Αρχίζει να γίνεται ολοένα πιο φανερό ότι περνά στη συνείδηση του ελληνικού λαού η άποψη « όποιος έχει εταιρεία στην Κύπρο, όποιος είναι εφοπλιστής, όποιος είναι πλούσιος, είναι και “απατεώνας” και έχει βγάλει τα λεφτά με τρόπο που δεν είναι σύμφωνος με τους ελληνικούς νόμους».
Βάλλεται σύσσωμη αυτή η «τάξη» – γιατί περί αυτού πρόκειται- χωρίς κάποιος να έχει επισήμως κατηγορηθεί για κάτι συγκεκριμένο.
Φαίνεται όμως ότι και αυτοί που βρίσκονται στις ανώτατες θέσεις του ελεγκτικού μηχανισμού της κρατικής μηχανής αγνοούν βασικές ορολογίες και διαχέουν πληροφορίες οι οποίες, αναπαραγόμενες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τροφοδοτούν με περισσότερη απέχθεια το αίσθημα των πολιτών για συγκεκριμένες οικονομικές τάξεις.
Δυστυχώς ο κρατικός μηχανισμός, ειδικά στο κομμάτι του ελέγχου, μάλλον δεν έχει στελεχωθεί από άριστα κατηρτισμένους λειτουργούς. Αλλωστε ελάχιστοι προέρχονται από τον χρηματοοικονομικό κλάδο και έχουν μακρά εμπειρία από τη λειτουργία των εταιρειών και των νόμων που τις διέπουν. Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί όμως τα πράγματα στον τόπο, είναι μεγάλη η ανάγκη για τέτοια στελέχη.
Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται εταιρεία με έδρα στην Κύπρο, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως offshore. Δεν μπορεί κάθε χώρα που φορολογεί με χαμηλούς συντελεστές τις εταιρείες να θεωρείται ως φορολογικός παράδεισος ή τόπος όπου κρύβουν τα λεφτά τους οι πλούσιοι.
Δεν μπορεί να αγνοείται ο νόμος περί μολύνσεων του περιβάλλοντος (Ρollution ΑCΤ) που ισχύει στην Αμερική και επιβάλλει εξοντωτικές ποινές (δισ. ευρώ) σε όποιο πλοίο προκαλέσει θαλάσσια μόλυνση σε κάποιο ατύχημα οπουδήποτε στον κόσμο και αν συμβεί. Αυτός ο νόμος έχει οδηγήσει πολλούς εφοπλιστές στην ίδρυση δεκάδων εταιρειών ώστε να μοιράζονται τα περιουσιακά στοιχεία και να μην απειλείται ολόκληρη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα και δημιουργηθεί μόλυνση.
Επιπλέον ποτέ δεν εξετάστηκε η προσφορά στη χώρα κάποιου από αυτούς τους εφοπλιστές που λοιδορούνται.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει αναδείξει χρόνια προβλήματα της λειτουργίας του κράτους. Μέλημα φυσικά της κυβέρνησης είναι στην παρούσα φάση η αντιμετώπιση του υψηλού ελλείμματος, αλλά θα πρέπει να δει με τη δέουσα προσοχή στη συνέχεια και όλα τα γρανάζια της κρατικής μηχανής. Να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.
Ο κ. Αλ. Μωραϊτάκης είναι πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.