Ικανοποίηση στο ΓΕΕΘΑ από την επίσκεψη Χηνοφώτη

Ικανοποίηση στο ΓΕΕΘΑ από την επίσκεψη Χηνοφώτη ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ Ο ναύαρχος Π. Χηνοφώτης (δεξιά) με τον τούρκο στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ H ικανοποίηση των στελεχών του ΓΕΕΘΑ σε κατ'' ιδίαν συζητήσεις τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ενδεικτική: ούτε λίγο ούτε πολύ, έλεγαν ότι η τριήμερη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Π. Χηνοφώτη στην Τουρκία και οι επαφές που είχε με τον

H ικανοποίηση των στελεχών του ΓΕΕΘΑ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ενδεικτική: ούτε λίγο ούτε πολύ, έλεγαν ότι η τριήμερη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Π. Χηνοφώτη στην Τουρκία και οι επαφές που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Χιλμί Οζκιόκ πέτυχαν πιο πολλά και ουσιαστικότερα αποτελέσματα από αντίστοιχες επαφές διπλωματών ή ακόμη και υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.


H επίσκεψη του ναυάρχου Χηνοφώτη είχε σε κάθε περίπτωση ορατά αποτελέσματα: επί τρεις ημέρες δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο, γεγονός το οποίο στο ΓΕΕΘΑ θεωρήθηκε, αν μη τι άλλο, ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπο του έλληνα ναυάρχου, και πάντως διόλου συμπτωματικό στοιχείο.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν το τεχνικό σκέλος των πολυδιαφημισμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η κόκκινη γραμμή μεταξύ στρατηγείων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ και όσα άλλα έχουν συμφωνήσει κατά καιρούς η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Π. Μολυβιάτης παλαιότερα, με τον τούρκο ΥΠΕΞ κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ και απομένει να εφαρμοστούν. Κάποια αξία έχει πάντως και θετικό σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο διά του εκπροσώπου του κ. Τομ Κέισι ανέφερε ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη καλών και φιλικών σχέσεων μεταξύ «των δύο καλών μας νατοϊκών συμμάχων, της Ελλάδας και της Τουρκίας».


Στην ουσία, η επίσκεψη Χηνοφώτη στην Τουρκία είχε αξία αφενός επειδή συνέβη λίγους μόλις μήνες μετά τη σύγκρουση των αεροσκαφών στο Αιγαίο και την «παρ’ ολίγον κρίση», και αφετέρου επειδή είναι ενδεικτική της πρόθεσης της κυβέρνησης να ποντάρει περισσότερα απ’ όσα ως τώρα στη στρατιωτική διπλωματία. Αυτό, φυσικά, οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κ. Χηνοφώτης είναι ένας από τους λίγους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στις σχέσεις που είχε ούτως ή άλλως αναπτύξει με τον τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή η επικοινωνία υπάρχει και με τον φερόμενο ως επικρατέστερο διάδοχο του κ. Οζκιόκ, τον στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές του ναυάρχου Χηνοφώτη με τον στρατηγό Μπουγιούκανιτ περιορίστηκαν στα τυπικά, ωστόσο εκτιμάται ότι οι δυνατότητες επικοινωνίας και συνεννόησης είναι υπαρκτές. Παράλληλα όμως υπάρχουν και οι επιφυλάξεις, καθώς κατά το παρελθόν ο κ. Μπουγιούκανιτ έχει επιδείξει πιο επιθετική διάθεση απ’ ό,τι ο στρατηγός Οζκιόκ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.