ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.
Mε βασικό ζητούμενο τον μέγιστο δυνατό συντονισμό των εθνικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προσπαθήσουν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες να αμβλύνουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης των επερχόμενων δεινών, αρχής γενομένης από την ανεργία. Οπως δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού ΚόμματοςΠάουλ Ράσμουσεν, αν δεν υπάρξει συντονισμένη αντίδραση των κρατών-μελών, τότε ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ, που σήμερα εκτιμάται σε 17 εκατομμύρια, θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 4 εκατομμύρια.
Ωστόσο, παρά τα ζοφερά μηνύματα, οι «κοινοί τόποι» μεταξύ των 27 κρατών-μελών εμφανίζονται προς το παρόν εξαιρετικά περιορισμένοι. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι «27» δεν έχουν ακόμη καν συμφωνήσει επί του προοιμίου της κοινής τους δήλωσης το οποίο, με βάση το προσχέδιο που έχει εμφανίσει η γαλλική προεδρία, αναφέρει ότι«το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας το οποίο αντιστοιχεί κατ΄ ελάχιστον στο 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ, δηλαδή περί τα 200 δισ. ευρώ».
Η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο ζήτησαν να αφαιρεθεί κάθε αναφορά σε συγκεκριμένο ποσό, η Ιταλία ζήτησε να φύγει από το κείμενο ο όρος«κατ΄ ελάχιστον»ενώ άλλες χώρες συνάρτησαν τη στάση τους με το κατά πόσον είναι διατεθειμένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραβλέπει στο εξής τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας που απαγορεύει τις κρατικές ενισχύσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.
Σε αυτό το κλίμα προτάσεις, όπως για παράδειγμα το να δανείζεται από κοινού η ευρωζώνη και όχι η κάθε χώρα του ευρώ μόνη της, μάλλον δεν έχουν ελπίδα επιβίωσης, ενώ ακόμη και η πρόταση για μείωση της φορολόγησης στις λεγόμενες οικονομικές δραστηριότητες εντάσεως εργασίας, που ασφαλώς θα ενίσχυε την απασχόληση, δύσκολα θα εγκριθεί.
Από την άλλη πλευρά χώρες όπως η Πολωνία εκτιμούν ότι λόγω της κρίσης η ΕΕ δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να ασχολείται με «λεπτομέρειες», όπως η προστασία του περιβάλλοντος, και διεκδικεί το δικαίωμα της αυτοεξαίρεσης από την κοινή προσπάθεια των «27» για μείωση 20% ως το 2020 των εκπομπών αερίων που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η εμμονή των Πολωνών στο θέμα αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί μείζον σημείο τριβής κατά τη διάρκεια των εργασιών της επικείμενης συνόδου κορυφής.