Το μείγμα

Aν και η προσοχή των δύο χωρών είναι στραμμένη σε άλλα ζητήματα τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις, διότι στην αντίθετη περίπτωση μπορούν να τινάξουν στον αέρα την εσωτερική πολιτική σταθερότητα, Ελλάδα και Τουρκία επιχειρούν και πάλι να ξεπαγώσουν τον περιώνυμο ελληνοτουρκικό διάλογο. Η προσπάθεια αυτή γίνεται τη στιγμή που το αποκλειστικό ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζεται στην αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κρίσης, ενώ κορυφώνεται η σύγκρουση του κ. Ερντογάν με το στρατιωτικό και δικαστικό κατεστημένο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι.

Aν και η προσοχή των δύο χωρών είναι στραμμένη σε άλλα ζητήματα τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις, διότι στην αντίθετη περίπτωση μπορούν να τινάξουν στον αέρα την εσωτερική πολιτική σταθερότητα, Ελλάδα και Τουρκία επιχειρούν και πάλι να ξεπαγώσουν τον περιώνυμο ελληνοτουρκικό διάλογο. Η προσπάθεια αυτή γίνεται τη στιγμή που το αποκλειστικό ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζεται στην αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κρίσης, ενώ κορυφώνεται η σύγκρουση του κ. Ερντογάν με το στρατιωτικό και δικαστικό κατεστημένο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι. Στη σύγκρουση αυτή έρχεται να προστεθεί και η σοβαρή κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με αφορμή το ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας για την καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας. Ολα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, με αποτέλεσμα να τίθεται το εύλογο ερώτημα αν πραγματικά προσφέρεται η περίοδος αυτή για μια οριστική ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Διότι η ομαλοποίηση αυτή είναι αναγκαία αν θέλουμε να πετύχουμε τη μείωση των αμυντικών δαπανών, που θα συμβάλει και στη σημαντική μείωση του δυσθεώρητου ελλείμματος.

Βέβαιον είναι πάντως ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει στην Αγκυρα η λεγόμενη ελληνοτoυρκική Κατευθυντήρια Επιτροπή (Steering Committee), η οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» (οικονομία, εμπόριο, περιβάλλον, πολιτισμός, τουρισμός κτλ.) με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εξέταση αργότερα των γνωστών καυτών θεμάτων. Τις προϋποθέσεις αυτές θα συζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα στα τέλη Μαρτίου, όπου αναμένεται να καθοριστεί και η ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Το πιθανότερο είναι η επίσκεψη αυτή να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Ιουνίου. Σε αυτό που και οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν είναι ότι τη φορά αυτή θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ καλή προεργασία με χρονοδιαγράμματα επίτευξης στόχων για να σταματήσει επιτέλους η ατέρμονη συζήτηση σε επίπεδο πρέσβεων που διαρκεί εδώ και οκτώ χρόνια, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού, όπου τα νέα όμως δεν είναι ευχάριστα. Αν οι κκ. Χριστόφιας και Ταλάτ δεν τα βρουν πριν από τις τουρκοκυπριακές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου (και όλα δείχνουν ότι αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί) τότε θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία μετεκλογικά, με δεδομένο ότι τις εκλογές αναμένεται να κερδίσει ο αδιάλλακτος εθνικιστής κ. Ερόγλου. Ενθαρρυντικό είναι ότι ο κ. Ερντογάν, συνομιλώντας με ελληνοκύπριους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από τη Βόρεια Κύπρο σε περίπτωση που συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε μια λύση. Είναι η πρώτη φορά που ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοινώνει κάτι τέτοιο. Το ερώτημα όμως είναι αν οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία επιτρέψουν να ληφθούν οι απαιτούμενες κρίσιμες αποφάσεις για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Διότι αν δεν περάσει στην Εθνοσυνέλευση η πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τότε πολύ πιθανόν είναι να υπάρξει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.