Ο ΦΟΒΟΣ κινεί τα νήματα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης μετά τις ταραχές των τελευταίων δύο εβδομάδων. Οι πρυτάνεις και οι καθηγητές στα πανεπιστήμια, άβουλοι και μοιραίοι, δεν αποφασίζουν να άρουν
το άσυλο σε περιπτώσεις βανδαλισμών γιατί φοβούνται τα ακόμη χειρότερα. Τα ιδρύματά τους θα γίνουν «γυαλιά καρφιά». Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της και οι εκπρόσωποί της τους προτείνουν σε ιδιωτικές συνομιλίες πίσω από κλειστές πόρτες: «Εάν ανησυχείτε, να καλέσετε την Αστυνομία». Τα κόμματα δεν συμφωνούν
να συναντηθούν γιατί δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για το θέμα. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν επεμβαίνουν, παρ΄ ότι βλέπουν να διαπράττονται κακουργήματα σε πανεπιστημιακούς χώρους, καθώς η ηγεσία, επιφυλακτική, φοβάται την κοινωνική αναταραχή. Κάπως έτσι μια δράκα ταραξιών αλωνίζει.
Τα κεντρικά ΑΕΙ της χώρας μετρούν ήδη ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ καθώς τις προηγούμενες ημέρες καταστράφηκαν κτίρια, κάηκαν βιβλία, έσπασαν μάρμαρα. Οσοι βρίσκονταν αυτές τις ημέρες σε θέσεις ευθύνης στον χώρο της Παιδείας- μεταξύ τους η τριάδα των πρυτάνεων Πανεπιστημίου Αθηνών, Πολυτεχνείου και Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης κκ. Χρ.Κίττας, Κ.Μουτζούρης και Αν.Μάνθος που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια συντονισμού της εκπαιδευτικής κοινότητας για να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν – έφτασαν να αμφισβητούν τους λόγους που τους οδήγησαν στη διεκδίκηση του χρίσματος, ακούγοντας τους προκατόχους τους να δηλώνουν ειρωνικά «ευτυχώς που δεν συνέβη σε εμάς». Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τρεις όροφοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σίνα και Ακαδημίας, η Βιβλιοθήκη Ευρωπαϊκών Σπουδών της Νομικής Σχολής έχει καεί, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί και στο κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας, στην οδό Πανεπιστημίου. Τα μέλη των πρυτανικών αρχών του μάλιστα πέρασαν ένα ακόμη οξύ σοκ την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ομάδα νεαρών πολιόρκησε για μεγάλο χρονικό διάστημα το κτίριο της Πρυτανείας προσπαθώντας να σπάσει τη μεγάλη σιδερένια πόρτα της εισόδου του για να μπει μέσα. Κάτι που τελικά δεν κατάφερε.
Παρ΄ όλα αυτά κανείς δεν κάλεσε την Αστυνομία. Οι πρυτάνεις των κεντρικών ΑΕΙ μάλιστα δηλώνουν τελείως αντίθετοι με την άρση του ασύλου και αρνούνται να πάρουν αποφάσεις παρά την ευθύνη που έχουν αναλάβει για τη διοίκηση των ιδρυμάτων τους. Αντ΄ αυτού μεταθέτουν τις ευθύνες στα πολιτικά κόμματα, από τα οποία ζητούν να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει και προετοιμάζουν έκτακτη σύγκληση της Συνόδου τους. Η συζήτηση περί ασύλου ωστόσο είναι πλέον απαραίτητο να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου και να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Οι παλαιότεροι σε θέσεις διοίκησης θεωρούν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στα άκρα.
Την ίδια στιγμή κλειστά «λόγω κατάληψης» βρίσκονταν και την περασμένη εβδομάδα πολλά πανεπιστημιακά τμήματα αλλά και σχολεία της χώρας, ενώ οι φοιτητές αποφάσισαν ήδη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις αρχές Ιανουαρίου. Πάντως ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρ. Πραστάκος δηλώνει ότι αν η κατάληψη στο ίδρυμα συνεχιστεί, είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουν οι φοιτητές το εξάμηνό τους.
Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων απέφυγαν να εφαρμόσουν τις νέες διατάξεις που έχουν ψηφιστεί περί ασύλου, αποφασίζοντας ότι η «χωροθέτηση» του πανεπιστημιακού ασύλου αυστηρά εντός των ΑΕΙ της χώρας και όχι στα… παρτέρια, στους δρόμους, στις πλατείες και στα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από αυτά δεν θα ισχύσει ούτε και εφέτος. Ο νέος νόμος απλώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ με στόχο την αποφυγή επεισοδίων.
