O συνδυασμός της απομόχλευσης (deleveraging) και της βαθύτερης ύφεσης της μεταπολεμικής περιόδου προσέφερε ένα πολύ θετικό σκηνικό για τα κρατικά ομόλογα εφέτος. Αυτό οδήγησε σε πτώση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων (δηλαδή οι τιμές ανέβηκαν) σε ΗΠΑ και ευρωζώνη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών. Ετσι οι διαχειριστές τίτλων άρχισαν να θεωρούν πλέον ότι ήρθε το τέλος, κάνοντας λόγο για «φούσκα ομολόγων».
Ωστόσο, όπως παρατηρούσε και η JΡ Μorgan Αsset Μanagement, υπάρχουν ορισμένοι βετεράνοι επενδυτές οι οποίοι φέρουν ακόμη τα τραύματα από την πώληση ιαπωνικών κρατικών ομολόγων στο 3% στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν οι αποδόσεις συνέχισαν να μειώνονται, φθάνοντας σε ποσοστό μόλις 0,45% τον Ιούνιο του 2003. Το φόβητρο του αποπληθωρι- σμού και της εμπειρίας της Ιαπωνίας κατά τη δεκαετία του 1990 υποδηλώνει επομένως ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω σημαντική μείωση- επομένως γιατί να μην πέσουν οι σημερινές αποδόσεις σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο;
Αλλωστε στην Ιαπωνία δόθηκαν μαζικά φορολογικά κίνητρα την περίοδο 1994-99, αλλά οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων εξακολούθησαν να σημειώνουν πτώση κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου. Κατά ειρωνεία της τύχης ήταν η αρχή της ποσοτικής διευκόλυνσης, τον Μάρτιο του 2001, όταν οι αποδόσεις σημείωσαν αύξηση προτού αρχίσουν εκ νέου να ακολουθούν πτωτική πορεία, ενάντια στις προσδοκίες των αγορών.
Ετσι, εφόσον δεν υπάρχουν σήμερα προσδοκίες ανόδου του πληθωρισμού, δεν μπορεί κανείς να προδικάσει το τέλος των ομολόγων. Καθώς πάντως το οικονομικό περιβάλλον παραμένει αδύναμο και εξυφαίνεται μάλιστα ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού σε ΗΠΑ και Βρετανία τουλάχιστον βραχυχρόνια, τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης (για κάποιους ειδικούς και της Ιαπωνίας) μπορούν να υπεραποδώσουν έναντι των αμερικανικών και των βρετανικών, και αυτό σημαίνει πως οι νέες εκδόσεις θα καλυφθούν σχετικά πιο εύκολα. Καθώς η Μoody΄s δεν απέκλεισε χθες ακόμη και μελλοντική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας των «εύθραυστων θεσμών», το παραπάνω ίσως είναι ένα καλό νέο για το ελληνικό χρέος, η χρηματοδότηση του οποίου (με αυξημένο κόστος) έχει καταστεί πλέον αρκετά δυσχερής.