Εδωσαν ραντεβού μετά τις γιορτές

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα οι νεαροί καταληψίες και έδωσαν ραντεβού μετά τις γιορτές. Πάντως, ως και την παραμονή των Χριστουγέννων η Αστυνομία και οι περίπου 100- άσχετοι με το φοιτητικό κίνημα- καταληψίες του Πολυτεχνείου έπαιζαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Το πρόσχημα του ασύλου για μία ακόμη φορά έθεσε τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ σε ρόλο ατελέσφορου μεσολαβητή, την ώρα που η κυβέρνηση διεμήνυε ανοιχτά «ή τους βγάζετε ή θα μπούμε να τους βγάλουμε εμείς». Το μοναδικό «όπλο» που χρησιμοποίησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες οι αρχές για να αντιμετωπίσουν όσους εκμεταλλεύονταν το πανεπιστημιακό άσυλο, ουσιαστικά καταπατώντας το, ήταν η μέθοδος της ψυχολογικής πίεσης. Ετσι, οι φήμες και η διαρκής απειλή της εισόδου των αστυνομικών αρχών μέσα στα ιδρύματα τάραζαν καθ΄ όλη τη διάρκεια των καταλήψεων την ηρεμία των πρυτανικών αρχών των κεντρικών ΑΕΙ της χώρας.

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα οι νεαροί καταληψίες και έδωσαν ραντεβού μετά τις γιορτές. Πάντως, ως και την παραμονή των Χριστουγέννων η Αστυνομία και οι περίπου 100- άσχετοι με το φοιτητικό κίνημα- καταληψίες του Πολυτεχνείου έπαιζαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Το πρόσχημα του ασύλου για
μία ακόμη φορά έθεσε τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ σε ρόλο ατελέσφορου μεσολαβητή, την ώρα που η κυβέρνηση διεμήνυε ανοιχτά «ή τους βγάζετε ή θα μπούμε να τους βγάλουμε εμείς». Το μοναδικό «όπλο» που χρησιμοποίησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες οι αρχές για να αντιμετωπίσουν όσους εκμεταλλεύονταν το πανεπιστημιακό
άσυλο, ουσιαστικά καταπατώντας το, ήταν η μέθοδος της ψυχολογικής πίεσης. Ετσι, οι φήμες και η διαρκής απειλή της εισόδου των αστυνομικών αρχών μέσα στα ιδρύματα τάραζαν καθ΄ όλη τη διάρκεια των καταλήψεων την ηρεμία των πρυτανικών αρχών των κεντρικών ΑΕΙ της χώρας.

Δύο φορές δέχτηκε τηλεφώνημα από τις αστυνομικές αρχές την περασμένη εβδομάδα ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ.Μουτζούρης, για να ακούσει τη φράση « σε μισή ώρα μπαίνουμε στο Πολυτεχνείο ». Οπως είπε ο αντιπρύτανης του ιδρύματος κ. Γερ.Σπαθής, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλος τους διεμήνυσε την περασμένη Τρίτη το βράδυ «ή θα κάνετε κάτι ή θα αναλάβουμε να τους βγάλουμε εμείς». Ηταν οι ώρες όπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν για δεύτερη φορά έξω από το κεντρικό κτίριο του ιδρύματος στην οδό Πατησίων το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστικές ομάδες. Λίγο αργότερα και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ πρυτανικών αρχών και καταληψιών για το αν θα αποχωρήσουν ή όχι, έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία τελικά δεν θα έμπαινε στο ίδρυμα, αλλά «παρακαλούσε» να λήξει η κατάληψή του.

Κάπως έτσι κατορθώθηκε να εγκαταλείψουν τη νύχτα του προπερασμένου Σαββάτου το Πολυτεχνείο 400 άτομα. Πίσω έμειναν περί τους 100 ακόμα καταληψίες, οι οποίοι αν και από την Τρίτη είχαν αποφασίσει να λήξει η κατάληψη παρέμεναν κλεισμένοι στο ίδρυμα. Το δεύτερο παιχνίδι αυτών των ημερών στο πανεπιστήμιο ήταν το κρυφτό. Παίκτες αυτή τη φορά οι καταληψίες, που κορόιδευαν τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, αλλάζοντας διαρκώς την ημερομηνία για την αποχώρησή τους. Από την περασμένη Τρίτη όμως οι πρυτάνεις είχαν και την απειλή της τρομοκρατίας να αντιμετωπίσουν. Ο χώρος που επέλεξαν την περασμένη εβδομάδα άγνωστοι για να χτυπήσουν με τα Καλάσνικοφ την κλούβα της Αστυνομίας ήταν πανεπιστημιακός, το χωράφι στην άκρη της Πολυτεχνειούπολης που καλύπτεται από το άσυλο! Καθώς λοιπόν δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο νέος νόμος-πλαίσιο που όριζε «χωροθέτηση» του πανεπιστημιακού ασύλου αυστηρά εντός των ΑΕΙ της χώρας και όχι στα παρτέρια, στους δρόμους, στις πλατείες και στα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από αυτά, το δίλημμα επανέρχεται για τις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Πώς πρέπει να αντιδράσουν τα ΑΕΙ; Ηρθε η ώρα για τη λήψη οριστικών αποφάσεων;

