Μυελός των οστών «προϊόν» εργαστηρίου

ΜΙΣΙΓΚΑΝ. Ερευνητές ενός εργαστηρίου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δημιούργησαν τον πρώτο τεχνητό ανθρώπινο μυελό των οστών ο οποίος μπορεί να παράγει ασταμάτητα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια. Το νέο επίτευγμα αναμένεται να οδηγήσει στην απλούστευση της διαδικασίας δοκιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, στην καλύτερη μελέτη των προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και σε συνεχή παραγωγή αίματος για χρήση σε μεταγγίσεις. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο μυελός του.

ΜΙΣΙΓΚΑΝ.

Ερευνητές ενός εργαστηρίου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δημιούργησαν τον πρώτο τεχνητό ανθρώπινο μυελό των οστών ο οποίος μπορεί να παράγει ασταμάτητα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια. Το νέο επίτευγμα αναμένεται να οδηγήσει στην απλούστευση της διαδικασίας δοκιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, στην καλύτερη μελέτη των προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και σε συνεχή παραγωγή αίματος για χρήση σε μεταγγίσεις. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο μυελός του… εργαστηρίου δεν προορίζεται για μεταμοσχεύσεις.

Ο μυελός καλλιεργείται σε ένα τρισδιάστατο εκμαγείο το οποίο μιμείται τους ιστούς που υποστηρίζουν τον ανθρώπινο μυελό, όπως σημείωσε ο καθηγητής Νίκολας Κότοφ, κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Βiomaterials». «Πρόκειται για την πρώτη επιτυχή δημιουργία τεχνητού μυελού των οστών. Ο τεχνητός μυελός διαθέτει δύο από τις βασικές λειτουργίες του πραγματικού:μπορεί να παράγει βλαστικά κύτταρα του αίματος καθώς και Β κύτταρα,τα οποία είναι βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος,σημαντικά για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών» ανέφερε ο καθηγητής.

O δρ Κότοφ εξήγησε ότι ο μυελός των οστών αποτελεί πολύπλοκο όργανο σε ό,τι αφορά την αντιγραφή του. Βασικό πρόβλημα των ερευνητών ήταν να βρουν τον τρόπο για να μιμηθούν την τρισδιάστατη διάταξη των κυττάρων μέσα στα κοιλώματα των ανθρώπινων οστών. Προκειμένου να αναδημιουργήσει αυτή τη δομή μέσα στον δοκιμαστικό σωλήνα, η ομάδα του δρος Κότοφ χρησιμοποίησε ειδικό διαφανές πολυμερές υλικό μέσα στο οποίο τοποθέτησε με ακρίβεια μικροσκοπικά σφαιρίδια. Οταν τα σφαιρίδια αυτά διαλύθηκαν με χημικά, άφησαν πίσω τους ένα γεωμετρικά τέλειο δίκτυο από μικρές οπές, οι οποίες αποτέλεσαν τη «σκαλωσιά» πάνω στην οποία αναπτύχθηκαν τα κύτταρα του μυελού. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν στρωματικά κύτταρα του μυελού των οστών και οστεοβλάστες.

«Η γεωμετρική τελειότητα του καλουπιού που δημιουργήθηκε ήταν άκρως σημαντική για την ικανότητα αναπαραγωγής των δοκιμών φαρμάκων και την εκτίμηση σχετικά με εν δυνάμει αποτελεσματικά φαρμακευτικά προϊόντα.Το καλούπι χρειάστηκε να δημιουργηθεί από το μηδέν μιμούμενο τον πραγματικό μυελό των οστών δεδομένου ότι δεν υπήρχαν άλλα κατάλληλα διαθέσιμα προϊόντα στην αγορά» είπε ο δρ Κότοφ. Συμπλήρωσε ότι τα τεστ έδειξαν πως με βάση τη συγκεκριμένη μέθοδο κατέστη δυνατή η ανάπτυξη, διαίρεση και διαφοροποίηση ορισμένων βλαστικών κυττάρων τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και την παραγωγή αίματος. «Αυτό συνέβη επειδή τα εκμαγεία είχαν πολλές ομοιότητες με τους πόρους που φέρει ο πραγματικός μυελός των οστών».

Σ την τελική φάση της μελέτης οι ερευνητές έδειξαν ότι το σύστημα αντιδρά σε ένα στέλεχος του ιού της γρίπης (Η1Ν1), κάτι που πιστεύεται ότι επιτυγχάνεται για πρώτη φορά. Παράλληλα, μετά τη μεταμόσχευση του τεχνητού μυελού σε ποντίκια με βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος, παρουσιάστηκε παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων καθώς και πρόκληση σχηματισμού νέων αγγείων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.