Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να ερευνήσει σε βάθος τους όρους πώλησης το 2003 των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ αντί 11 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή σημειώνει ότι «μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριάντα πέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων», και συνεπώς θεωρεί ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν συμπεριφέρθηκε εν προκειμένω ως «πωλητής της αγοράς».

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να ερευνήσει σε βάθος τους όρους πώλησης το 2003 των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ αντί 11 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή σημειώνει ότι «μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριάντα πέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων», και συνεπώς θεωρεί ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν συμπεριφέρθηκε εν προκειμένω ως «πωλητής της αγοράς». Κατά την Επιτροπή, η συμπεριφορά του ελληνικού Δημοσίου μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που διέπουν τη λειτουργία της αγοράς στην ΕΕ. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας παράγουν, όπως είναι γνωστό, χρυσό και χαλκό.

Αναλυτικά, η Επιτροπή αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της τα εξής:

Τον Ιούλιο του 2007 η Επιτροπή σημειώνει ότι έλαβε καταγγελία βάσει της οποίας ήδη από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στη μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας αντί 11 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή κατέληξε στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.

Συνεχίζοντας η Επιτροπή αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριάντα πέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων. Επιπλέον, σημειώνει η Επιτροπή, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.

Στη συνέχεια η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ, οι παρεμβάσεις του Δημοσίου σε εταιρείες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθούν ελεύθερες ενισχύσεων εφόσον πραγματοποιούνται υπό όρους αποδεκτούς για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των κανόνων της αγοράς (αρχή του επενδυτή της οικονομίας της αγοράς). Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της επίσημης διαδικασίας έρευνας η Επιτροπή αναφέρει ότι θα ελέγξει κατά πόσο το Δημόσιο ενήργησε ως πωλητής της οικονομίας της αγοράς στο πλαίσιο της πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.