Χωρίς προστασία από τον νόμο τα ασφαλιστήρια ζωής

«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» βρίσκονται όσοι έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία η οποία να τους προστατεύει στην περίπτωση που η εταιρεία στην οποία είναι ασφαλισμένοι κλείσει. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι περίπου 300.000 ασφαλισμένοι των εταιρειών Ασπίς και Commercial Value, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις οικονομίες μιας ζωής και νοσοκομειακά συμβόλαια τα οποία δεν πρόκειται να βρουν ξανά στην ελληνική αγορά. Κάτω από τη διογκούμενη κοινωνική πίεση, το υπουργείο  Οικονομικών σκοπεύει να δημιουργήσει Επικουρικό Κεφάλαιο Ζωής και Υγείας προκειμένου να καλύπτονται τέτοιες περιπτώσεις, αλλά έχει δημιουργηθεί σοβαρή διελκυστίνδα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δεν θέλουν επ΄ ουδενί να λειτουργήσει αυτός ο οργανισμός με αναδρομική ισχύ και να καλυφθούν έτσι δεκάδες χιλιάδες «ανασφάλιστοι ασφαλισμένοι». Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται στην προκειμένη περίπτωση αναποφάσιστο, γεγονός που μεγαλώνει την ανησυχία των δικαιούχων.

«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» βρίσκονται όσοι έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία η οποία να τους προστατεύει στην περίπτωση που η εταιρεία στην οποία είναι ασφαλισμένοι κλείσει. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι περίπου 300.000 ασφαλισμένοι των εταιρειών Ασπίς και Commercial Value, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις οικονομίες μιας ζωής και νοσοκομειακά συμβόλαια τα οποία δεν πρόκειται να βρουν ξανά στην ελληνική αγορά. Κάτω από τη διογκούμενη κοινωνική πίεση, το υπουργείο 
Οικονομικών σκοπεύει να δημιουργήσει Επικουρικό Κεφάλαιο Ζωής και Υγείας προκειμένου να καλύπτονται τέτοιες περιπτώσεις, αλλά έχει δημιουργηθεί σοβαρή διελκυστίνδα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δεν θέλουν επ΄ ουδενί να λειτουργήσει αυτός ο οργανισμός με αναδρομική ισχύ και να καλυφθούν έτσι δεκάδες χιλιάδες «ανασφάλιστοι ασφαλισμένοι». Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται στην προκειμένη περίπτωση αναποφάσιστο, γεγονός που μεγαλώνει την ανησυχία των δικαιούχων.

Το 2009 δεν ήταν σίγουρα η καλύτερη χρονιά για την ασφαλιστική αγορά. Δεν ήταν όμως και η χειρότερη, όπως ίσως φοβούνταν επιχειρηματίες και στελέχη στο τέλος του 2008. Πάντως, τα πρώτα σημάδια της ύφεσης αποτυπώθηκαν στα οικονομικά της μεγέθη, κυρίως του κλάδου ζωής. Και όλοι πλέον το πήραν απόφαση ότι για τα επόμενα χρόνια η «λοκομοτίβα» ανάπτυξης της αγοράς θα είναι πλέον μόνο ο κλάδος του αυτοκινήτου, και ό,τι απομείνει από τον τομέα των νοσοκομειακών καλύψεωνκαι τούτο γιατί ο κλάδος των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων δεν φαίνεται να πρωταγωνιστεί τουλάχιστον στα επόμενα χρόνια. Και όχι μόνο λόγω της κρίσης. Τα περυσινά αποτελέσματα της ασφαλιστικής παραγωγής του κλάδου ζωής- μειώθηκε περίπου κατά 2,5%- θα μπορούσαν να ήταν και χειρότερα, αν το «λουκέτο» που έβαλε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) στις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου Ασπίς στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009 το είχε βάλει την περασμένη άνοιξη. Μεταχρονολογημένα πάντως, την κρίση αξιοπιστίας του κλάδου των ασφαλειών ζωής που εκδηλώθηκε τους τελευταίους μήνες εκτιμάται ότι θα την καταλάβει η ασφαλιστική αγορά στη διάρκεια του 2010.

Στον αέρα
Οπως είναι γνωστό, αιφνιδίωςεκτός των ασφαλισμένων του κλάδου αυτοκινήτου- περίπου 220.000

ασφαλισμένοι στον κλάδο των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και των νοσοκομειακών καλύψεων βρέθηκαν «στον αέρα». Και πέντε μήνες αργότερα, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2010, μερικές ακόμη δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι στους κλάδους ζωής και υγείας ακολούθησαν τους άτυχους της Ασπίς. Αυτή τη φορά ήταν οι ασφαλισμένοι της Commercial Value ΑΕΓΑ. Οπως επισημαίνει σε ερώτησή του στη Βουλή ο κ. Π. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «μετά την ανάκληση άδειας της Ασπίς, χιλιάδες ασφαλισμένοι βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν χάσει οικονομίες μιας ζωής ή βρίσκουν τις πόρτες των συμβεβλημένων νοσοκομείων κλειστές. Τώρα, στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της Ασπίς έρχονται να προστεθούν και οι πελάτες της Commercial Value (μόνο στις ασφάλειες ζωής υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες), στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται ακόμα και ασφαλιστικά ταμεία».

Το πρόβλημα πήρε πλέον κοινωνικές διαστάσεις- διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ανασφάλιστων… ασφαλισμένων, συγκρότηση συλλόγων ζημιωθέντων και μάλιστα με αξιοσημείωτη μαζικότητα- με αποτέλεσμα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, στην ευθύνη του οποίου ανήκει η ασφαλιστική αγορά, να ανακοινώσει τη δημιουργία ενός Επικουρικού Κεφαλαίου για τον κλάδο ζωής, κάτι αντίστοιχο με το Επικουρικό Κεφάλαιο στον κλάδο αυτοκινήτου. Πρόσθεσε όμως ότι κατ΄ αρχάς ο νέος οργανισμός θα έχει αναδρομική ισχύ, προκειμένου προφανώς να καλύψει τους περίπου 300.000 ασφαλισμένους της Ασπίς και της Commercial Value. Η ασφα λιστική αγορά και κυρίως η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) αντέδρασε. Μετά δυσκολίας δέχτηκε τη δημιουργία του νέου Επικουρικού Κεφαλαίου, αλλά «στύλωσε τα πόδια» στην αναδρομικότητα της ισχύος του. Λίγες ημέρες αργότερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Η. Πλασκοβίτης, μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΕΑΕΕ, φάνηκε να παίρνει πίσω την αναδρομικότητα, αν και στο ακροατήριο τούτο δεν έγινε ιδιαίτερα σαφές. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι μια τέτοια απόφαση θα επιφέρει σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων του κλάδου ζωής, οι δεκάδες χιλιάδες πρώην ασφαλισμένοι των δύο μεγάλων εταιρειών βρίσκονται «επί ξύλου κρεμάμενοι» και το υπουργείο Οικονομικών είναι μετέωρο και φυσικά… ανασφαλές στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας- επίσημος ή ανεπίσημος- δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του κ. Σαχινίδη και της διοίκησης της ΕΑΕΕ, όπως επίσης και της διοίκησης της ΕΠΕΙΑ, οι κκ. Δούκας Παλαιολόγος και Γ. Πέτσας, πρόεδροι των δύο φορέων αντιστοίχως, επικοινωνούν με το υπουργείο Οικονομικών μόνο δι΄ αλληλογραφίας.