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο πρύτανης κ. Κ.Μουτζούρης δηλώνει ότι ευτυχώς αυτή τη φορά δεν καταστράφηκαν εργαστήρια, ούτε κάηκε πολύτιμος εξοπλισμός, αλλά οι βανδαλισμοί περιορίστηκαν στο σπάσιμο μαρμάρων και τραπεζιών, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν ως «όπλα» κατά των αστυνομικών. «Δεν νομίζω ότι οι ζημιές που έχουμε ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ» λέει ο κ. Μουτζούρης, ο οποίος ωστόσο δέχθηκε φραστικές επιθέσεις τις προηγούμενες ημέρες, όταν προσπάθησε να πείσει τους καταληψίες του κτιρίου να αποχωρήσουν ειρηνικά, παρ΄ ότι ξεκαθάρισε ότι είναι κατά της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου.
Κανένας από τους πρυτάνεις των κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας δεν ήταν σε θέση τις προηγούμενες ημέρες να εκτιμήσει με ακρίβεια τις ζημιές που υπέστησαν τα κτίρια των ιδρυμάτων τους, παρ΄ ότι όλοι τους δήλωναν ότι ευελπιστούν σε άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας του υπουργείου Παιδείας για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημίων. Και την περασμένη εβδομάδα βρίσκονταν σε κατάληψη η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το κεντρικό κτίριο του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων και πολλά τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καταστράφηκε ολοσχερώς το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών που λειτουργούσε στον πανεπιστημιακό χώρο και η Γραμματεία της Σχολής ΤΕΕΦΑ, ενώ έγιναν καταστροφές στη Νομική, στη Φιλοσοφική και στη Φυσικομαθηματική Σχολή. Οι ζημιές αυτές δεν επεκτάθηκαν καθώς οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος και τα μέλη της Συγκλήτου βγήκαν στον δρόμο και κυνήγησαν οι ίδιοι τους κουκουλοφόρους έξω από τον πανεπιστημιακό χώρο. «Αναγκαστήκαμε να τους καταδιώξουμε οι ίδιοι και διώξαμε τελικά περίπου πενήντα άτομα» λέει σχετικά ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Αν.Μάνθος . «Δεν νομίζω ότι το θέμα του ασύλου έχει καμιά σημασία στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε» συνεχίζει. «Πρόκειται για μια κοινωνική έκρηξη,ένα πρόβλημα που είναι εισαγόμενο στα πανεπιστήμια. Ενα πρόβλημα κοινωνικό και πολυπαραγοντικό.Οι αιτίες του είναι βαθύτερες και σχετίζονται με τη γενικότερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση που περνάμε,η οποία συνδυάζεται με την εκρηκτική ιδιοσυγκρασία των νέων,στους οποίους στερήσαμε την εφηβεία τους και δεν βλέπουν καν αποτέλεσμα από αυτή τη θυσία.Ολα αυτά λειτουργούν παράλληλα με τη γενικότερη έλλειψη παιδείας που μας διακρίνει και την αδιαφορία προς τα δικαιώματα του διπλανού μας» καταλήγει.
«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος η παρενέργεια όλων αυτών να είναι ένα ακόμη χαμένο εξάμηνο στα πανεπιστήμια» λέει από την πλευρά του ο κ. Πραστάκος. «Εμείς,με κλειστό το κτίριο του Πανεπιστημίου,δεν μπορούμε να δώσουμε πτυχία σε τελειόφοιτους που θέλουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ,δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις,δεν μπορούν να συγκληθούν τα όργανα.Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη.Εχουμε τα συγγράμματα των φοιτητών και δεν μπορούμε να τα δώσουμε.Εκτός του ότι κινδυνεύουν να καταστραφούν» συνεχίζει. «Πάντως,σε καμία περίπτωση δεν είμαι υπέρ της άρσης του ασύλου.Δεν μπορούμε να πιέσουμε την κατάσταση με μεγαλύτερη δόση βίας,καθώς οι νέοι αντιδρούν τώρα στη βία. Πρέπει να συνεδριάσει άμεσα η Σύνοδος Πρυτάνεων για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε».
Ηδη κυκλοφόρησαν κείμενα πανεπιστημιακών οι οποίοι καταγγέλλουν τους υπεύθυνους για βανδαλισμούς σε ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης και ζητούν έστω και την ύστατη ώρα την αποχώρηση όσων έχουν καταλάβει πανεπιστημιακά τμήματα. Αλλά ποιος τους ακούει…