Το παζλ των «11» της τρομοκρατίας

Το παζλ των «11» της τρομοκρατίας * Ποιες οργανώσεις εκτός της 17Ν έδρασαν από το 1974 Περίπου 500 βομβιστικές αλλά και δολοφονικές επιθέσεις έχουν πραγματοποιήσει - στη «σκιά» της 17Ν - έντεκα μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας μετά το 1974. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, στον ΕΛΑ, στην «Επαναστατική Αλληλεγγύη», στον «Ιούνη 78», στην «ΕΟ Χρ. Κασσίμης»,

Περίπου 500 βομβιστικές αλλά και δολοφονικές επιθέσεις έχουν πραγματοποιήσει – στη «σκιά» της 17Ν – έντεκα μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας μετά το 1974. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, στον ΕΛΑ, στην «Επαναστατική Αλληλεγγύη», στον «Ιούνη 78», στην «ΕΟ Χρ. Κασσίμης», στην «1η Μάη», στην «Αντικρατική Πάλη», στην «ΕΟ Οκτώβρης 80», στον «Λαϊκό Επαναστατικό Αγώνα» (με έδρα στη Θεσσαλονίκη), στην «Ομάδα Επαναστατικής Λαϊκής Αλληλεγγύης», στους «Επαναστατικούς Πυρήνες» και στην «Κόκκινη Γραμμή» συμμετείχαν περίπου 90-120 άτομα, όχι όμως με συνεχή παρουσία.


Οι περισσότεροι από αυτούς θεωρείται ότι συμμετείχαν σε τουλάχιστον δύο οργανώσεις. Οργάνωση «βάση» και «τροφοδότης» της εγχώριας τρομοκρατίας θεωρείται ο ΕΛΑ, που έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 300 επιθέσεις την εικοσαετία 1975-1995, ενώ ακόμη «ενεργές» φέρονται οι οργανώσεις «Επαναστατικοί Πυρήνες» και «Κόκκινη Γραμμή». Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι από αυτό το «μέτωπο» ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που επεδίωκαν την ένοπλη πάλη διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία για τουλάχιστον 30-40 άτομα, από τους οποίους πολλοί έχουν απασχολήσει συχνά τις διωκτικές αρχές και τα ΜΜΕ. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν ως προτεραιότητα ένα καίριο πλήγμα σε αυτές τις ομάδες, τις οποίες είχαν «χαρτογραφήσει» πλήρως. Γι’ αυτό επιτηρούσαν έναν χώρο «ελεγχόμενης» έκρηξης που θα πραγματοποιούνταν στον Πειραιά στις 30 Ιουνίου 2002. Η έκρηξη της βόμβας όμως στα χέρια του Σάββα Ξηρού την προηγούμενη ημέρα άλλαξε άρδην τα σχέδιά τους.


Τα χτυπήματα, οι συνεργασίες και οι διασπάσεις


Πιο αναλυτικά, οι εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις και η δράση τους έχουν ως εξής:


Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ). Εδρασε από το 1975 ως το 1995. Θεωρείται ομάδα «μητέρα» της εγχώριας τρομοκρατίας με έναν εκ των δημιουργών της τον Χρήστο Κασσίμη, που προχώρησε σε δεκάδες τοποθετήσεις βομβών σε κτιριακές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, ξένες τράπεζες, κρατικά κτίρια, αστυνομικά τμήματα, σουπερμάρκετ κ.α. Η δράση του άρχισε τον Απρίλιο του 1975 με τους διαδοχικούς εμπρησμούς οκτώ αυτοκινήτων διπλωματικών αποστολών και τελείωσε με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην ΑΣΟΕΕ στις 24 Ιανουαρίου 1995. Ο ΕΛΑ όμως προχώρησε και σε δύο δολοφονίες. Τη δολοφονία του Πέτρου Μπάμπαλη στις 31/1/79, την οποία ανέλαβε αρχικώς η οργάνωση «Ιούνης 78» και την υιοθέτησε με προκήρυξή του ο ΕΛΑ το 1985, καθώς και τη δολοφονία του αστυνομικού υποδιευθυντή Απόστολου Βέλλιου το 1994, που σκοτώθηκε από πυροδότηση με τηλεχειρισμό μιας βόμβας τη στιγμή που αποβιβαζόταν από λεωφορείο της Αστυνομίας στον Περισσό. Ο ΕΛΑ συνεργάστηκε και με την οργάνωση «1η Μάη» – επισήμως – από το 1990 ως το 1994 πραγματοποιώντας τουλάχιστον 20 κοινές βομβιστικές επιθέσεις. Η Αστυνομία θεωρεί ότι υπάρχει σχέση ΕΛΑ με 17Ν και αναφέρει ενδεικτικά ότι την ημέρα που πραγματοποιήθηκε επίθεση με ρουκέτα στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» από τη 17Ν, ο ΕΛΑ από κοινού με την «1η Μάη» πραγματοποίησε βομβιστικές επιθέσεις σε δύο ξένες τράπεζες.


