Ο Ελλην Ταρζάν

Ο Ελλην Ταρζάν Υπήρξε ο αυτόχθων άρχων της ζούγκλας. Πρόκειται για τον Γκαούρ-Ταρζάν. Τον δημιούργησε ο Νίκος Ρούτσος, ένα πορτρέτο του οποίου δίνει σήμερα η κόρη του ΜΑΓΙΑ ΡΟΥΤΣΟΥ ΜΑΓΙΑ ΡΟΥΤΣΟΥ Ο εκδοτικός οίκος Αγκυρα κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο με σκίτσα και σύντομα κείμενα από μία από τις μεγαλύτερες παλιές επιτυχίες του: τις περιπέτειες ζούγκλας Γκαούρ-Ταρζάν, γραμμένες από τον Νίκο Ρούτσο. Ο συγγραφέας,

Ο εκδοτικός οίκος Αγκυρα κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο με σκίτσα και σύντομα κείμενα από μία από τις μεγαλύτερες παλιές επιτυχίες του: τις περιπέτειες ζούγκλας Γκαούρ-Ταρζάν, γραμμένες από τον Νίκο Ρούτσο.


Ο συγγραφέας, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1904 και τον οποίο ο καθηγητής αρχαίων ελληνικών πατέρας του προόριζε για τον ιερατικό κλάδο, γρήγορα αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία και στη συγγραφή. Αν και έγραψε πολλούς στίχους, νούμερα για επιθεωρήσεις, μουσική τραγουδιών, παιδικά ποιήματα, αστυνομικές ιστορίες και θεατρικά έργα, οι περιπέτειες ζούγκλας του Γκαούρ-Ταρζάν ήταν από τις πιο αγαπημένες του δημιουργίες. Και πραγματικά έδωσε όλο τον εαυτό του στις ιστορίες για τον ηρωικό Γκαούρ, τη μελαψή και πανέμορφη Ταταμπού, τον δαιμόνιο Ποκοπίκο και τη χαζούλα Χουχού. Και η μεγάλη επιτυχία που είχαν πάντα οι περιπέτειες του Γκαούρ-Ταρζάν (στην εποχή τους είχαν χωρίσει τα Ελληνόπουλα σε «γκαουρικούς» και «ταρζανικούς») είναι η καλύτερη απόδειξη για το πόσο εύστοχα ο συγγραφέας τους μπορούσε να μιλάει στις καρδιές των παιδιών.


Οιαναμνήσεις από τις περιπέτειες του Γκαούρ-Ταρζάν συνόδευσαν τον Νίκο Ρούτσο ως το τέλος της ζωής του, αφού στους τοίχους του γραφείου του είχε πάντα κρεμασμένα μεγάλα σκίτσα αυτών των ηρώων: σκίτσα φτιαγμένα από μερικούς από τους πολλούς και καλούς σκιτσογράφους (ανάμεσά τους και ο νέος τότε Μποστ), που φιλοτεχνούσαν τα σκίτσα σε αυτές τις σειρές. Ενα από αυτά τα σκίτσα μάλιστα δείχνει τον ίδιο τον συγγραφέα, με πρόσωπο πιθήκου, καθισμένο στο γραφείο του και με το απαραίτητο τσιγάρο στο άλλο χέρι, να γράφει τις περιπέτειες των ηρώων του, τριγυρισμένος από τη ζούγκλα όπου διαδραματίζονταν, στην πραγματικότητα της πλούσιας φαντασίας του.



Τα παιδιά που διάβαζαν τότε τις περιπέτειες του Γκαούρ-Ταρζάν είναι τώρα πια μεγάλοι. Θυμούνται όμως ακόμη τους ήρωες της αγαπημένης τους σειράς και τηλεφωνούν συχνά στο σπίτι του, ζητώντας παλιά τεύχη ή πληροφορίες για το πού μπορούν να τα βρουν. Για όλους αυτούς τους νοσταλγούς, το Ημερολόγιο Γκαούρ-Ταρζάν της Αγκυρας είναι σίγουρα μια ευχάριστη αφορμή για να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.