Η δέσμευση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι θα τονώσει την αμερικανική οικονομία με το μεγαλύτερο πακέτο αναπτυξιακών έργων από τη δεκαετία του 1950 προκάλεσε αγοραστικό πυρετό μετοχών σε όλον τον κόσμο. «Κρίση ιστορικών Συνέχεια από την πρώτη σελίδα διαστάσεων» χαρακτήρισε ο κ. Ομπάμα την κατάσταση στην αμερικανική οικονομία και τόνισε ότι επειδή βαθαίνει ταχύτατα η ύφεση στις ΗΠΑ τα μέτρα αυτά θα είναι επείγοντος χαρακτήρα. Επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν έχει την πολυτέλεια να ανησυχεί μήπως και οι τεράστιες αυτές δαπάνες βαθύνουν το ήδη κολοσσιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα. Σημειωτέον ότι ο αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ ενδεχομένως να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια προτού το πακέτο των έργων υποδομής αρχίσει να αποδίδει. Οι επισημάνσεις αυτές έπληξαν το δολάριο. Το ευρώ από τα 1,2715 δολάρια ανέβηκε ως τα 1,2955 δολάρια. Πανηγύρισαν όμως τα χρηματιστήρια. Στην Ευρώπη απογειώθηκαν και έφθασαν να κερδίζουν ως και 10% της αξίας τους σε μία ημέρα. Τα τρία μεγαλύτερα, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι, έκλεισαν με άλμα 6,19%, 7,63% και 8,68%. Στη Wall Street και οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες είχαν ξεπεράσει το 3% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Στην Ασία τα χρηματιστήρια του Τόκιο και του Χονγκ Κονγκ έκλεισαν με κέρδη 5,20% και 8,66% αντίστοιχα.
Ο κ. Ομπάμα μιλώντας προχθές, Κυριακή, στην εκπομπή του ΝΒC «Μeet Τhe Ρress»- αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου – επεσήμανε τις τεράστιες ανησυχίες του καθώς παραλαμβάνει μια βυθιζόμενη οικονομία και για τον λόγο αυτόν υποσχέθηκε ότι τα μέτρα του θα είναι επείγοντος χαρακτήρα. «Η οικονομία οδεύει προς περαιτέρω επιδείνωση προτού αρχίσει να βελτιώνεται» δήλωσε ο κ. Ομπάμα και τόνισε ότι «το κλειδί θα είναι ένα γενναίο αναπτυξιακό πλάνο που θα ταρακουνήσει την οικονομία». Εστειλε, τέλος, το αισιόδοξο μήνυμα ότι «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη πως,αν αποφασίσουμε τα σωστά βήματα τους προσεχείς μήνες, όχι μόνο θα επαναφέρουμε την οικονομία πίσω στην τροχιά της ανάπτυξης αλλά θα αναδυθούμε περισσότερο ανταγωνιστικοί και με μεγαλύτερη ευημερία». Εκτός από το μήνυμα Ομπάμα, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο μάλλον συμφώνησαν με την κυβέρνηση Μπους για μια βοήθεια ύψους 15 δισ. δολαρίων προς τις καταρρέουσες αυτοκινητοβιοχανίες του Ντιτρόιτ.
Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ομπάμα ήδη είχε προαναγγείλει ότι θα δημιουργήσει 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Η καταστροφική συρρίκνωση της απασχόλησης για ενδέκατο κατά σειρά μήνα έχει οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας τον τρέχοντα χρόνο στις ΗΠΑ. Μόνο τον περασμένο μήνα χάθηκαν 533.000
θέσεις εργασίας από όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός του αγροτικού, και το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 6,7%. Οι απώλειες των θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο ήταν οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες τις τελευταίες τρεις και πλέον δεκαετίες στις ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο τα στοιχεία από την αγορά εργασίας, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι ύστερα από 12 μήνες ύφεσης οι οικονομικές συνθήκες γίνονται ολοένα και χειρότερες. Ενώ η ύφεση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο, όλοι οι τομείς συνεχίζουν να καταρρέουν. Ο επιχειρηματικός και ο βιομηχανικός τομέας σημείωσαν πτώση-ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα ο αρμόδιος δείκτης του τεράστιου τομέα παροχής υπηρεσιών του ΙSΜ- προσμετρά το 90% της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑβυθίστηκε στο 37,3 τον Νοέμβριο. Παρόμοια απαισιόδοξη εικόνα έχει καταγράψει και ο δείκτης ΙSΜ, μηνιαίος δείκτης-βαρόμετρο της αμερικανικής βιομηχανίας. Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι δεν έχει σταματήσει να κατρακυλά η αγορά κατοικίας.