Υστερα από σωρευτικές απώλειες 55% στα κέρδη των επιχειρήσεων παγκοσμίως από το τελευταίο υψηλό του εταιρικού κύκλου που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2007, η ανάκαμψη των εταιρικών κερδών κατά 50%-60% από τα χαμηλά του ίδιου κύκλου αναμένεται σήμερα καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, κάτι που, όπως λέγεται, θα μπορούσε να στηρίξει και την άνοδο των μετοχών μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες συγκεντρωτικές εκτιμήσεις του μέσου όρου των προβλέψεων των αναλυτών βάσει στοιχείων των Τhomson Financial ΙΒΕS, Datastream, αναμένεται αύξηση στα παγκόσμια κέρδη 26,7% το 2010 και 20% το 2011. Πρόκειται πράγματι για μια αισιόδοξη εικόνα, αλλά από το 1871 έχουν υπάρξει επτά περιπτώσεις όπου για δύο συναπτά έτη σημειώθηκε αύξηση των κερδών που ξεπερνούσε το 20%, τρεις από τις οποίες ήταν μετά το 1945 (το 1947-1948, το 1987-1988 και το 2003-2004). Τα στοιχεία του 2010, εκτίμησε η JΡ Μorgan Αsset Μanagement, θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τους κλάδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών και της ενέργειας, αλλά η ποιότητα των κερδών και οι προοπτικές αύξησης των πωλήσεων και των εσόδων θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη μετά τις πολύ επιθετικές περικοπές δαπανών που έγιναν πέρυσι. Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα, όπως ανέφερε, που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές αφορά τον υπολογισμό της χρονικής στιγμής (timing) κατά την οποία θα μπορούσε να σημειωθεί μια μεταστροφή των εκτιμήσεων αναφορικά με την πορεία των εταιρικών κερδών. Η δυναμική οικονομική δραστηριότητα και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα αυξάνουν τις προσδοκίες στο πρώτο εξάμηνο του 2010, αλλά κάποια στιγμή είναι πιθανόν να δημιουργηθούν ανησυχίες ότι αυτό δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 ή το 2011.
Ενώ πάντως το σενάριο αυτό θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις αγορές μεσοπρόθεσμα, στην Ελλάδα τα πράγματα δείχνουν πιο ξεκάθαρα. Με την ελληνική οικονομία εξάλλου να αντιμετωπίζει την πιθανότητα μιας βαθιάς ύφεσης, τα κέρδη των εταιρειών δεν μπορούν παρά να ακολουθήσουν αυτήν ακριβώς την πτωτική πορεία.
Ετσι, το να βρούμε τελικά τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης, ώστε οι «μηχανές» να λειτουργήσουν και πάλι, δεν αποτελεί μόνο το νέο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας, αλλά δείχνει να καθορίζει και τις προοπτικές τόσο των εγχώριων εταιρειών όσο και του Χρηματιστηρίου.