ΟΙ ΦΟΒΟΙ της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, για ένοπλες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών επιβεβαιώθηκαν. Οι ριπές από δύο αυτόματα πολεμικά όπλα που ρίχτηκαν εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ, το ξημέρωμα της περασμένης Τρίτης, κοντά στη συμβολή των οδών Κοκκινοπούλου και Κατεχάκη στου Γουδή, μέσα
από την περιφραγμένη έκταση της Πολυτεχνειούπολης, αντιμετωπίζονται πλέον από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ως «ιδιαιτέρως σοβαρή» υπόθεση, οι έρευνες για την οποία διενεργούνται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία υπό την εποπτεία του εισαγγελέα κ. Δ. Παπαγγελόπουλου. Ηδη εκφράζονται φόβοι ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνέχεια των κτυπημάτων, με πυροβολισμούς ή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, εναντίον αστυνομικών.
Στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αυτή τη στιγμή μελετώνται και συνεκτιμώνται έξι βασικές παράμετροι, με βάση και τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί:
1. Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν όπλα Καλάσνικοφ ή Τοκάρεφ, τα οποία πιθανόν να προέρχονται από την αλβανική αγορά. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διέθεταν, την τελευταία διετία, πληροφορίες ότι άτομα με δυναμική παρουσία στον αντιεξουσιαστικό χώρο διατηρούσαν επαφές με κυκλώματα διακίνησης όπλων από τη γειτονική χώρα. Μάλιστα σε αυτή τη συνεργασία φαίνεται να τους διευκόλυνε η παρουσία σε ομάδες αντιεξουσιαστών και νεαρών αλβανικής καταγωγής. 2. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια επαναδιερευνά φακέλους ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο- μερικοί από αυτούς είχαν συλληφθεί προ τετραετίαςστην κατοχή των οποίων είχαν βρεθεί όπλα ή έγγραφα σχετικά με διακίνηση οπλισμού. Ακόμη διερευνάται τυχόν εμπλοκή ατόμων που φέρονταν παλαιότερα να συνεργάζονται με την ομάδα των «ληστών με τα μαύρα» που την περίοδο 2004-2006 είχε εκτελέσει σειρά ενόπλων επιδρομών σε τράπεζες.
3. Εξετάζεται εξονυχιστικά με ποιον τρόπο οι δράστες της επίθεσης μπήκαν στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης και προσέγγισαν το παλιό πολυβολείο, όπου βρέθηκαν οι κάλυκες από την Αστυνομία. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς υπήρξε προεργασία για την επίθεση με καταγραφή των δρομολογίων των λεωφορείων των ΜΑΤ, ενώ εκτός από τους δύο που πυροβόλησαν χρησιμοποιήθηκε και «τσιλιαδόρος», ο οποίος ειδοποίησε για την αναχώρηση του λεωφορείου από την έδρα των ΜΑΤ στου Γουδή. Γι΄ αυτό και εξετάζονται οι καταγραφές της κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή. 4. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ενθαρρυντικό το ότι οι δράστες της ένοπλης επίθεσης στόχευσαν στα λάστιχα και στο κάτω μέρος της κλούβας και όχι ψηλά, προς τον χώρο που κάθονταν οι 23 αστυνομικοί, οι οποίοι πήγαιναν να αναλάβουν τη βάρδια τους στο υπουργείο Πολιτισμού. «Αυτοί που πυροβόλησαν δεν ήθελαν αυτή τη φοράνα τραυματίσουν ή να σκοτώσουν αστυνομικούς. Θα μπορούσαν εύκολα να το είχαν κάνει, αν ήθελαν» λένε αξιωματικοί. Η ανάληψη, μέσω τηλεφωνήματος σε διαδικτυακή εφημερίδα, της ευθύνης από οργάνωση με το όνομα «Λαϊκή Δράση», μαζί με προειδοποίηση για δήθεν τοποθέτηση βόμβας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, αξιολογείται από την Αστυνομία.
5. Σημασία δίδεται και στο «συμβολικό» μέρος της επίθεσης. Πρόκειται, εκτιμά η Αστυνομία, για μια «μίνι απομίμηση» της επίθεσης της 17Ν εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στις 27 Νοεμβρίου 1985 στην Καισαριανή, λίγες ημέρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από αστυνομικό στα Εξάρχεια. Τότε όμως είχε χρησιμοποιηθεί παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο και από την επίθεση σκοτώθηκε ένας αστυνομικός ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τρεις.
6. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών επανεξετάζουν τον φάκελο της ένοπλης επίθεσης εναντίον του Β Δ Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας τον Απρίλιο του 2007. Τότε είχε χρησιμοποιηθεί το ημιαυτόματο όπλο ΜΡ-5 που είχε κλαπεί από ειδικό φρουρό έξω από το σπίτι τού τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρ.Κεδίκογλου στη Βούλα. Αρχικώς οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εκφράσει την άποψη ότι «οι πυροβολισμοί στο Τμήμα ήταν μία μεμονωμένη ενέργεια κάποιων αναρχικών». Αλλά την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», ο οποίος είχε προχωρήσει την περίοδο 2003-2007 σε δέκα επιθέσεις. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η βομβιστική επίθεση εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στην οδό Πέτρου Ράλλη τον Οκτώβριο του 2004. Μετά την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας ο «Επαναστατικός Αγώνας» δεν έχει εμφανιστεί ξανά. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι «η οργάνωση ανέστειλε τη δράση της γιατί πιθανόν τα μέλη της αντιλήφθηκαν ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρισκόταν στα ίχνη τουςήδη από το φθινόπωρο του 2007».