«Αποτύπωμα» της Αλ Κάιντα στο μακελειό της βομβάης διακρίνει η Κοντολίζα Ράις

Με αναφορές σε πιθανό «δάκτυλο» της Αλ Κάιντα στις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν τη Βομβάη άρχισε η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην Ινδία. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζητά την άμεση δράση και απόλυτη συνεργασία του Πακιστάν στις έρευνες για το μακελειό...

Με αναφορές σε πιθανό «δάκτυλο» της Αλ Κάιντα στις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν τη Βομβάη άρχισε η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στο Νέο Δελχί. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζητά την άμεση δράση και απόλυτη συνεργασία του Πακιστάν στις έρευνες για το πρωτοφανές μακελειό στην οικονομική «καρδιά» της Ινδίας.

Φθάνοντας στο Νέο Δελχί σε επείγουσα μεσολαβητική αποστολή με στόχο να κατευνάσει την ένταση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν, η Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι ανεξαρτήτως εάν υπάρχει άμεση εμπλοκή ή όχι της Αλ Κάιντα οι επιθέσεις στη Βομβάη «είναι το είδος της τρομοκρατίας στο οποίο συμμετάσχει η Αλ Κάιντα».

«Δεν θα βιαστούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το ποιος ευθύνεται, παρόλο που οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες και ήδη μετέχουν ενεργά στην ανταλλαγή πληροφοριών» είπε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Νέο Δελχί.

Η Ράις επανέλαβε ότι απαιτείται τάχιστη και αποφασιστική δράση και απευθυνόμενη στο Πακιστάν επανέλαβε ότι πρέπει να συνεργαστεί πλήρως και να ενεργήσει με απόλυτη διαφάνεια στις έρευνες. «Είναι καιρός να συνεργαστούν όλοι με διαφάνεια και είναι καιρός να πράξει το ίδιο και το Πακιστάν» τόνισε.

Πληροφορίες θέλουν την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να μεταβαίνει στο Πακιστάν προς τα τέλη της εβδομάδας.

Στο Ισλαμαμπάντ βρίσκεται την Τετάρτη ο αρχηγός του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ σε παράλληλη αποστολή με ζητούμενο την εκτόνωση της έντασης που απειλεί τις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν. Ο ναύαρχος Μάικ Μιούλεν πραγματοποιεί επαφές με την μόλις οκτώ μηνών πολιτική πακιστανική κυβέρνηση και αξιωματούχους του στρατού.

Αρνείται να παραδώσει υπόπτους το Πακιστάν

Η Ινδία πιστεύει ότι όλοι οι ισλαμιστές που αιματοκύλισαν τη Βομβάη προέρχονται από το Πακιστάν και θεωρεί ως βασικό ύποπτο για την εκπαίδευση και την καθοδήγηση των δραστών την εξτρεμιστική οργάνωση Λασκάρ-Τάιμπα. Απαιτεί από την κυβέρνηση του Πακιστάν να συλλάβει και να της παραδώσει 20 καταζητούμενους εξτρεμιστές.

Κυβερνητικές πηγές στο Νέο Δελχί δήλωσαν ανωνύμως ότι θα παρουσιαστούν στην Κοντολίζα Ράις αποδείξεις για τις σχέσεις του Πακιστάν με τους δράστες των επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε 171 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσότερων από 300.

«Θα παρουσιάσουμε καταγραφές συνομιλιών μέσω δορυφορικών τηλεφώνων που αποδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στους τρομοκράτες και τους Πακιστανούς αρχηγούς τους. Διαθέτουμε αποδείξεις που δείχνουν από πού έγιναν οι κλήσεις ή σε ποιους απευθύνονταν» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, το Πακιστάν καθιστά σαφές πως δεν προτίθεται να παραδώσει τους 20 καταζητούμενους στην Ινδία. Μιλώντας στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ στο CNN ο Πακιστανός πρόεδρος Αλ Ζαρντάρι δήλωσε πως εάν υπάρξουν αποδείξεις για εμπλοκή τους στο μακελειό, τότε θα προσαχθούν σε πακιστανικά δικαστήρια.

Παράλληλα, ο Αλ Ζαρντάρι αμφισβήτησε τις ανακοινώσεις της Ινδίας ότι είναι Πακιστανός ο μοναδικός συλληφθείς για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.