Τ ο πρωί της Δευτέρας που πέρασε, ο υπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Πρ. Παυλόπουλος τηλεφώνησε σε όλα τα κεντρικά πανεπιστήμια για να μάθει σε ποια από αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη καταλήψεις και ποια είναι η κατάσταση που επικρατούσε. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Κ. Μουτζούρης μίλησε διαδοχικά με τον κ. Παυλόπουλο, με την ηγεσία της Αστυνομίας και με στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Η εικόνα που τους έδωσε ήταν ξεκάθαρη: Δεν έχουμε άμεσο πρόβλημα. Το άσυλο δεν αίρεται. Περιμένουμε να λήξει η κατάληψη στο κεντρικό κτίριο της οδού Πατησίων.

Δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα βέβαια η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Ο κ. Μουτζούρης δεχόταν αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα τα ξημερώματα του Σαββάτου 20/12 από την ηγεσία της Αστυνομίας που τον πληροφορούσε ότι εντός μισής ώρας θα γινόταν επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ στο κτίριο της οδού Πατησίων με εντολή του εισαγγελέα. Ο πρύτανης του ιδρύματος κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης όταν οι άνδρες της Αστυνομίας τού ζήτησαν σχεδιαγράμματα του κτιρίου. Το πρυτανικό συμβούλιο αρνήθηκε την άρση του ασύλου. Το θέμα είχε εξέλιξη θρίλερ, καθώς λίγες ώρες αργότερα εισαγγελικοί λειτουργοί διέψευσαν την Αστυνομία δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε εντολή για άρση του ασύλου. Η πρώτη κρίση ξεπεράστηκε για τα μέλη των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος, αλλά δεν ήταν η μοναδική.

Μία ημέρα μετά ακολούθησε η επίθεση σε βάρος της κλούβας των ΜΑΤ, η οποία και γέννησε νέα μεγάλα ερωτήματα για την ταυτότητα των δραστών και την επιλογή πανεπιστημιακού χώρου για την ενέργειά τους. Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου βέβαια επέτρεψε χωρίς δεύτερη σκέψη την είσοδο της Αστυνομίας για τη συλλογή αποτυπωμάτων και τον έλεγχο του χώρου, κλιμάκιο της οποίας και έφτασε στον χώρο περίπου 10 ώρες μετά το συμβάν. Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος έλαβαν νέο «τελεσίγραφο» ότι η Αστυνομία θα μπει στο ίδρυμα. Η απειλή ούτε αυτή τη φορά εφαρμόστηκε.

« Εάν θέλουν τα κόμματα ας νομοθετήσουν για να αλλάξει ο νόμος για το άσυλο » λέει σχετικά ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Γ.Πολύζος . « Η έννοια του πολιτικού κόστους δεν υπάρχει για τις διοικήσεις των πανεπιστημίων.Το μόνο που λέμε εμείς είναι ότι η λύση στο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί δεν πρέπει να συνδυαστεί με τη βία. Κατά τα άλλα εάν η πολιτεία κρίνει ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει ο νόμος για το άσυλο μπορεί να το κάνει ». « Το θέμα του ασύλου είναι ένα θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή βαδίζει παράλληλα με πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα τα οποία και αναδείχθηκαν από αυτή την κρίση » λέει ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημ.Ασημακόπουλος . « Αν δεν λυθούν τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τους νέους,το να επέμβει κανείς στο άσυλο θα ήταν ουτοπία και δεν θα έλυνε τίποτα ».

Για τα πανεπιστήμια ωστόσο τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Ο κίνδυνος απωλείας του εξαμήνου ήταν ορατός σε όλες τις σχολές που βρίσκονταν υπό κατάληψη ως και την περασμένη εβδομάδα. Τα κεντρικά ιδρύματα μελετούν ήδη λύσεις για παράταση των μαθημάτων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.