«Oυδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν η Χιλή βρέθηκε σε τόσο δεινή θέση». Με μία μόνο φράση της η (απερχόμενη) πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ έδωσε την παραστατικότερη εικόνα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα της μετά τον καταστρεπτικό σεισμό των 8,8 ρίχτερ. Ως αργά χθες το βράδυ είχαν καταμετρηθεί επισήμως 723 νεκροί, ενώ υπήρχαν και 19 αγνοούμενοι. Οι περιοχές Μάουλε και Μπίο Μπίο έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Χιλή ζητάει επισήμως διεθνή βοήθεια, την ώρα που η κυβέρνησή της έχει αποδυθεί σε δύσκολο αγώνα με τον χρόνο για τη σωτηρία εγκλωβισμένων, για τη συνδρομή σε τραυματίες και αστέγους αλλά και για την πάταξη πολυάριθμων κρουσμάτων λεηλασίας. Περίπου 10.000 στρατιώτες περιπολούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως για να τηρηθεί η τάξη. Ανθρωποι απελπισμένοι μπαίνουν σε μισογκρεμισμένα καταστήματα και αρπάζουν εμπορεύματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κυρίως τρόφιμα. Χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη σκηνή στην πόλη Κονσεπσιόν: ένας φαντάρος παραμονεύει κρυμμένος στα χαλάσματα, μια ομάδα νεαρών τρυπώνει σε σουπερμάρκετ, τους αφήνει όλους να μπουν και μετά πετάει μια χειροβομβίδα καπνού που τους κάνει να πεταχτούν στον δρόμο αλαφιασμένοι και να συλληφθούν.
Απαγόρευση κυκλοφορίας (21.00 ως 06.00 της επομένης) έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από την Κυριακή το βράδυ στην Κονσεπσιόν, που είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη στη Χιλή, αλλά η πρώτη σε ζημιές μετά τον φοβερό σε ένταση σεισμό του Σαββάτου. Οι σεισμόπληκτοι ενημερώνονται με μεγάφωνα ότι όποιος βρεθεί στον δρόμο τις ώρες της απαγόρευσης συλλαμβάνεται και οδηγείται στο κρατητήριο. Μόνο τη νύχτα της Κυριακής συνελήφθησαν 160 άτομα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πατρίσιο Ροτσέντε. Είναι πάντως μεγάλη η έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης στη μεγαλούπολη αυτή με τους 500.000 κατοίκους.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα αναφέρθηκε στην «περίπλοκη κατάσταση» που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας τάξης μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε τη χώρα και η οποία απαίτησε την επέμβαση του στρατού για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις για παροχή βοήθειας στους πληγέντες. «Με μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους, χωρίς νερό και ηλεκτρικό, ο πληθυσμός αγωνιά δικαιολογημένα και η έννοια της δημόσιας τάξης χάνεται» τόνισε ο κ. Πινέρα, ο οποίος εξελέγη τον Ιανουάριο και θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις 11 Μαρτίου.
Μηνύματα συμπαράστασης συνεχίζουν να έρχονται από πολλές κυβερνήσεις στη δοκιμαζόμενη Χιλή, ενώ ξένα σωστικά συνεργεία βρίσκονται ήδη στις σεισμόπληκτες περιοχές και επιδίδονται στην αναζήτηση τυχόν επιζώντων.