Ακόμη χειρότερα το 2009για το δημόσιο χρέος

«Βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο κάθε έτος «σπάει» το αρνητικό ρεκόρ του προηγούμενου. Εφέτος το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα «κλείσει» στα 228,9 δισ. ευρώ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ενώ για το 2009 αναμένεται, με τα σημερινά δεδομένα, να διαμορφωθεί στα 237,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009. Ωστόσο, η προ μηνός κρατική πρόβλεψη για το 2009 είναι ήδη ξεπερασμένη. Το επόμενο έτος η- όποια- κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη ραγδαία επιδείνωση των όρων δανεισμού λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και της γνωστής πορείας της ελληνικής οικονομίας.

«Βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο κάθε έτος «σπάει» το αρνητικό ρεκόρ του προηγούμενου. Εφέτος το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα «κλείσει» στα 228,9 δισ. ευρώ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ενώ για το 2009 αναμένεται, με τα σημερινά δεδομένα, να διαμορφωθεί στα 237,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009.

Ωστόσο, η προ μηνός κρατική πρόβλεψη για το 2009 είναι ήδη ξεπερασμένη. Το επόμενο έτος η- όποια- κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη ραγδαία επιδείνωση των όρων δανεισμού λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και της γνωστής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Το μέγα πρόβλημα του υψηλού δημόσιου χρέους προϋπήρχε αλλά τώρα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο σημείο που ουσιαστικά «δεν παίρ νει άλλο». Και αυτό διότι αναμένεται ότι εντός του προσεχούς έτους θα χρειασθούν άλλα 53 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους και την κάλυψη πρόσθετων ελλειμμάτων. Τα δάνεια θα φθάσουν στο πρωτοφανές ύψος του 20,3% του ΑΕΠ.

Η επιδείνωση των όρων δανεισμού για το 2009 αναγνωρίζεται και από το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο αναφέρει σχετικά ότι λόγω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης οι επενδυτές ψάχνουν για σιγουριά και όχι για αποδόσεις. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα (αλλά και η Ιταλία και άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης) πληρώνουν ήδη πολύ υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης χαρακτηρίζει το υψηλό δημόσιο χρέος «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας, και αυτό παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με την «Εισηγητική Εκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2009», και το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα σημειώσει νέο άλμα το 2009. Θα φθάσει στα 273,6 δισ. ευρώ από τα 259,6 δισ. ευρώ όπου θα «κλείσει» το 2008 και τα 239,6 δισ. ευρώ του 2007. Ενα μικρό μέρος του χρέους αυτού αφορά την επιβάρυνση από την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας με 5 δισ. ευρώ. Το ποσόν αυτό θα επιμερισθεί στα έτη 2008 και 2009, ανάλογα με το ενδιαφέρον των πιστωτικών ιδρυμάτων να ενταχθούν στο σχέδιο ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος και κατά προέκταση της ελληνικής οικονομίας. Οπως είναι φυσικό, όσο το δημόσιο χρέος διευρύνεται τόσο περισσότερα χρήματα χρειάζονται για την εξόφλησή του. Ετσι, το ύψος των δαπανών για τόκους χρέους της κεντρικής κυβέρνησης θα φθάσουν το 2009 στα 12 δισ. ευρώ έναντι των 11,3 δισ. ευρώ το 2008 και των 9,7 δισ. ευρώ το 2007. Για να γίνει πιο σαφές το μέγεθος του προβλήματος αρκεί ένα και μόνο παράδειγμα. Ενώ το επόμενο έτος (έστω και αν δεν χειροτερέψουν τα πράγματα) θα χρειασθούμε 12 δισ. ευρώ μόνο για τους τόκους του χρέους, το σύνολο των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2009) είναι 8,8 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, το χρέος αποστερεί από την ελληνική οικονομία όλο και περισσότερους πόρους. Αν παράλληλα λάβει κανείς υπόψη του ότι οι όροι δανεισμού το επόμενο έτος θα είναι χειρότεροι απ΄ ό,τι εφέτος, πόσο μάλλον πέρυσι κτλ., τότε είναι σαφές ότι η «μέγγενη» του χρέους θα σφίξει περισσότερο την ελληνική οικονομία. Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει επίγνωση της κατάστασης η οποία, όπως προαναφέρθηκε, χειροτέρεψε τα τελευταία χρόνια και δηλώνει ότι λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους η Ελλάδα έχει μικρά περιθώρια για να αντιδράσει στην κρίση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.