Χωρίς δυνατότητα ή πρόθεση ουσιαστικής πολιτικής παρέμβασης παρακολουθεί η Χαριλάου Τρικούπη την αλληλουχία των γεγονότων που ξεκίνησαν με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου. Η στάση που τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζεται ακόμη και από στελέχη του ΠαΣοΚ διαχειριστική και ενδεικτική του φόβου εν όψει κοινωνικών αντιδράσεων που ακόμη δεν έχουν κατορθώσει να ερμηνεύσουν.
Οσοι παρατήρησαν τις πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών από την πλευρά του ΠαΣοΚ κατέληξαν εν πολλοίς στο συμπέρασμα ότι απέναντι στην κρίση που ξέσπασε (είτε ως βίαιη αντίδραση «γνωστών-αγνώστων» είτε ως ανεξέλεγκτο κύμα μαθητικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να μιλήσει πολιτικά, απέφυγε να αναλάβει πρωτοβουλίες προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και προτίμησε να παρουσιάσει μια εικόνα πολιτικής δραστηριότητας του κ. Παπανδρέου με δημόσιες παρεμβάσεις, προγραμματισμένες ή μη. Είναι χαρακτηριστική φράση που επαναλήφθηκε πολλές φορές: «Η κυβέρνηση έχει τη διαχείριση,την ευθύνη και τους μηχανισμούς,όχι εμείς». Η πρώτη αντίδραση του κ. Γ.Παπανδρέου στα γεγονότα εκδηλώθηκε από το βήμα του συνεδρίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με μια προφανή καταδίκη της δολοφονίας.
Την επόμενη ημέρα και ενώ η Αθήνα φλεγόταν σχεδόν όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούσαν μουδιασμένοι τις καταστροφές. Ο κ. Παπανδρέου καταδίκασε τις βιαιότητες, μίλησε για την ανάγκη αποζημιώσεων όσων επλήγησαν από τις επιθέσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Το ίδιο βράδυ όμως και με την τροπή που έπαιρναν τα γεγονότα αποφασίστηκε να εκδοθεί μια διαφορετική δήλωση του κ. Παπανδρέου, στην οποία οι ευθύνες για τα όσα συνέβαιναν επιρρίπτονταν στην κυβέρνηση.
Την επόμενη ημέρα ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε να ζητεί εκλογές, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον χρόνο τους και αποφεύγοντας τους υψηλούς τόνους, ενώ στελέχη όπως ο κ. Μ.Χρυσοχοΐδης προέτασσαν την επιχειρησιακή ανεπάρκεια της Αστυνομίας.
Στα μέσα της εβδομάδας ζήτησε αυτοσυγκράτηση και τερματισμό της βίας και την Πέμπτη επισκέφθηκε τους εμπόρους και μίλησε για την απουσία της ευνομούμενης πολιτείας και την ανάγκη τόνωσης της αγοράς. Την ίδια ημέρα το ΠαΣοΚ έσπευσε να προκαταλάβει κάποιες εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας, εν όψει του διαφαινόμενου νέου κύκλου συζητήσεων για τα κολέγια και τον ρόλο του δημόσιου Πανεπιστημίου και παρακολουθώντας την αναταραχή στα σχολεία και το νέο κύμα καταλήψεων. Με όλα αυτά υπόψη ο κ. Ευ.Βενιζέλος , η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και άλλα στελέχη μίλησαν για την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.
Ολα τα παραπάνω συνθέτουν τη στάση που τήρησε το ΠαΣοΚ απέναντι σε μια σύνθετη κρίση, πρωτοφανή για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών. Στο εσωτερικό του κόμματος έγιναν και γίνονται μακρές συζητήσεις στις οποίες μια μερίδα στελεχών τόνισε ότι η πολιτική στάση του ΠαΣοΚ περιορίστηκε στα προφανή και απολύτως αναμενόμενα.
Η ίδια πλευρά υποστήριξε ότι ο κ. Παπανδρέου όφειλε να μιλήσει περισσότερο παρεμβατικά και να ερμηνεύσει περισσότερο πειστικά τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών, απευθυνόμενος όχι κατά προτεραιότητα στους εμπόρους και στους ανησυχούντες για τα φαινόμενα βίας αλλά κυρίως στη νεολαία.
Η τακτική που επελέγη τις προηγούμενες ημέρες είναι αποτέλεσμα των απόψεων που κυριαρχούν στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας της Χαριλάου Τρικούπη. Οι αποφάσεις ελήφθησαν με το βλέμμα στραμμένο αφενός στις δημοσκοπήσεις και αφετέρου στη διογκούμενη ανησυχία μιας μεγάλης μερίδας πολιτών οι οποίοι αντιδρούν στη ροπή προς τον εξτρεμισμό, όπως επισημαίνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυρίως όμως καταβλήθηκε προσπάθεια να μη δοθούν στον κ. Καραμανλή ευκαιρίες διεξόδου προς την πόλωση.