Ξορκίζουν τη συγκυβέρνηση

O οξύς καταγγελτικός λόγος με τον οποίο επέλεξαν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας να απορρίψουν τα σενάρια περί «συγκυβέρνησης» δεν απέτρεψε την κοινή γνώμη από το να θεωρεί το ενδεχόμενο αυτό την πλέον πιθανή μετεκλογική εξέλιξη στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν κατακτήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Η επανεμφάνιση της σεναριολογίας περί «μεγάλου συνασπισμού» ή και «οικουμενικών λύσεων», που ήρθε ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης και της κυβερνητικής αδυναμίας να αντιδράσει αποτελεσματικά στις ταραχές που ακολούθησαν τον φόνο του 15χρονου μαθητή, τροφοδοτήθηκε από δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ κ.

O οξύς καταγγελτικός λόγος με τον οποίο επέλεξαν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας να απορρίψουν τα σενάρια περί «συγκυβέρνησης» δεν απέτρεψε την κοινή γνώμη από το να θεωρεί το ενδεχόμενο αυτό την πλέον πιθανή μετεκλογική εξέλιξη στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν κατακτήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Η επανεμφάνιση της σεναριολογίας περί «μεγάλου συνασπισμού» ή και «οικουμενικών λύσεων», που ήρθε ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης και της κυβερνητικής αδυναμίας να αντιδράσει αποτελεσματικά στις ταραχές που ακολούθησαν τον φόνο του 15χρονου μαθητή, τροφοδοτήθηκε από δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου. Ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα σχηματισμού «ισχυρής κυβέρνησης», θέση που απηχεί τις πάγιες απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου σε αναζήτηση πολιτικής σταθερότητας αλλά και την ιδιαίτερα αρνητική διάθεσή του απέναντι σε μια ενδεχόμενη συνεργασία ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Υπουργοί «κοινής αποδοχής»
Το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών τίθεται εκ των πραγμάτων αφού, όπως φαίνεται, πολύ δύσκολα κάποιο κόμμα θα σχηματίσει αυτοδυναμία. Το έναυσμα όμως για την επιστροφή στο προσκήνιο αυτής της συζήτησης δόθηκε κυρίως από προτάσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ορισμό υπουργών «κοινής αποδοχής». Την αρχή έκανε ο πρώην υπουργός κ. Χρ.Βερελής διατυπώνοντας την άποψη ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ορίσει ημερομηνία εκλογών «σε χρόνο που δεν θα βραδύνει» και στο διάστημα που θα μεσολαβήσει ως τις κάλπες η ευθύνη της οικονομικής πολιτικής να ανατεθεί σε- προφανώς εξωκοινοβουλευτικό- πρόσωπο στο οποίο θα συμφωνήσουν από κοινού οι πολιτικές δυνάμεις. Υπερφαλαγγίζοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Θ.Πάγκαλος πρότεινε ο ορισμός «υπηρεσιακών» υπουργών να επεκταθεί στη Δικαιοσύνη για την αντιμετώπιση των σκανδάλων και στη Δημόσια Τάξη για την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας.

Η αρχικά ήπια αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη- μίλησε για «προσωπικές απόψεις»- άλλαξε, καθώς δεν έλειψαν για μία ακόμη φορά οι «θεωρίες συνωμοσίας» και οι υποψίες για «ανομολόγητες εξωθεσμικές στοχεύσεις». Αλλά και οι πιο ψύχραιμοι εκτίμησαν ότι τέτοιες προτάσεις λειτουργούν «υπονομευτικά» στον στόχο της αυτοδυναμίας που θέτει πλέον η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υποχρεώθηκαν έτσι ο μεν κ. Πάγκαλος σε εν μέρει αναδίπλωση, επισημαίνοντας ότι ο κ. Κ.Καραμανλής αποκλείεται να αποδεχθεί τις προτάσεις του, ο δε ο κ. Βερελής διευκρινίζοντας ότι θεωρεί «αναποτελεσματικές» τις κυβερνητικές συνεργασίες.

Η συνέχεια εδόθη στη Βουλή. Υπό τα θερμά χειροκροτήματα των βουλευτών του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ύψωσε τον τόνο της φωνής του και υποστηρίζοντας ότι κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ απεδείχθη «πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές» των δύο κομμάτων συμπλήρωσε: «Οσοι προωθούν σενάρια συγκυβέρνησης για να προστατέψουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα,τα προνόμιά τους,τις παρασιτικές τους δουλειές,το ΠαΣοΚ τους λέει ξεκάθαρα:“Ψάξτε αλλού! Ψάξτε αλλού!Οχι στο ΠαΣοΚ”». Με χειροκροτήματα των δικών του βουλευτών έγινε δεκτή και η απάντηση του Πρωθυπουργού. «Ερχεστε εδώ και μας μιλάτε για σενάρια μεγάλων συνασπισμών που εξυφαίνονται από κάποιους,κοιτώντας μάλιστα τη δική μας παράταξη» είπε ο κ. Καραμανλής. «Οι σεναριογράφοι,κύριε πρόεδρε του ΠαΣοΚ,δίπλα σας κάθονται,δεξιά και αριστερά σας!Λύστε τα μεταξύ σας» συμπλήρωσε.

Ο «μεγάλος συνασπισμός»
Ωστόσο, αν ο ίδιος ο κ. Καραμανλής κοιτούσε δεξιά του θα έβλεπε να κάθεται εκεί, πρώτος στα υπουργικά έδρανα, ο μόνος από τους εν ενεργεία πολιτικούς που είχε μιλήσει για το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού» δηλαδή ο κ. Γ.Αλογοσκούφης .

Ο υπουργός Οικονομίας πριν από λίγους μήνες είχε «ανοίξει» το θέμα των συνεργασιών υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η μόνη εφικτή κυβερνητική λύση που θα μπορούσε να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι άλλη από τη συνεργασία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.

Τότε όμως η κυβερνητική παράταξη προηγείτο στις δημοσκοπήσεις και η θέση του υπουργού Οικονομίας αποδοκιμάστηκε από κορυφαία στελέχη του χώρου του.

Οι δημοσκοπήσεις
Διχασμένο το εκλογικό σώμα

Στην τελευταία δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την GΡΟ και δημοσιοποιήθηκε από την «Ανατροπή» του Μega ένα 24ωρο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, οι ερωτώμενοι δήλωσαν ότι για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων επιθυμούν σε ποσοστό 29,1% συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠαΣοΚ (επιλογή που πριν από έναν μήνα έκανε το 26%), ενώ προτίμηση σε κυβέρνηση ΠαΣοΚ- ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει το 22% (από 23,9%), αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ το 22,6% (από 23%) και κυβέρνηση μόνο από το ΠαΣοΚ το 17,2% (από 16,5%).

Επίσης στην τελευταία έρευνα της εταιρείας Ρublic Ιssue για την «Καθημερινή» και στο ερώτημα σχετικά με το αν δεν προκύψει στις επόμενες εκλογές αυτοδυναμία, το 29% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί ως καλύτερη λύση τον σχηματισμό «οικουμενικής κυβέρνησης», ενδεχόμενο που κέρδισε επτά εκατοστιαίες μονάδες μετά τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ επανάληψη των εκλογών προτιμά το 21% (από 20% πριν), 12% (από 11%) επιλέγει κυβέρνηση ΠαΣοΚ- ΝΔ και σε αισθητή υποχώρηση βρίσκεται η προτίμηση συνεργασίας ΠαΣοΚ- ΣΥΡΙΖΑ, από το 26% στο 18%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.