Ιδιαίτερα σκληρά χαρακτηρίζουν τα νέα οικονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, τα οποία εστιάζουν και στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στους Έλληνες τους εξωτερικού για να μειώσει τα ελλείμματά της. Η πρότασηγια «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας» βρίσκει επιφυλακτικούς τους ομογενείς της Αυστραλίας.
Συγκεκριμένα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, για τη δημιουργία «Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας», ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους πολίτες της χώρας και Έλληνες της διασποράς επιθυμούν να συμβάλουν εθελοντικά στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, μιλώντας στο κρατικό δίκτυο του «ABC», είδε θετικά την πρόταση και σημείωσε πως «ειδικά η ελληνική κοινότητα δεν μπορεί να ξεχάσει πως σώθηκε, επειδή ενισχύθηκε οικονομικά από την Ελλάδα για να μη διαλυθεί».
Ο κ. Παπαστεργιάδης είπε ακόμα πως η Ελλάδα, παρά τα όποια οικονομικά της προβλήματα, ενίσχυε με διάφορους τρόπους τους Έλληνες απόδημους της Αυστραλίας, ιδιαίτερα στην Παιδεία και τον Πολιτισμό.
Πάντως, ακροατές του δικτύου, ανάμεσά τους και Ελληνοαυστραλοί, που εξέφρασαν τηλεφωνικά τις απόψεις τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν αρνητικοί, με βασικό επιχείρημα πως «στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά».
Αλλοι πάλι έλεγαν πως επισκέφτηκαν την Ελλάδα και «ήταν εμφανές πως πολλοί Έλληνες ζούσαν πλουσιοπάροχα πέραν των δυνάμεων τους».
Η εφημερίδα «Sydney Morning Herald» αποτάθηκε στους έξι πλουσιότερους και πολυεκατομμυριούχους Έλληνες της Αυστραλίας, για να τους ρωτήσει αν θα συνδράμουν στο «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας». Οι πέντε δεν απάντησαν, ενώ ο ένας απάντησε αρνητικά.
Επιφυλακτικά είναι και τα σχόλια του ομογενειακού Τύπου για την πρόταση του κ. Πετσάλνικου, όπου σημειώνεται πως οι απόδημοι έχουν δείξει άπειρες φορές την αγάπη τους για την Ελλάδα, αλλά ο έρανος «δεν είναι αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».
«Αν καταργηθεί το τέρας της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, οι απόδημοι θα μπορούσαν να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά μέσα σε συνθήκες διαφάνειας», τονίζεται σεάρθρο.
Αλλοι ομογενείς δηλώνουν σύμφωνοι και είναι έτοιμοι να συνδράμουν.