«Πλούσια» σε αρνητικά ρεκόρ η πρώτη συνεδρίαση της νέας και σύντομης χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία έδωσε το στίγμα της εορταστικής περιόδου με το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων ετών. Εκτός από τη δραματική συρρίκνωση του τζίρου που είναι δικαιολογημένη παραδοσιακά λόγω των αργιών, πιο σημαντικό και ταυτοχρόνως δυσοίωνο είναι το κλείσιμο του γενικού δείκτη σε νεότερα χαμηλά, αντίστοιχα εκείνων που είχε σημειώσει για τελευταία φορά στις αρχές Ιουνίου του 2003.
Επιπλέον αρνητικό ρεκόρ αποτελεί και η συμπίεση της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς σε χαμηλά πλέον της πενταετίας, καθώς διαμορφώνεται στα 66,3 δισ. ευρώ, έναντι του πρόσφατου χαμηλού των 67,1 δισ. ευρώ της 24ης Οκτωβρίου.
Οι πολλαπλές αρνητικές επιδόσεις της εγχώριας αγοράς δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν, δεδομένου ότι και οι διεθνείς αγορές δέχθηκαν πιέσεις και ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές που ξεκίνησαν αρνητικά από την έναρξη της συνεδρίασης.
Παρά την αποθαρρυντική διεθνή εικόνα, η εγχώρια αγορά έκανε μια απόπειρα να περάσει σε θετικό έδαφος, ενώ διατήρησε σε ελεγχόμενο εύρος τις απώλειές της στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.
Η πορεία του γενικού δείκτη ήταν έντονα πτωτική αμέσως μετά το άνοιγμα και αφού αντέδρασε από το τοπικό χαμηλό των 1.710 μονάδων πέρασε πρόσκαιρα σε θετικό έδαφος ως το υψηλό των 1.737 μονάδων. Στη συνέχεια ο γενικός δείκτης κινήθηκε στο στενό εύρος μεταξύ των 1.725 και 1.730 μονάδων και περίπου 50 λεπτά πριν από τη λήξη εντάθηκαν οι πιέσεις με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ραγδαία ως τις 1.711,80
μονάδες όπου έκλεισε με απώλειες 1,15%. Στο συγκεκριμένο και νεότερο χαμηλό 67 μηνών κλείσιμο ο γενικός δείκτης διέσπασε καθοδικά το προηγούμενο χαμηλό των 1.728 μονάδων της 24ης Οκτωβρίου, ενώ στην ίδια συνεδρίαση είχε πιεστεί ως το χαμηλό των 1.626,64 μονάδων.
Χαμηλότερα κατά 1,13% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FΤSΕ20, καθώς οι ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν σε ορισμένα blue chips και κυρίως στον ΟΤΕ ήταν αδύνατον να αντισταθμιστούν από τη μερική ανάκαμψη αρκετών τραπεζικών τίτλων που ώθησαν κατά 0,46% υψηλότερα τον κλαδικό δείκτη.
Αντίθετα στο πτωτικό κλίμα της αγοράς κινήθηκε για τρίτη στη σειρά συνεδρίαση ο δείκτης FΤSΕ40 ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,35%, μολονότι περιόρισε εν μέρει τα κέρδη του στη διάρκεια των δημοπρασιών, ενώ χαμηλότερα κατά 0,66% τερμάτισε ο δείκτης FΤSΕ80.
Ο συνολικός τζίρος της αγοράς συρρικνώθηκε στα 76,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα, ενώ η τελική εικόνα διαμορφώθηκε με 110 ανοδικές, 103 καθοδικές και 126 αμετάβλητες μετοχές.
Μετοχές
▅ ΟΤΕ: Η ανοδική πορεία του τίτλου με αφετηρία τα 11 ευρώ στην αρχή του μηνός ως και το χθεσινό υψηλό των 13 ευρώ, έδωσε δυνατότητα κατοχύρωσης κερδών, η οποία όμως εκδηλώθηκε με επιθετικούς ρυθμούς και πίεσε έντονα τον τίτλο ο οποίος υποχώρησε ραγδαία στα 12 ευρώ όπου έκλεισε με εκτεταμένες απώλειες 7,12%.
▅ Εθνική Τράπεζα: Χωρίς αποτέλεσμα η ανοδική απόπειρα της μετοχής που εξαντλήθηκε στο υψηλό των 11,92 ευρώ, αφού τελικά πιέστηκε κατά 0,85% χαμηλότερα στα 11,62 ευρώ συμπληρώνοντας την έβδομη στη σειρά αρνητική συνεδρίαση.