«Ο Πατριάρχης Ειρηναίος είναι άγιος άνθρωπος». H φράση ανήκει στον Νίκο Παπαδήμα, τον πρώην οικονομικό διαχειριστή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο οποίος χάθηκε από προσώπου γης τον Νοέμβριο του 2004. Δεκατρείς μήνες μετά την εξαφάνισή του ο Νικόλας, όπως ήταν γνωστός στους κύκλους των Αγιοταφιτών, φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά πραγματοποιεί στη ζωή του στροφή 180 μοιρών. Ετσι, ενώ το 2002 ήταν το παιδί, ο εξ απορρήτων, το δεξί χέρι του κ. Ειρηναίου, στα μέσα του 2005 μετατράπηκε στον άνθρωπο που διοχέτευσε στοιχεία εναντίον του. Σήμερα, το σωτήριο έτος 2006 μ.X., δείχνει να τα ξαναβρίσκει με τον έγκλειστο στον πατριαρχικό οίκο κ. Ειρηναίο Σκοπελίτη, τον οποίο σε τηλεφωνικές συνομιλίες, αφού χαρακτηρίζει άγιο, δηλώνει ότι μπορεί να του «έκανε το μεγαλύτερο κακό, αλλά είναι ένας άνθρωπος με ηθικές αρχές και αξίες τις οποίες δεν δέχθηκε να ξεπουλήσει». Οπως προσθέτει στις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει με φίλους του στην Ελλάδα, «εξέπεσε από τον Πατριαρχικό του Θρόνο επειδή δεν δέχθηκε να συνδιαλλαγεί και πίστευε στην πατρίδα».




«Ο Νικόλας εξαφανίστηκε. Πήρε τα χρήματα του ταμείου και έφυγε». H είδηση είχε σκάσει σαν βόμβα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τον Νοέμβριο του 2004 και οι νεότεροι σε ηλικία μοναχοί ανησύχησαν. Οι γηραιότεροι, όμως, που με τα μάτια τους έχουν δει πολλά, αντιμετώπισαν το ζήτημα σκωπτικά και περίμεναν, όπως έλεγαν, να δουν «τι σκαρώνει ο Ειρηναίος». Σύμφωνα με ένα άρθρο του έγκριτου ισραηλινού δημοσιογράφου Ντάνι Ρουμπινστάιν στην εφημερίδα «Χάρετζ», ο κ. Παπαδήμας εξαφανίστηκε ύστερα από ένα περίεργο τροχαίο επειδή φοβήθηκε για τη ζωή του και την ασφάλεια της οικογενείας του.


Εναν μήνα μετά την εξαφάνιση του κ. Παπαδήμα, υπό την πίεση των τότε νομικών συμβούλων του και ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Ειρηναίος εξαναγκάζεται να υποβάλει μήνυση εναντίον του. Οι πληροφορίες που έφεραν τον κ. Παπαδήμα να διαπραγματεύεται την πώληση τεραστίων εκτάσεων του Πατριαρχείου στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου σε υπεράκτιες εταιρείες συνιστούσαν εθνική προδοσία και ο τότε Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν είχε πολλές επιλογές. Ωστόσο έναν μήνα αργότερα κατά περίεργο τρόπο κάνει μια δήλωση με την οποία σχεδόν κάλυπτε τον πρώην οικονομικό διαχειριστή.


Ως τον Μάρτιο του 2005 ο κ. Παπαδήμας δεν δείχνει να υπάρχει. Οταν όμως στην Ελλάδα αρχίζουν οι αποκαλύψεις για τον Απόστολο Βαβύλη και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην εκλογή του κ. Ειρηναίου στον Πατριαρχικό Θρόνο των Ιεροσολύμων, ο πρώην οικονομικός διαχειριστής κάνει δυναμικά την εμφάνισή του. Προσπαθεί να κλείσει μια συμφωνία με τους Αγιοταφίτες και δηλώνει τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά ότι διαθέτει στοιχεία «που μπορούν να τινάξουν τον κ. Ειρηναίο στον αέρα». Επικοινωνεί σχεδόν με όλους τους Αγιοταφίτες και κυρίως με τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιο, τον οποίο γνωρίζει πάρα πολύ καλά από την εποχή όπου και οι δύο υπήρξαν στενοί συνεργάτες του κ. Ειρηναίου. Και, όπως λέγεται, έδωσε κάποια στοιχεία εναντίον του κ. Ειρηναίου στους Αγιοταφίτες λίγες ώρες προτού αυτοί αναχωρήσουν για την Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη η οποία κήρυξε έκπτωτο τον κ. Ειρηναίο από τον Πατριαρχικό Θρόνο του. «Συνομίλησα αρκετές φορές με τον Παπαδήμα και τους δικηγόρους του στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, αλλά τα στοιχεία που μας έδωσε δεν ήταν αυτά που περιμέναμε. Ηθελε να επιτύχει μια συμφωνία για να κλείσει τις δικαστικές εκκρεμότητες που είχε στην Ελλάδα και στο Ισραήλ» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο τότε νομικός σύμβουλος των Αγιοταφιτών κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Οπως προσθέτει, «τα στοιχεία του κ. Παπαδήμα ήταν μάλλον αστεία και μπορεί να χειρίστηκα νομικά το ζήτημα και να προσπάθησα να βρω τρόπους για να ξεπεραστεί η κρίση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, δεν είχα όμως την εξουσιοδότηση εκείνη που θα μου επέτρεπε να υποσχεθώ οτιδήποτε».


