Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες νέο πακέτο τόνωσης της αγοράς εργασίας ύψους 15 δισ. δολαρίων. Στόχος των νομοθετών, κυρίως του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Μπαράκ Ομπάμα, είναι να δείξουν στους ψηφοφόρους τους πως κάνουν ό,τι μπορούν για να καταπολεμήσουν τη μάστιγα της ανεργίας. Δηλώνουν εξάλλου ότι το πακέτο αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης νομοθετικής κίνησης που θα στοχεύει στην τόνωση της αμερικανικής οικονομίας και στην παρότρυνση για προσλήψεις στις ΗΠΑ. Παρουσιάζοντας το γενναιόδωρο αυτό πακέτο στον αμερικανό πρόεδρο ο Δημοκρατικός βουλευτής της Βόρειας Καρολίνας Μπομπ Εθεριτζ δήλωσε ότι οι τρεις πιο σημαντικές προτεραιότητες αυτού του Κογκρέσου είναι: θέσεις εργασίας, θέσεις εργασίας, θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε αργά προχθές το βράδυ το πακέτο αυτό, μέσω του οποίου χορηγούνται φορολογικές απαλλαγές στους επιχειρηματίες που θα προσλάβουν νέο εργατικό δυναμικό. Προβλέπεται επίσης να χορηγηθεί έξτρα ποσόν 20 δισ. δολαρίων για έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής δρόμων και γεφυρών.
Η φιλοδοξία των βουλευτών του κ. Ομπάμα ήταν να παρουσιάσουν το μεγαλεπήβολο αυτό πακέτο πριν από τη δημοσιοποίηση των χθεσινών κρίσιμων μηνιαίων στοιχείων για την απασχόληση και την ανεργία τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Και τα κατάφεραν παρουσιάζοντάς το λίγες ώρες νωρίτερα. Σημειωτέον ότι τα μέτρα αυτά είχαν εγκριθεί και από τα δύο κόμματα στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα απέρριψαν με την αιτιολογία ότι εξυπηρετούν τις πολιτικές φιλοδοξίες των Δημοκρατών και δεν θα αυξήσουν την απασχόληση, με αποτέλεσμα το πακέτο να εγκριθεί με ψήφους 217 έναντι 201 κατά.
Ευτυχώς, πάντως, καθώς και τα χθεσινά στοιχεία ήταν απογοητευτικά για τον κ. Ομπάμα, αφού επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζονται οι απολύσεις. Συγκεκριμένα, χάθηκαν 36.000 θέσεις εργασίας από όλους, εκτός του αγροτικού, τους τομείς της οικονομίας τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας να καθηλωθεί στο 9,7% τον περασμένο μήνα. Επειδή όμως ο αριθμός των απολύσεων ήταν μικρότερος από τις 68.000 που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, οι αγορές ηρέμησαν. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ακόμη και η Αθήνα, αύξησαν επάνω από το 1% τα κέρδη που ήδη κατέγραφαν, η Wall Street άνοιξε με ανοδική δυναμική και το ευρώ άρχισε να υποχωρεί.
Επισημαίνεται ότι, όταν ο κ. Ομπάμα μπήκε στον Λευκό Οίκο πριν από ένα χρόνο, η αμερικανική οικονομία βυθιζόταν, συρρικνούμενη 6,4% επί ετησίας βάσεως, αλλά το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2009 σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη κατά 5,9%. Η εντυπωσιακή αυτή ανάκαμψη όμως δεν έχει μεταφραστεί σε θέσεις εργασίας. Και το χειρότερο είναι ότι ο αμερικανός πρόεδρος μπαίνοντας στις 20 Ιανουαρίου 2009 στον Λευκό Οίκο είχε δηλώσει ότι τα 787 δισ. δολάρια του δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης της οικονομίας θα δημιουργούσαν 3,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας ή έστω θα διέσωζαν τις υπάρχουσες.
Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2009 η ανεργία ήταν 7,7%, αλλά τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν πολύ υψηλότερα, παρά την υποχώρησή της από το 10,1% που ήταν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Σημειωτέον ότι μετά την ταπεινωτική ήττα στη Μασαχουσέτη ο κ. Ομπάμα είχε δικαιολογηθεί λέγοντας ότι η ανεργία θα είχε εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα ύψη χωρίς αυτό το πακέτο. Αλλά δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους δικούς του ψηφοφόρους στο προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος.
Αλλωστε είναι δύσκολο να τους πείσει όταν σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι αμερικανοί πολίτες ιεραρχούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας ως πρώτη προτεραιότητα και πολύ πάνω από τα ζητήματα τόσο της μείωσης του καλπάζοντος δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο προβλέπεται να φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 1,56 τρισ. δολαρίων τον τρέχοντα χρόνο, δηλαδή στο 10,6% του ΑΕΠ- σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2011 που κατέθεσε ο κ. Ομπάμα-, όσο και της εθνικής ασφάλειας.
Επιπλέον τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν τον κ. Μπερνάνκι να συνεχίσει την ιστορικά χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί από πέρυσι. Εχει ήδη υποστηρίξει ότι είναι ακόμη ευάλωτη η αμερικανική οικονομία και ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Για τον λόγο αυτόν πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά πρόωρη οποιαδήποτε κίνηση τερματισμού της τρέχουσας πολιτικής των μηδενικών σχεδόν επιτοκίων. Τα επιτόκια του δολαρίου βρίσκονται στο 0%-0,25% από τον Δεκέμβριο του 2008.