Η θρυλούμενη πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση του ΦΠΑ στην οικοδομή είναι στην απολύτως σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει ουσιαστικά στην προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας. Αυτό δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής- Πειραιά (ΣΒΑΠ) κ. Δ. Μαθιός , σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί να επεξεργαστεί τρόπους που θα δημιουργήσουν ευεπίφορο επενδυτικό κλίμα σε μια εποχή σημαντικής κάμψης της πραγματικής οικονομίας.
Στον σύνδεσμο γίνεται συνεχώς ανάλυση των εξελίξεων και των προοπτικών στην οικονομία υπό το πρίσμα της ύφεσης που πλήττει επιχειρήσεις και εργαζομένους, με δεδομένο ότι τα μέλη του ανησυχούν για τις εξελίξεις τόσο στην παραγωγή όσο και στην απασχόληση.
– Θα λυθεί το πρόβλημα της οικοδομικής απραξίας με τη θρυλούμενη κατάργηση του ΦΠΑ στην οικοδομή;
«Θα βοηθηθεί σημαντικά. Αλλωστε για να κτιστεί ένα ακίνητο έχει πληρωθεί ο ΦΠΑ από τα υλικά και τους τεχνίτες μηχανικούς. Η επιπλέον καταβολή ΦΠΑ είναι στην ουσία διπλή φορολόγηση, συνεπώς η κατάργηση είναι και αποκατάσταση μιας οικονομικής υπερβολής, ενδεχομένως και μιας οικονομικής αδικίας κατά των επενδυτών». – Ποια άλλα άμεσα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν την αναθέρμανση της οικοδομής χωρίς κόστος;
«Θα μου επιτρέψετε να κάνω μερικές απλές, λογικές προτάσεις άμεσης εφαρμογής, όπως για παράδειγμα κατάργηση του “πόθεν έσχες” στην οικοδομή για έναν χρόνο τουλάχιστον. Με τον τρόπο αυτόν θα δοθεί το κίνητρο σε όσους τυχόν έχουν ή μετέφεραν κεφάλαια εκτός Ελλάδος να τα επαναπατρίσουν και να τα επενδύσουν στη χώρα. Επίσης, αύξηση του Συντελεστή Δόμησης με απλές διαδικασίες, όπως έκανε και η γειτονική μας Ιταλία, προκειμένου να καλυφθεί και το πρόβλημα με τους ημιυπαίθριους χώρους. Μπορεί όμως να γίνει και άμεση ένταξη στο σχέδιο πόλεως νέων περιοχών προς δόμηση. Πρόκειται για τις περιοχές εκείνες που εντέχνως μένουν στο περιθώριο για λόγους σκοπιμοτήτων. Θεωρώ ότι τυχόν αντιδράσεις για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας θα πρέπει να αγνοηθούν».
– Γενικότερα στον τομέα της μεταποίησης τι μπορεί να γίνει γρήγορα;
«Να δοθεί ισχύς επ΄ αόριστον στις άδειες λειτουργίας των εργοστασίων έναντι της οκταετίας. Αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο και για τους επενδυτές που θα θελήσουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους για βιομηχανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Επίσης, παραπέρα απλοποίηση στην έκδοση εργοστασιακών αδειών και συντόμευση του χρόνου κοινοποίησής τους στους ενδιαφερομένους, αλλά και αύξηση του ποσοστού των επισφαλειών επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων από 0,5% σε 2%. Με τον τρόπο αυτόν θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αύξησης των ακάλυπτων επιταγών. Είμαι βέβαιος ότι με τα μέτρα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κόστος, θα εξοικονομηθούν κεφάλαια και θα κινηθούν βιομηχανία και οικοδομή με θετικότατες επιπτώσεις στην απασχόληση».