music box

Η αλήθεια είναι ότι άκουσα το τελευταίο άλμπουμ- ένατο προσωπικό- του Πολ Γουέλερ με καθυστέρηση, κι αυτό γιατί νιώθω μια ασφάλεια με κάθε νέα δουλειά του, αφήνοντάς το για κάποια στιγμή που θα είχα χρόνο. Μέγα λάθος! Εψαχνα αριστερά δεξιά τα νέα σημαντικά πράγματα και τελικά τα είχα μπροστά μου. Είναι γεγονός ότι η καριέρα τού Πολ Γουέλερ, από τη δεκαετία του ΄70 ως σήμερα, υπήρξε συναρπαστική. Τόσο με τους Jam και τους Style Council όσο και ως σόλο καλλιτέχνης ηχογραφούσε πάντα πολύ όμορφους δίσκους.

Ρaul Weller – «22 Dreams»
V2
Η αλήθεια είναι ότι άκουσα το τελευταίο άλμπουμ- ένατο προσωπικό- του Πολ Γουέλερ με καθυστέρηση, κι αυτό γιατί νιώθω μια ασφάλεια με κάθε νέα δουλειά του, αφήνοντάς το για κάποια στιγμή που θα είχα χρόνο. Μέγα λάθος! Εψαχνα αριστερά δεξιά τα νέα σημαντικά πράγματα και τελικά τα είχα μπροστά μου. Είναι γεγονός ότι η καριέρα τού Πολ Γουέλερ, από τη δεκαετία του ΄70 ως σήμερα, υπήρξε συναρπαστική. Τόσο με τους Jam και τους Style Council όσο και ως σόλο καλλιτέχνης ηχογραφούσε πάντα πολύ όμορφους δίσκους. Το «22 Dreams», όμως, είναι ο πιο περιπετειώδης. Και τι δεν ακούμε εδώ! Ο Γουέλερ μεταπηδά με τέτοια ευκολία από το ροκ στην τζαζ, στην ηλεκτρονική, στην κλασική, στη world, στο φανκ και στη σόουλ ώστε πραγματικά δύσκολα μπορεί να τον συναγωνιστεί κάποιος σήμερα. Ενα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς και ένα από εκείνα που θα ακούγονται για πολύ καιρό ακόμη.

Swervedriver – «Raise»
Sony-ΒΜG

Η επανακυκλοφορία των άλμπουμ των Swervedriver είναι σίγουρα καλοδεχούμενη. Το συγκρότημα από την Οξφόρδη, δυστυχώς, δεν γνώρισε την επιτυχία που του άξιζε όταν, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κυκλοφορούσε τα καλύτερα άλμπουμ του, και αυτό διότι το ενδιαφέρον των φίλων της ροκ μουσικής μονοπωλούσαν τότε το γκραντζ και οι Νirvana. Επηρεασμένοι από τους Sonic Υouth και τους Stooges, οι Swervedriver, μαζί με τους συγκάτοικούς τους στην Creation Records, Μy Βloody Valentine και Ride, παρήγαγαν θορυβώδη ποπ με κύριο χαρακτηριστικό την παραμόρφωση στις κιθάρες. Το «Raise» ήταν το παρθενικό άλμπουμ τους, το 1991. Σήμερα ακούγεται με το ίδιο ενδιαφέρον από το πρώτο ως το τελευταίο τραγούδι. Τα «Sci Flyer» και «Sunset» ξεχωρίζουν.

Αkon – «Freedom»
Universal

Τo τρίτο άλμπουμ του σενεγαλεζοαμερικανού καλλιτέχνη έρχεται μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του «Κonvicted» και τη συμμετοχή του σε πληθώρα άλμπουμ γνωστών τραγουδιστών όπως η Γκουέν Στεφάνι. Οι αλλαγές δεν είναι σπουδαίεςγια όσους περίμεναν κάτι τέτοιο. Το γνωστό μελωδικό r΄n΄b με την προσθήκη χιπ χοπ στοιχείων και φυσικά η συμμετοχή τρανταχτών ονομάτων όπως ο Lil Wayne και ο T Ρain δεν προσθέτουν κάτι σημαντικό στο είδος, που στις ημέρες μας κινείται στην αδιαφορία. Βεβαίως στις ΗΠΑ πηγαίνει αρκετά καλά σε πωλήσεις, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο, χάρη στον φιλικό προς το ραδιόφωνο ήχο του.

Jazzanova – «Οf all the things»
Verve

Τo νέο άλμπουμ της κολεκτίβας από το Βερολίνο κινείται στα μονοπάτια που μας έχει συνηθίσει. Οσοι αγαπούν την ηλεκτρονική τζαζ με μια πιο χορευτική και σόουλ διάθεση θα χαρούν ιδιαιτέρως με το ντεμπούτο της στη Verve. Στα φωνητικά αυτή τη φορά έχουν καλέσει μια ολόκληρη ομάδα τραγουδιστών, όπως ο Φόουντ Κόλμαν, ο Πολ Ράντολφ και ο Τζόι Ντούκι, οι οποίοι προσδίδουν μια πιο κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, μακριά από τους ήχους της Κεντρικής Ευρώπης.

sakisd@dolnet.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.