Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Με τη δυσπιστία ξένων και εγχώριων επενδυτών να συνεχίζεται εντεινόμενη στον κλάδο των τραπεζών, η υπεραντίδραση του ΟΠΑΠ, αλλά και η άνοδος του ΟΤΕ δεν ήταν αρκετές να «διασώσουν» τον γενικό δείκτη από το αρνητικό πρόσημο. Το κλίμα της αγοράς επιδεινώθηκε σημαντικά στο τελευταίο δίωρο, οπότε οι μετοχές των τραπεζών διεύρυναν τις απώλειές τους και η πλειονότητά τους πέρασε σε αρνητική τροχιά, ενώ αρκετά blue chips μετρίασαν τα αρχικά τους κέρδη. Η μη ενθαρρυντική εικόνα των ευρωπαϊκών δεικτών, όπου η τάση ήταν αμφίρροπη και κυριάρχησε η αυξημένη μεταβλητότητα, συνέβαλε στην ακύρωση της απόπειρας της εγχώριας αγοράς να κινηθεί ανοδικά.

Με τη δυσπιστία ξένων και εγχώριων επενδυτών να συνεχίζεται εντεινόμενη στον κλάδο των τραπεζών, η υπεραντίδραση του ΟΠΑΠ, αλλά και η άνοδος του ΟΤΕ δεν ήταν αρκετές να «διασώσουν» τον γενικό δείκτη από το αρνητικό πρόσημο. Το κλίμα της αγοράς επιδεινώθηκε σημαντικά στο τελευταίο δίωρο, οπότε οι μετοχές των τραπεζών διεύρυναν τις απώλειές τους και η πλειονότητά τους πέρασε σε αρνητική τροχιά, ενώ αρκετά blue chips μετρίασαν τα αρχικά τους κέρδη. Η μη ενθαρρυντική εικόνα των ευρωπαϊκών δεικτών, όπου η τάση ήταν αμφίρροπη και κυριάρχησε η αυξημένη μεταβλητότητα, συνέβαλε στην ακύρωση της απόπειρας της εγχώριας αγοράς να κινηθεί ανοδικά. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης παρέμεινε σε θετική τροχιά ως αργά το μεσημέρι και κατέγραψε το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.767 μονάδων στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Το παρατεινόμενο αποθαρρυντικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν επέτρεψε στην εγχώρια αγορά να ανακάμψει και ο γενικός δείκτης διένυσε το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος και αφού υποχώρησε ως το χαμηλό των 1.733 μονάδων έκλεισε στις 1.738,49 μονάδες με απώλειες 0,46%. Στις τράπεζες, όπου οι ρευστοποιήσεις επανήλθαν με επιθετικότερους ρυθμούς, ο κλαδικός δείκτης διέσπασε καθοδικά τις 1.700 μονάδες, περιοχή στην οποία είχε βρεθεί για τελευταία φορά στις 28 Μαΐου 2003 και έκλεισε στις 1.689 μονάδες με απώλειες 3,12% πιέζοντας κατά συνέπεια τον δείκτη FΤSΕ20 που έκλεισε κατά 0,90% χαμηλότερα. Αντίθετα, με άνοδο 1,74% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FΤSΕ40, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στις υπεραποδόσεις των: Αlapis και Βωβός, αλλά και των ΓΕΚ-Τέρνα που αντέδρασαν δυναμικά στις πιέσεις των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, με αφορμή τη σημαντική συμφωνία με την GDF Suez, δεδομένου ότι η πλειονότητα των μετοχών που τον απαρτίζουν έκλεισαν με απώλειες.

Σε αμιγώς συγκρίσιμα μεγέθη, ο τζίρος της αγοράς ενισχύθηκε ελαφρώς σε σχέση με την Τετάρτη και ανήλθε στα 162,2 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν επιπλέον 5,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Για έβδομη στη σειρά συνεδρίαση διατήρησαν το προβάδισμα οι καθοδικές μετοχές και η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 95 ανοδικές, 112 καθοδικές και 130 αμετάβλητες, εκ των οποίων οι 73 έμειναν στο περιθώριο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος.

Μετοχές

Εθνική Τράπεζα: Οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε στο τελευταίο δίωρο «παγίωσαν» την τρίτη θέση στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων της εισηγμένης, ενώ υποχρέωσαν τη μετοχή να κλείσει κοντά στο χαμηλό της ημέρας στα 11,84 ευρώ με απώλειες 3,27%. Παράλληλα, η μετοχή διέσπασε καθοδικά το προηγούμενο χαμηλό σε κλείσιμο των 11,88 ευρώ της 24ης Οκτωβρίου επιστρέφοντας στα επίπεδα τιμών που βρισκόταν τον Ιούλιο του 2003.

ΓΕΚ: Με τζίρο πολλαπλάσιο του μέσου όρου κατά το τελευταίο διάστημα, η μετοχή υπεραπέδωσε με άνοδο 8,01% στο κλείσιμο των 3,10 ευρώ επιβεβαιώνοντας ότι παραμένουν ενεργά τα ανακλαστικά των επενδυτών που ανταποκρίνονται άμεσα σε ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές εξελίξεις.

Αlpha Βank: Καμία ανοδική συνεδρίαση για τη μετοχή στις τελευταίες 17, που επέστρεψε στην περιοχή τιμών που είχε βρεθεί τον Μάρτιο του 2003 και οι οποίες αντιστοιχούν στην ίδια προγενέστερη αποτίμηση του 1996! Η μετοχή έκλεισε στο νέο χαμηλό των 5,28 ευρώ με απώλειες 5,71% που ανεβάζουν το σύνολο των απωλειών της στο 36,5% στο διάστημα των 17 συνεδριάσεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.