Οι υποστηρικτές της Ελλάδας

Σε δεύτερο πλάνο βρίσκονται οι υποστηρικτές της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, οι οποίοι με τις θέσεις και πρωτοβουλίες τους προσπαθούν να μετριάσουν το δυσμενές κλίμα για τη χώρα όπως αυτό σχεδόν καθημερινά διαμορφώνεται από τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Σταθεροί υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων είναι οι νομπελίστες οικονομολόγοι Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Ρόμπερτ Μαντέλ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο έλληνας διεθνής επενδυτής Στ. Ζαββός.

Σε δεύτερο πλάνο βρίσκονται οι υποστηρικτές της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, οι οποίοι με τις θέσεις και πρωτοβουλίες τους προσπαθούν να μετριάσουν το δυσμενές κλίμα για τη χώρα όπως αυτό σχεδόν καθημερινά διαμορφώνεται από τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Σταθεροί υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων είναι οι νομπελίστες οικονομολόγοι Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Ρόμπερτ Μαντέλ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο έλληνας διεθνής επενδυτής Στ. Ζαββός. Με τις πρωτοβουλίες τους στο εξωτερικό προσπαθούν να επηρεάσουν προσωπικότητες κύρους, ειδήμονες σε οικονομικά και χρηματιστηριακά θέματα, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ υπερασπίστηκε πρόσφατα τη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι ο πυρήνας γέννησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν η κοινωνική αλληλεγγύη και αυτήν την αλληλεγγύη πρέπει να επιδείξουν και οι χώρες της ΕΕ προς την Ελλάδα. Καθώς είναι πολύ μικρή χώρα- συγκριτικά με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις υπόλοιπες «μεγάλες» της Ευρώπης- εξίσου πολύ μικρότερος είναι και ο βαθμός υπαιτιότητάς της αλλά και οι συνέπειες που δέχεται από τα λάθη της. Ο κ. Στίγκλιτζ τόνισε ότι το μεγάλο χρέος της Ελλάδας επηρεάζει αρνητικά τους κατοίκους της χώρας αλλά όχι κατ΄ ανάγκην και τη σταθερότητα του ευρώ. Αν επρόκειτο για χρέος μεγάλης χώρας, οι επιπτώσεις στο ευρώ θα ήταν αναλογικά πολύ μεγαλύτερες. Οπως επεσήμανε ο κ. Στίγκλιτζ το χρέος της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στην παγκόσμια ύφεση, την οποία υπέστησαν εντονότερα οι χώρες οι οποίες δεν συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης. Παρ΄ όλα αυτά η διεθνής οικονομική κρίση αποκάλυψε τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Δυστυχώς, όπως εξήγησε, οι ευρωπαίοι ηγέτες με τις αρνητικές προβλέψεις και τις διστακτικές δηλώσεις για τη χώρα διόγκωσαν τα προβλήματα της Ελλάδας, δυσκολεύοντάς την να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα ελλείμματά της. Η Ευρώπη οφείλει, στο όνομα της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, να υποστηρίξει την προσπάθεια του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και της κυβερνήσεώς του, κατέληξε ο κ. Στίγκλιτζ.

Οι απόψεις του «πατέρα» του ευρώ και νομπελίστα της Οικονομίας Ρόμπερτ Μαντέλ συμβαδίζουν με αυτές του Τζόζεφ Στίγκλιτζ. Ο εν λόγω καθηγητής δήλωσε κατά το πρόσφατο γεύμα στη Νέα Υόρκη ότι δεν θεωρεί την Ελλάδα απειλή για το ευρώ. Απειλή για την ευρωζώνη ίσως να αποτελεί η πιθανή χρεοκοπία της Ιταλίας, της οποίας το μέγεθος του δημόσιου χρέους της είναι πολλαπλάσιο της Ελλάδας. Ο ίδιος υποστήριξε πως όποια μέτρα ληφθούν για τη διάσωση της χώρας μας, αλλά πιθανώς και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οφείλουν να περιλαμβάνουν και την Ιταλία. Οσον αφορά τα εγχώρια οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, πιστεύει πως οι αρχές θα τα διαχειριστούν με επιτυχία, χωρίς επιπτώσεις σε γειτονικές χώρες της ευρωζώνης.

Ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος τελευταία υποστηρίζει σθεναρά την ελληνική οικονομία και τη δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων, είναι αισιόδοξος ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα τηρήσει ακέραιη και αποφασιστική στάση στις αποφάσεις του και τα μέτρα που επιβάλλει η ΕΕ θα εφαρμοσθούν. Η Ελλάδα με τη βοήθεια της ΕΕ θα ξεπεράσει τα επείγοντα οικονομικά προβλήματά της και θα επανέλθει δριμύτερη, αλλά το μέλλον του ευρώ εξακολουθεί να παραμένει αμφίβολο λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ευρωζώνης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.