Ενας «παράδεισος» στον ποταμό Μεκόνγκ

ΛΟΝΔΙΝΟ Oι περιοχές τις οποίες διατρέχει ο μεγάλος ποταμός Μεκόνγκ στη Νοτιοανατολική Ασία είναι από τις ελάχιστες στις οποίες δεν κατάφερε να διεισδύσει και να επέμβει ποικιλοτρόπως ο άνθρωπος. Γι΄ αυτό και στο τεράστιο οικοσύστημα που αναπτύχθηκε εκεί υπάρχουν ακόμη χιλιάδες άγνωστα είδη χλωρίδας και πανίδας, τα οποία μόλις άρχισαν να ανακαλύπτονται. Την τελευταία δεκαετία έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 1.000 νέα είδη φυτών και ζώων σε αυτές τις παρθένες περιοχές που καλύπτουν έκταση 600.

ΛΟΝΔΙΝΟ Oι περιοχές τις οποίες διατρέχει ο μεγάλος ποταμός Μεκόνγκ στη Νοτιοανατολική Ασία είναι από τις ελάχιστες στις οποίες δεν κατάφερε να διεισδύσει και να επέμβει ποικιλοτρόπως ο άνθρωπος. Γι΄ αυτό και στο τεράστιο οικοσύστημα που αναπτύχθηκε εκεί υπάρχουν ακόμη χιλιάδες άγνωστα είδη χλωρίδας και πανίδας, τα οποία μόλις άρχισαν να ανακαλύπτονται.

Την τελευταία δεκαετία έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 1.000

νέα είδη φυτών και ζώων σε αυτές τις παρθένες περιοχές που καλύπτουν έκταση 600.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Κατά μέσον όρο εντοπίζονται δύο νέα είδη κάθε εβδομάδα. Παράλληλα με τα φυτά και τα ζώα (όπως ριγέ κουνέλια), έχουν εντοπιστεί και χιλιάδες είδη μικροσκοπικών ασπόνδυλων όντων: ροζ σαρανταποδαρούσες και αράχνες μεγαλύτερες από ένα πιάτο είναι ορισμένα από τα εντυπωσιακά άγνωστα ως σήμερα είδη που εντοπίστηκαν σε αυτόν τον ασιατικό παράδεισο.

Εκτός από το εντυπωσιακό έντονο ροζ χρώμα της, η σαρανταποδαρούσα Desmotyxes purpurosea έχει άλλο ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Για να προστατεύσει τον εαυτό της από τους εχθρούς της διαθέτει αδένες οι οποίοι παράγουν κυανίδιο. Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η σαρανταποδαρούσα αυτή ανέπτυξε τον έντονο χρωματισμό της για να ξεχωρίζει μέσα στη ζούγκλα και να διακρίνεται εύκολα από τα υπόλοιπα ζώα ώστε να την αποφεύγουν, γνωρίζοντας ότι αν την πλησιάσουν το τέλος τους θα είναι οδυνηρό. Η περιβαλλοντολογική οργάνωση WWF ανακοίνωσε ότι στις περιοχές αυτές, που ονομάστηκαν Greater Μekong, έχουν εντοπιστεί ως σήμερα 519 νέα είδη φυτών, 279 νέα είδη ψαριών, 89 νέα είδη αμφίβιων, 46 νέα είδη ερπετών, 22 νέα είδη φιδιών, 15 νέα είδη θηλαστικών, τέσσερα νέα είδη πτηνών, τέσσερα νέα είδη θαλάσσιων χελωνών και δύο νέα είδη σαλαμάνδρας.

Oι συχνές πολεμικές συγκρούσεις και τα διαχρονικά πολιτικά προβλήματα των χωρών τις οποίες διατρέχει ο ποταμός (Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη, Κίνα) εμπόδισαν τη διοργάνωση εξερευνητικών αποστολών στην περιοχή, οι οποίες ξεκίνησαν δειλά δειλά στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

«Είναι φανταστικό το συναίσθημα να είσαι μέλος μιας ομάδας που εξερευνά για πρώτη φορά μια περιοχή με τόσο πλούσια βιοποικιλότητα,μια περιοχή τόσο αινιγματική και ταυτόχρονα τόσο όμορφη» δήλωσε στους «Τimes» ο Τόμας Ζίγκλερ, διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Κολονίας και μέλος μιας εκ των πρώτων ερευνητικών αποστολών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.