Διάταξη νόμου
Η μόνη ασφαλιστική κάλυψη των περίπου 300.000 ασφαλισμένων είναι μια διάταξη λίγων αράδων, που πέρασε τον περασμένο Ιούλιο από τη Βουλή ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, σύμφωνα με την οποία η ασφαλιστική παραγωγή εταιρειών του κλάδου ζωής που κλείνουν βρίσκεται υπό την εγγύηση του Δημοσίου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ασαφή νομοθετική ρύθμιση που για να εφαρμοστεί απαιτείται η έκδοση μερικών δεκάδων υπουργικών αποφάσεων. Ενώ ο κ. Σαχινίδης την έχει χαρακτηρίσει αντικοινοτική και επί της ουσίας την έχει θέσει σε αχρηστία. Ο κ. Λαφαζάνης ζητεί να πληροφορηθεί «με βάση ποιο σκεπτικό ή ποιες γνωμοδοτήσεις έχει κριθεί αντικοινοτική η με βάση τον εν λόγω νόμο εγγύηση του Δημοσίου σε περίπτωση ανάκλησης άδειας ασφαλιστικής εταιρείας ζωής;» κι αν «υπάρχει σχετική αλληλογραφία με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.».

Το πρόβλημα βέβαια των «ανασφάλιστων ασφαλισμένων» είναι μείζον, και στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, ενώ αρκετές πλευρές έχουν επισημάνει το μείζονος σημασίας πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν ασφαλιστήρια υγείας και βρίσκονται σε διαδικασία νοσηλείας. Επ΄ αυτού μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι τα προγράμματα υγείας της Ασπίς δεν θα βρεθεί καμία εταιρεία να τα εξαγοράσει, διότι θεωρούνται οικονομικά ασύμφορα, δεδομένου ότι είναι ισόβιας διάρκειας- κάτι σαν τις παλιές κάρτες υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών- και πλέον η ασφαλιστική αγορά «δουλεύει» με προγράμματα ετησίως ανανεούμενα, τα οποία τιμολογούνται κάθε χρόνο. Σε καλύτερη μάλλον μοίρα βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του κλάδου υγείας της Commercial Value, διότι τα συμβόλαιά τους είναι «συμβατά» με αυτά των άλλων εταιρειών.

Α. ΣΑΡΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Διευθύνων σύμβουλος της ΕFG Εurolife Ασφαλιστική
Οδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας- είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος της ελληνικής αγοράς – ερωτώμενος για τη διελκυστίνδα που έχει παρατηρηθεί να υπάρχει σχετικά με την αναδρομικότητα της ισχύος του Επικουρικού Κεφαλαίου Ζωής δήλωσε ότι «η ασφαλιστική δραστηριότητα βασίζεται στην αξιοπιστία και στη σοβαρή εποπτεία, η οποία δεν υπήρχε επί σειρά ετών. Τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια αποκτήσαμε σοβαρή εποπτική αρχή, αλλά οι αμαρτίες του παρελθόντος οδήγησαν τον επόπτη να ανακαλέσει άδειες λειτουργίας. Οταν ο ασφαλιστικός χώρος έχει ανθρώπους που δεν τηρούν τους κανόνες, είναι παράλογο να καλείται ο κλάδος να πληρώσει τα σπασμένα. Αυτό είναι καθήκον της πολιτείας, αν και η συγκυρία είναι η χειρότερη δυνατή. Υπάρχει ο κίνδυνος αν τεθεί θέμα αναδρομικότητας να φύγουν επενδύσεις από την Ελλάδα, αφού αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν οι κανόνες και μάλιστα αναδρομικά». Και καταλήγει λέγοντας: «Δεν μπορείς να ζητήσεις απ΄ αυτούς που υπέφεραν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό να πληρώσουν εν τέλει τον λογαριασμό».

Π. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Διευθύνων σύμβουλος της Αllianz Ηellas
Ο διευθύνων σύμβουλος της Αllianz Ηellas, επισημαίνει ότι «η κατάσταση αυτή οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο έχει ασκηθεί η εποπτεία. Και ως εκ τούτου τον λόγο έχει το κράτος. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν οι άλλοι ασφαλισμένοι το κόστος, αφού όπως είναι φυσικό θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα». Και επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει πλήρης απογραφή της αγοράς, να χαραχθεί μια «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν και όσες εταιρείες δεν είναι «καθαρές» να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Το Επικουρικό Κεφάλαιο πρέπει να δημιουργηθεί για λόγους πρόνοιας, να προστατεύει δηλαδή τα συμφέροντα των ανθρώπων που βρίσκονται ακάλυπτοι», καταλήγει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.