Ελληνες εφοπλιστές θύματα δομημένων επενδυτικών προϊόντων

Κατά της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse αποφάσισαν να κινηθούν νομικά έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι οι τοποθετήσεις τους, συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων, σε προϊόντα εγγυημένης απόδοσης έχουν πλέον χαθεί. Σημαντικά ονόματα της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, όπως οι κκ. Α. Κομνηνός, Ν. Μαμιδάκης, Στ. Μόλαρης, Ν. Τσάκος, Γ.Παναγιωτίδης, Μ. Χριστοδουλάτος κ.ά., θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα μιας καλοστημένης ...

Κατά της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse αποφάσισαν να κινηθούν νομικά έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι οι τοποθετήσεις τους, συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων, σε προϊόντα εγγυημένης απόδοσης έχουν πλέον χαθεί. Σημαντικά ονόματα της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, όπως οι κκ. Α. Κομνηνός, Ν. Μαμιδάκης, Στ. Μόλαρης, Ν. Τσάκος, Γ.Παναγιωτίδης, Μ. Χριστοδουλάτος κ.ά., θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα μιας καλοστημένης απάτης, η οποία στήθηκε από συνταξιούχο έλληνα ναυτιλιακό τραπεζίτη, αλλά και από άλλους έλληνες ναυτιλιακούς παράγοντες του Λονδίνου, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν σαν «κράχτες» του εν λόγω προϊόντος.

Σύμφωνα με τις αναφορές των ελλήνων εφοπλιστών, άλλοι Ελληνες τους προσέγγισαν προκειμένου να τους ενημερώσουν για την ύπαρξη τού εν λόγω προϊόντος, το οποίο επωλείτο από την ελβετική τράπεζα με εγγυημένη απόδοση 8%. Οπως ανέφεραν τα ενημερωτικά σημειώματα της Credit Suisse, το κεφάλαιο που ετοποθετείτο ήταν εγγυημένο, όπως εγγυημένη ήταν και η ετήσια απόδοση του 8%.

Ωστόσο υπήρχαν προϋποθέσεις για την απόδοση αυτή- οι οποίες ως φαίνεται δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των προαναφερόμενων ελλήνων εφοπλιστών. Οι προϋποθέσεις αυτές- τις οποίες ως φαίνεται ουδείς πρόσεξε – προέβλεπαν ότι κεφάλαιο και απόδοση δεν ήταν εγγυημένα όταν ο ιαπωνικός χρηματιστηριακός δείκτης Νikkei έχανε το 50% της αξίας του.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, έλληνες ναυτιλιακοί παράγοντες ενημέρωναν εφοπλιστές για την ύπαρξη του προϊόντος αναφέροντας ότι είναι δύσκολο σε κάποιον να τοποθετηθεί γιατί υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Ακολούθως, οι ενδιαφερόμενοι έρχονταν σε επαφή με τον συνταξιούχο τραπεζίτη, ο οποίος και αναλάμβανε το διαδικαστικό μέρος της τοποθέτησης των εφοπλιστών στο προϊόν.

Εκτός όμως από έλληνες εφοπλιστές, στο ίδιο προϊόν λέγεται ότι τοποθέτησαν το Εφάπαξ τους και αρκετοί έλληνες πιλότοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Ελληνες εφοπλιστές, όπως ο κ. Χριστοδουλάτος, καταγγέλλουν ότι ο έλληνας τραπεζίτης ο οποίος διαχειριζόταν τους λογαριασμούς τους έχει εξαφανιστεί, ενώ και η τράπεζα σηκώνει τα χέρια ψηλά αδυνατώντας να εξηγήσει πώς χάθηκαν τα χρήματα. Αλλες αναφορές υποστηρίζουν ότι η Credit Suisse δεν έχει καμία σχέση με το προϊόν αυτό, το οποίο οργανώθηκε από τον έλληνα πρώην τραπεζίτη, και προσθέτουν ότι το όνομα της τράπεζας ενεπλάκη στη διένεξη διότι στη συγκεκριμένη τράπεζα είχε ανοίξει ο εν λόγω τραπεζίτης λογαριασμούς στους οποίους τοποθετούσε τα κεφάλαια που αντλούσε από τους εφοπλιστές και άλλους επενδυτές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.