1η Μάη. Εμφανίζεται για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1987 με την απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Ραυτόπουλου. Στις 23/1/89 σκοτώνει τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Θόδωρο Βερνάρδο ενώ ακολούθως συνεργάζεται με τον ΕΛΑ και μετά σταματά τη δράση της.


Ιούνης 78. Μοναδική της ενέργεια η δολοφονία του Π. Μπάμπαλη. Αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι ήταν δημιούργημα του ΕΛΑ «μιας χρήσεως».


Επαναστατική Ομάδα Διεθνιστικής Αλληλεγγύης Χρήστος Κασσίμης. Εμφανίζεται με βομβιστικές επιθέσεις «μικρής» ισχύος την περίοδο 1977-1985, παίρνοντας το όνομά της από τον Χρ. Κασσίμη που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς τον Οκτώβριο του 1977. Θεωρείται «γνήσιο» τέκνο του ΕΛΑ.


Λαϊκός Επαναστατικός Αγώνας (ΛΕΑ). Εδρασε την περίοδο 1975 ως 1982 και είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη. Προχώρησε σε τοποθετήσεις βομβών σε γραφεία κομμάτων (15/11/1977 στα γραφεία της «Εθνικής Παράταξης»), σε καταστήματα τραπεζών αλλά και σε εγκαταστάσεις της Αστυνομίας. Εκτιμάται ότι σε αυτή την οργάνωση προσχωρούν αρχικώς μέλη της 17Ν.


ΕΟ Οκτώβρης 80. Εδρασε την περίοδο 1980-1981, προχώρησε σε 6 βομβιστικές επιθέσεις, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ολοκληρωτική καταστροφή των πολυκαταστημάτων «Μινιόν» και «Κατράντζος Σπορ» στις 19 Δεκεμβρίου 1980, ενώ πραγματοποίησε επιθέσεις σε γραφεία της ΔΕΗ αλλά και σε αυτοκίνητα ξένων εταιρειών. Οι επιθέσεις στα πολυκαταστήματα προκάλεσαν αντιδράσεις και ζυμώσεις στον χώρο του ελληνικού «αντάρτικου πόλης».


Ομάδα Επαναστατικής Λαϊκής Αλληλεγγύης. Υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας, στις 13/4/83 με τηλεχειριζόμενη βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, του σαουδάραβα πρέσβη στην Αθήνα. Ακόμη υπεύθυνη για την τοποθέτηση βόμβας στο μπαρ «Οσκαρ» στη Γλυφάδα το 1987. Από τους φακέλους της Στάζι έχουν ανακύψει στοιχεία για τέσσερις Ελληνες που συνεργάστηκαν με την ομάδα του Κάρλος για τις τοποθετήσεις αυτών των βομβών. Η ΟΕΛΑ θεωρείται «πρόσκαιρο» παράρτημα του ΕΛΑ.


Αντικρατική Πάλη. Οργάνωση που αποσχίστηκε από τον ΕΛΑ με αρχηγό τον Χρήστο Τσουτσουβή και πιθανό μέλος της τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Σκότωσε στις 1/4/1985 τον εισαγγελέα Γεώργιο Θεοφανόπουλο και στις 6 Μαΐου 1985 δύο συνοδούς χρηματαποστολής (Γ. Πανταζόπουλο, Μ. Τσιμπούρη) του σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης. Στις 15 Μαΐου 1985 ο Τσουτσουβής σκοτώνεται σε συμπλοκή στην περιοχή του Γκύζη αφού πρώτα σκοτώνει τους αστυνομικούς Γιώργο Δουγένη, Γιώργο Γεώργου και Βασίλη Μπούρα.


Επαναστατική Αλληλεγγύη. Μοναδική της ενέργεια η δολοφονία του ψυχιάτρου Μάριου Μαράτου στις 19 Φεβρουαρίου 1990.


Επαναστατικοί Πυρήνες. Ξεκινούν τη δράση τους στις 11 Μαΐου 1997, με την τοποθέτηση βόμβας στο 1ο Λιμενικό Τμήμα του Πειραιά. Εχουν προχωρήσει συνολικά σε 13 βομβιστικές επιθέσεις, σε γραφεία πολιτικών, σε επιχειρήσεις και σε τράπεζες. Στις 27 Απριλίου 1999 από έκρηξη βόμβας της συγκεκριμένης οργάνωσης στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» σκοτώνεται η υπάλληλος εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Βιργινία Κωνσταντίνου και τραυματίζεται ένας 30χρονος συνάδελφός της.


Κόκκινη Γραμμή. Αρχισε τη δράση της το 1997 πυροβολώντας με πιστόλι των 9 mm τα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πραγματοποίησε επιθέσεις σε άλλους 7 στόχους, μεταξύ των οποίων τα γραφεία του ΟΗΕ, το Χρηματιστήριο, η Ελληνοαμερικανική Ενωση και γραφεία ξένων τραπεζών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.