Σύγκλιση τηλεόρασης και ευρυζωνικότητας

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ πλέον και επίσημα στην πιλοτική φάση εφαρμογής της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, η οποία, όπως προβλέπει η σχετική οδηγία της ΕΕ, θα διαρκέσει ως το 2012, οπότε όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ευρώπη θα πρέπει να εκπέμπουν με ψηφιακό σήμα. Αν και ο ανταγωνισμός που δέχεται η τηλεόραση από το Ιnternet έχει αρχίσει να εντείνεται, εν τούτοις στην Ελλάδα ελάχιστοι από τους μεγάλους «παίκτες» της τηλεόρασης δείχνουν να προχωρούν σε αξιοποίηση των σχετικών δυνατοτήτων. Ετσι, η προσέγγισή τους σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τηλεόραση είναι μάλλον επιφυλακτική.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ πλέον και επίσημα στην πιλοτική φάση εφαρμογής της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, η οποία, όπως προβλέπει η σχετική οδηγία της ΕΕ, θα
διαρκέσει ως το 2012, οπότε όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ευρώπη θα πρέπει να εκπέμπουν με ψηφιακό σήμα. Αν και ο ανταγωνισμός που δέχεται η τηλεόραση από το Ιnternet έχει αρχίσει να εντείνεται, εν τούτοις στην Ελλάδα ελάχιστοι
από τους μεγάλους «παίκτες» της τηλεόρασης δείχνουν να προχωρούν σε αξιοποίηση των σχετικών δυνατοτήτων. Ετσι, η προσέγγισή τους σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τηλεόραση είναι μάλλον επιφυλακτική.

Για να καταστεί πιο σαφής ο όρος «ψηφιακή τηλεόραση», θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι όταν αναφερόμαστε σε αυτήν εννοούμε την «ελεύθερη» ή επίγεια τηλεόραση όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, με τη διαφορά ότι αντί με αναλογικό σήμα θα εκπέμπεται πλέον με ψηφιακό. Σε ό,τι αφορά τους απλούς τηλεθεατές, η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, γνωστή και ως DΤΤ (Digital Τerrestrial Τelevision) έχει χαρακτηρισθεί από τους ειδικούς του τομέα πραγματική «πρόκληση» για τα τηλεοπτικά δρώμενα αφού μπορούν όλοι να απολαμβάνουν ποιότητα εικόνας υψηλής ευκρίνειας και πολυκαναλικό ψηφιακό ήχο, γνωστό και ως Dolby Digital, με τη βοήθεια ενός απλού δέκτη, ενός αποκωδικοποιητή σήματος και μιας συνηθισμένης UΗF κεραίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος δεν διαθέτει εξωτερική κεραία, η ψηφιακή λήψη μπορεί να γίνει και με τη χρήση εσωτερικής. Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της ψηφιακής τηλεόρασης περιλαμβάνεται η μεγάλη ευκολία στην εγκατάσταση και στο χαμηλό κόστος, το γεγονός ότι απευθύνεται σε όλους καθώς και η πραγματική καθημερινή εκμετάλλευση των πολύ υψηλών δυνατοτήτων των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας. Για παράδειγμα, ο τηλεθεατής θα μπορεί να βλέπει το πρόγραμμα που επιθυμεί με την κλασική 4: 3 εικόνα ή την αναμορφική εικόνα τύπου 16: 9 και με ήχο 5.1

Dolby Digital.

Οι μελλοντικοί ανταγωνιστές
Και ενώ οι παροχείς τηλεοπτικού περιεχομένου, τα κανάλια, τηρούν ακόμη επιφυλακτική στάση, οι μελλοντικοί ανταγωνιστές, οι «παίκτες» δηλαδή της τηλεπικοινωνιακής αγορά φαίνεται να «έχουν πάρει πιο ζεστά το θέμα» αφού παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα προς τον τομέα παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών. Η Forthnet επεκτάθηκε, όπως είναι γνωστό, στις τηλεοπτικές υπηρεσίες με την απόκτηση της Νova. Ο ΟΤΕ, ο οποίος ετοιμάζεται να μπει και αυτός στην παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών με την τεχνολογία ΙΡΤV (τηλεόραση επάνω στο καλώδιο του Ιnternet). Ηδη έχει προχωρήσει στην πιλοτική παροχή της υπηρεσίας. Παρόμοια υπηρεσία, βασισμένη στην τεχνολογία ΙΡΤV, παρέχει εδώ και αρκετό καιρό η Οn Τelecoms στην περιοχή της Αττικής, όπως και η Vivodi.

Η επιφυλακτικότητα των τηλεοπτικών σταθμών είναι εύλογη δεδομένου ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αφορούν όχι μόνο τις αβεβαιότητες του απώτερου μέλλοντος- ιδιαίτερα σημαντικές για την ψηφιακή τηλεόραση σε σχέση με τις δυνατότητες που θα προσφέρει στο μέλλον το γρήγορο Ιnternet -, αλλά και με την πραγματικότητα της σημερινής τηλεοπτικής αγοράς, στο ξεκίνημα μιας μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί καλούνται να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ενώ ο κλάδος τους επηρεάζεται άμεσα από τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης, αφού μέσω των διαφημιστικών εσόδων συνδέεται άμεσα με τις εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις.

Σε όλα αυτά, λοιπόν, θα πρέπει να προστεθεί η «απειλή» του γρήγορου Ιnternet, το οποίο κατέχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: Απευθύνεται στο δυναμικότερο και διαφημιστικά πιο ενδιαφέρον τμήμα του καταναλωτικού κοινού και, όταν τελικά ξεπεράσει κάποια κρίσιμα όρια, θα μπορεί να προσφέρει τελικά μια πολύ ισχυρή πλατφόρμα για διοχέτευση τηλεοπτικού προγράμματος. Επιπροσθέτως στην πλατφόρμα αυτή ο κάτοχος τηλεοπτικού προϊόντος δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσει μεγάλες αρχικές επενδύσεις. Δεν είναι συνεπώς παράδοξο το γεγονός ότι οι μεγάλες τηλεοπτικές επιχειρήσεις προσεγγίζουν την πρόκληση της ψηφιακής τηλεόρασης με περίσκεψη.

Συσκευές νέας τεχνολογίας
Παράλληλα με τους κλασικού τύπου δέκτες, μέσα από την «πλατφόρμα» της ψηφιακής τηλεόρασης γίνεται το πρώτο μεγάλο βήμα για την πραγματική φορητότητα εικόνας και ήχου από υπολογιστή, συσκευή ΡDΑ ή και κινητό τηλέφωνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ουσιαστικά παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθεί κάποιος ψηφιακή τηλεόραση οπουδήποτε στον κόσμο με τον φορητό υπολογιστή.

Σε ό,τι αφορά τις διαδραστικές υπηρεσίες, οι οποίες θα ενσωματωθούν στην ψηφιακή τηλεόραση, θα επιτρέπουν στον χρήστη να πραγματοποιεί μέσα από το «σαλόνι» του οτιδήποτε θελήσει, από αγορές προϊόντων, ώσπου να επιλέξει την οπτική γωνία από την οποία θέλει να παρακολουθήσει έναν αγώνα ή κάποιο άλλο γεγονός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.