Ο κ. Ειρηναίος και ο κ. Παπαδήμας φαίνεται ότι ήταν δύο στενοί φίλοι που έγιναν εχθροί και σήμερα, περιέργως, δείχνουν ότι έχουν βρει τουλάχιστον τον τρόπο για να επικοινωνούν. Αλλωστε η αλλαγή στη στάση που ακολουθεί ο κ. Παπαδήμας αποτελεί την πλέον σαφή ένδειξη της επικοινωνίας που έχουν ο πρώην Πατριάρχης και ο πρώην οικονομικής διαχειριστής.


«Επικοινωνούσαν πάντα. Ποτέ δεν σταμάτησαν να συνομιλούν» ισχυρίζονται οι Αγιοταφίτες. Μάλιστα δηλώνουν ότι τους πρώτους μήνες της εξαφάνισής του ο κ. Παπαδήμας βρισκόταν στο Ισραήλ και παρ’ ότι οι δικαστικές αρχές στην Ελλάδα είχαν ασκήσει δίωξη εναντίον του ο ίδιος συναντιόταν στο Τελ Αβίβ με τον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο.


Οι πληροφορίες των Αγιοταφιτών, όπως τονίζουν, δεν επιδέχονται διάψευση. Πάντα είχαν τη δυνατότητα, κατά έναν περίεργο τρόπο, να ενημερώνονται για τις κινήσεις του κ. Ειρηναίου και του κ. Παπαδήμα. Γνώριζαν τι έπρατταν αλλά μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που τους δίνονταν μόνον ύστερα από πολλούς μήνες… H «φωνή» – ή η επονομαζόμενη από τους Αγιοταφίτες «φωνή από το υπερπέραν» – φρόντιζε να τους ενημερώνει πάντα· και γνώριζε κάθε λεπτομέρεια των κινήσεων του κ. Ειρηναίου και του κ. Παπαδήμα. Πρόκειται, όπως λένε, για έναν Ισραηλινό τον οποίο κατατάσσουν στις περιστερές των υπηρεσιών, ο οποίος είχε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούσαν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και έτσι μπορούσε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει τι ετοίμαζαν ο κ. Ειρηναίος και ο κ. Παπαδήμας με τους οποίους επικοινωνούσε.


Πατέρας πλέον δύο παιδιών και παντρεμένος με Ρωσοεβραία, ο κ. Παπαδήμας δείχνει να αισθάνεται ασφαλής στη χώρα όπου βρίσκεται και δεν φοβάται το ενδεχόμενο συλλήψεώς του από τις ελληνικές αρχές.


«Εδώ που βρίσκομαι είναι δέκα το πρωί» τονίζει με νόημα, ενώ «το ρολόι στην Ελλάδα δείχνει επτά το βράδυ» και ο συνομιλητής του αναρωτιέται: «Τώρα πού να βρίσκεται; Στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στις χώρες τις Ασίας;..».


Οπως λένε οι Αγιοταφίτες, ο κ. Παπαδήμας είναι ασφαλής και δεν πρόκειται να εμφανιστεί παρά αν (και όποτε) το θελήσει ο ίδιος. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, βρίσκεται υπό την υψηλή προστασία του κ. Μόσχοβιτς, του γνωστού πολυεκατομμυριούχου Αμερικανοεβραίου.


Το «καλό παιδί» και οι λογαριασμοί στην Ελβετία


ΣΥΜΦΩΝΑ με την άποψη που υποστηρίζει ο κ. Ειρηναίος (φωτογραφία), ο Νίκος Παπαδήμας είναι ο άνθρωπος που προχώρησε στη μακρόχρονη μίσθωση ακινήτων του Πατριαρχείου σε ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες. Ο ίδιος δήλωνε ότι δεν γνώριζε τις κινήσεις του. Ωστόσο ο κ. Παπαδήμας υπήρξε για περισσότερο από δύο χρόνια ο στενότερος συνεργάτης του. Στις συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ισραήλ κ. Μοσέ Κατσάβ, με τον πρωθυπουργό κ. Αριέλ Σαρόν και την οικογένειά του, με άλλα ηγετικά στελέχη του Ισραήλ, αλλά και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, δίπλα στον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο βρισκόταν πάντα ο κ. Παπαδήμας. Ο άνθρωπος που, όπως λένε οι Αγιοταφίτες, είχε ως κύριο στόχο του να αντιστρέψει υπέρ του κ. Ειρηναίου το κλίμα στο Ισραήλ. Ηταν, λένε, ο άνθρωπος που βοήθησε τον κ. Ειρηναίο να αναγνωριστεί σχεδόν τρία χρόνια μετά την ημέρα της εκλογής του ως Πατριάρχη Ιεροσολύμων από το κράτος του Ισραήλ, το οποίο αρνιόταν να το πράξει.


Ο κ. Παπαδήμας ήξερε ποιες πόρτες να χτυπήσει. Και την πόρτα του μεγαλοδικηγόρου και πρώην συμβούλου τού άλλοτε ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Εούντ Μπαράκ, κ. Γκιλάντ Σέαρ – ο οποίος αποδείχθηκε πολύ ισχυρός σύμμαχος για τον κ. Ειρηναίο -, τη «χτύπησε» ο κ. Παπαδήμας.


Ισως γι’ αυτό οι συνεργάτες του κ. Ειρηναίου λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «ο Νικόλας είναι καλό παιδί»… Και βέβαια η νέα στάση που τηρεί το «καλό παιδί» δείχνει ξεκάθαρα ότι χάθηκε, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, η πιθανότητα να βρεθούν από τη Δικαιοσύνη οι λογαριασμοί του κ. Ειρηναίου στο Ισραήλ και στην Ελβετία… Ισως διότι ελάχιστοι ενδιαφέρονται για το ζήτημα, αφού η μπόρα πέρασε. Και είναι τέτοια η κατάσταση ώστε ακόμη δεν έχει αρχίσει ούτε ο διαχειριστικός έλεγχος στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα που είχε ανακοινωθεί…