οικονομική ανάκαμψη.

Η Ισπανία έχει ανακοινώσει πρόγραμμα λιτότητας 50 δισ. ευρώ γα τρία χρόνια, με στόχο να μειώσει έως το 2013 το έλλειμμά της στο 3% από 11,4% που ήταν το 2009. Τον Ιανουάριο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προειδοποίησε την Ισπανία με υποβάθμιση για τα ελλείμματά της.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες υπεραμύνθηκε του προγράμματος λιτότητας που ανακοίνωσε τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντάς το «δίκαιο και ισότιμο», και εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα μέτρα, που φιλοδοξούν να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα στο 2,8% έως το 2013, θα αποτελέσουν αντικείμενο «πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης».

«Το πρόγραμμα συντάχθηκε με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισοτιμίας στην αναδιανομή του πλούτου», δήλωσε ο Σόκρατες σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν θα υπάρξει αύξηση στη φορολογία, εξόν από τα εισοδήματα άνω των 150.000, που θα φορολογηθούν με 45%», τόνισε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος τα μέτρα για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και τη μείωση της φοροαπαλλαγής για τα μεγάλα εισοδήματα και επιχειρήσεις.

Το σχέδιο λιτότητας, που θα κατατεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για ψήφιση στο Κοινοβούλιο στις 25 Μαρτίου, είναι «ένα πρόγραμμα εστιασμένο στη μείωση των δαπανών του κράτους σε όλους τους τομείς».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει σειρά διαβουλεύσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους επί του προγράμματος λιτότητας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.