ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ απειλεί να τινάξει τις κρίσεις των διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου μια ιδιότυπη ανταρσία που εκδηλώθηκε από τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία, η οποία, παρά τις υποδείξεις του καθ΄ ύλην αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών
κ.
Πρ. Παυλόπουλου,δεν προχώρησε στη σύνταξη εκθέσεων αξιολόγησης, που αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή στην πράξη του συστήματος προαγωγών που θεσπίστηκε με τον νέο Υπαλληλικό Κώδικα. Αποτέλεσμα είναι το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, που είναι υπεύθυνο για τη διενέργεια των κρίσεων, να προβαίνει σε πολλές περιπτώσεις σε επιλογές
χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις εκθέσεις αξιολόγησης, καθώς δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά μετά τη δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων και την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των υποψηφίων.
«Μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας»επισημαίνουν μέλη του Συμβουλίου «είναι αρκετή ώστε να ακυρωθεί η όλη διαδικασία».
Η μη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης, που αποτελεί έκφραση των φαινομένων διάλυσης που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο Δημόσιο, είναι η δεύτερη εμφανής… ανταρσία στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Η πρώτη ήταν η άρνηση των υπευθύνων 62 φορέων του Δημοσίου να ενημερώσουν καν τον υφυπουργό Εσωτερικών κ.
Χρ. Ζώη,παρά τις επανειλημμένες έγγραφες εκκλήσεις του, για το αν εφαρμόζουν ή όχι την απόφαση για αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών, την οποία η κυβέρνηση θεωρούσε μέτρο-κλειδί για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, με αποτέλεσμα να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εις βάρος τους, χωρίς ωστόσο να επιλυθεί το θέμα. Η νέα ανταρσία όμως έχει πολλαπλές διαστάσεις καθώς υπονομεύει ευθέως την αντικειμενικότητα του συστήματος προαγωγών και απειλεί να καταστήσει γράμμα κενό περιεχομένου την πολυδιαφημισμένη κινητικότητα των διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου. Επιπλέον αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε στο παρελθόν να μεταθέσει την ισχύ του νέου Κώδικα.
Το θέμα γύρω από τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης ανέκυψε πριν από περίπου ενάμισι έτος, όταν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος με εγκύκλιό του προς όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου τους ζητούσε να επισπεύσουν τη σχετική διαδικασία μετά τις καταγγελίες που έφθαναν στο υπουργείο σύμφωνα με τις οποίες δεν έχουν συνταχθεί εκθέσεις αξιολόγησης για την τελευταία πενταετία χωρίς να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος.
«Μια τέτοια κατάσταση»ανέφερε«είναι απαράδεκτη, αφενός γιατί δεν επιτρέπει να εφαρμοσθεί κατά ορθό και αντικειμενικό τρόπο το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και αφετέρου δημιουργεί εντάσεις και δυσάρεστες καταστάσεις ανάμεσα στο προσωπικό των υπηρεσιών.Οταν μάλιστα έχουμε τονίσει επανειλημμένωςσε σχετικές με το θέμα αυτό εγκυκλίους μας (ΔΙΔΑΔ/Φ.32.3/286/οικ. 2071 /24.1.2007,ΔΙΔΑΔ/ Φ.32.3/298/οικ. 27419/ 16.10.2007)την αναγκαιότητα της σύνταξης εκθέσεων αξιολόγησης των υπαλλήλων των οποίων η υπηρεσιακή τους κατάσταση διέπεται από τον Υπαλληλικό Κώδικα (άρθρο 18 του ΠΔ318/92), υπάρχει σαφής παράλειψη εκτέλεσης υπηρεσιακού καθήκοντοςτόσο από μέρους των υπευθύνων υπηρεσιώνόσο και από μέρους των προϊσταμένων».
Ο κ. Παυλόπουλοςέκανε και μια… έκπτωση: ζητούσε από τις υπηρεσίες, αν δεν μπορούν να συντάξουν εκθέσεις αξιολόγησης για την τελευταία πενταετία, να συντάξουν τουλάχιστον για το έτος 2007, επισημαίνοντας ότι οι εν λόγω διατάξεις έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και ανήκει στην ευθύνη των υπηρεσιών διοικητικού ή προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών να φροντίσουν για την εφαρμογή τους. Παρά ταύτα, εκθέσεις αξιολόγησης δεν συντάχθηκαν ούτε καν για το 2007, με αποτέλεσμα οι κρίσεις που διενεργούνται από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο να κινδυνεύουν να κηρυχθούν άκυρες. Ούτε καν το ενδεχόμενο άσκησης πειθαρχικών διώξεων, μια απειλή την οποία επέσυρε ως δαμόκλειο σπάθη ο υπουργός Εσωτερικών, έκαμψε τους μανδαρίνους του Δημοσίου.