Ο νομπελίστας Φυσικός Στίβεν Τσου ορίστηκε -και επισήμως- ως υπουργός Ενέργειας στο κυβερνητικό σχήμα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Τσου, γόνος Κινέζων μεταναστών, που πέρασε από το γνωστό πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, τιμήθηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1997 για την εργασία του πάνω «στις μεθόδους ψύξης και τη σύλληψη ατόμων με χρήση λέιζερ».
Από το 2004 είναι διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ και ειδικεύεται στη μελέτη της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών.
Στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου περιγράφεται ως «θιασώτης των ερευνών για μία επιστημονική επίλυση των κλιματικών αλλαγών».
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ όρισε, επίσης, τον πρώην υποψήφιο των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία Τζον Κέρι πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Ο 65χρονος Κέρι θα αντικαταστήσει τον Τζον Μπάιντεν, αντιπρόεδρο της νέας κυβέρνησης, έπειτα από τη μεταβίβασή της στον Μπαράκ Ομπάμα, στις 20 Ιανουαρίου.
Σε ανακοίνωσή του, ο Τζον Κέρι έδωσε το στίγμα της δράσης του με γνώμονα την «ενίσχυση» της αμερικανικής επιρροής στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ.
Σήμερα, Τρίτη, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του.
Η συνάντηση θα γίνει στο Σικάγο και εκτός του εκλεγμένου αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Ομπάμα, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Λόρενς Σάμερς και ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Πίτερ Όρζαγκ.
Ο Ομπάμα, που έχει προτείνει ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης με στόχο τη δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για την εξεύρεση λύσεων που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη.
Παραδέχθηκε ότι δεν έχει καμία «κρυστάλλινη σφαίρα» για να προβλέψει το οικονομικό μέλλον της χώρας, επιμένοντας ωστόσο στα αναμενόμενα αποτελέσματα του σχεδίου του περί επενδύσεων στον τομέα των υποδομών και της τεχνολογίας.
«Πιστεύω ότι οι καινοτομίες και η τεχνολογία θα επιτρέψουν να οδηγήσουμε την οικονομία μας στο μέλλον» είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση, αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις. «Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής με τους Αμερικανούς. Δεν διαθέτω κρυστάλλινη σφαίρα» τόνισε, επισημαίνοντας ότι δικό του καθήκον είναι να λάβει τις «σωστές και έξυπνες» αποφάσεις που θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη.