Οργιάζουν τα σενάρια για συγκυβέρνηση

Τα σχέδια επί χάρτου για την προοπτική ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στο πολιτικό παρασκήνιο, παρά το γεγονός ότι όλοι στο κυβερνών κόμμα κινούνται στον αστερισμό του ανασχηματισμού. Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης να εξορκίζουν τη συγκυβέρνηση, καθώς οποιαδήποτε θετική αναφορά σημαίνει και αποδοχή ήττας, εν τούτοις ορισμένα στελέχη της ΝΔ ενισχύουν τα σχετικά σενάρια. Οσα στελέχη της ΝΔ είναι οπαδοί της συναίνεσης και προβλέπουν εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, υπό το πρίσμα της μη αυτοδυναμίας, δεν αποκλείουν τον διάλογο με το ΠαΣοΚ για την επίτευξη συμφωνίας.

Τα σχέδια επί χάρτου για την προοπτική ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στο πολιτικό παρασκήνιο, παρά το γεγονός ότι όλοι στο κυβερνών κόμμα κινούνται στον αστερισμό του ανασχηματισμού. Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης να εξορκίζουν τη συγκυβέρνηση, καθώς οποιαδήποτε θετική αναφορά σημαίνει και αποδοχή ήττας, εν τούτοις ορισμένα στελέχη της ΝΔ ενισχύουν τα σχετικά σενάρια. Οσα στελέχη της ΝΔ είναι οπαδοί της συναίνεσης και προβλέπουν εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, υπό το πρίσμα της μη αυτοδυναμίας, δεν αποκλείουν τον διάλογο με το ΠαΣοΚ για την επίτευξη συμφωνίας. Με «σύμμαχο» και τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν περίπου το ένα τρίτο των πολιτών να επιθυμεί συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠαΣοΚ αναπροσαρμόζεται και η ρητορική πολλών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί. Μέχρι στιγμής, λόγω και της αναμονής για τον ανασχηματισμό, γίνονται προσεκτικές κινήσεις και αποφεύγονται οι σχετικές δηλώσεις, με τον φόβο να μην κατηγορηθούν ότι δημιουργούν κλίμα ηττοπάθειας.

Υπάρχουν όμως στελέχη που αδιαφορούν για το πολιτικό κόστος και παίρνουν θέση δημοσίως, όπως χθες η πρώην υπουργός Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία εμφανίστηκε ανοιχτή στο ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Αν στις επόμενες εκλογές περιέλθει η χώρα σε αδιέξοδο,γιατί κανείς δεν έχει αυτοδυναμία και χρειαστεί να υπάρξουν συνεργασίες,αυτές θα εξεταστούν υπό το φως των γεγονότων τότε.Θεσμικά δεν μπορεί στη δημοκρατία να είναι κανείς αρνητικός.Δηλαδή, θα κάνουμε κάθε τρεις και λίγο εκλογές;Οχι» τόνισε η κυρία Γιαννάκου στον Ρ/Σ του Αθήνα 9,84 και συμπλήρωσε: «Και αυτά γίνονται πάντοτε βέβαια κάτω από κάποιες συμφωνίες συγκλίσεων,οι οποίες προαναγγέλλονται,για να ξέρει ο κόσμος τι ψήφισε και τι θα αντιμετωπίσει.Αυτά βέβαια γίνονται μετά τις εκλογές».

Με εξαιρετικά προσεκτική διατύπωση επανήλθε στο θέμα και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Αν και υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα και απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, επέμεινε στη συναίνεση που πρέπει να υπάρξει όχι σε πρόσωπα αλλά σε πολιτικές. «Πιστεύω ότι δεν μας χωρίζει το χάος (σ.σ.: με το ΠαΣοΚ).Για να μπορέσουμε να συζητήσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία σε επίπεδο πολιτικών προτεραιοτήτων.Δεν το αποκλείω,αλλά το βλέπω από την άλλη δύσκολο» είπε χαρακτηριστικά στον Ρ/Σ της ΝΕΤ.

Oκ. Μητσοτάκης και άλλοι συνάδελφοί του απορρίπτουν τη θέση του υπουργού Οικονομίας κοινής αποδοχής, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος μίλησε για θεωρητική συζήτηση που δεν αποσκοπεί πουθενά προτάσσοντας το επιχείρημα του Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ.Ζαγορίτη ότι «υπάρχει κυβέρνηση». Το τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων προέβλεψε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης, ο οποίος αποδοκίμασε τις δηλώσεις περί επιστροφής του στη ΝΔ, ενώ ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ κ. Ν.Χριστοδουλάκης υπερασπίστηκε την πρόταση των κκ. Θ.Πάγκαλου και Χρ. Βερελή περί υπουργού Οικονομίας κοινής αποδοχής, με την προϋπόθεση να υπάρξει και στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.