Ρυπαίνουν τα ποτάμια της Μακεδονίας

Κ αταρρίπτεται το άλλοθι των ελληνικών αρμοδίων αρχών ότι τα νερά του Αξιού και του Νέστου είναι ήδη βρώμικα όταν εισέρχονται στην Ελλάδα, και γι΄ αυτό όποια μέτρα πάρουν για την προστασία τους είναι ανώφελα. Νέες μετρήσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδεικνύουν ότι μπορεί οι δύο ποταμοί να εισέρχονται ρυπασμένοι από τις γειτονικές χώρες, δέχονται όμως επιπλέον επιβάρυνση από βιομηχανικά απόβλητα, αστικά λύματα, χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων επί ελληνικού εδάφους.

Κ αταρρίπτεται το άλλοθι των ελληνικών αρμοδίων αρχών ότι τα νερά του Αξιού και του Νέστου είναι ήδη βρώμικα όταν εισέρχονται στην Ελλάδα, και γι΄ αυτό όποια μέτρα πάρουν για την προστασία τους είναι ανώφελα. Νέες μετρήσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδεικνύουν ότι μπορεί οι δύο ποταμοί να εισέρχονται ρυπασμένοι από τις γειτονικές χώρες, δέχονται όμως επιπλέον επιβάρυνση από βιομηχανικά απόβλητα, αστικά λύματα, χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων επί ελληνικού εδάφους. Προβλήματα ρύπανσης αντιμετωπίζει και ο Αλιάκμονας, ο οποίος πηγάζει από την περιοχή της Καστοριάς.

Η καθηγήτρια Βιολογίας κυρία Μαρία Λαζαρίδου επισημαίνει ότι ο κύριος ρους στα τρία ποτάμια είναι προβληματικός και χαρακτηρίζει την κατάσταση των υδάτων τους από μέτρια ως κακή. «Τα στοιχεία που έχουμε για την περίοδο 1995 ως 2000 δείχνουν ότι η κατάσταση εκείνη την περίοδο ήταν αρκετά καλύτερη σε πολλούς σταθμούς μέτρησης σε σύγκριση με τη σημερινή» αναφέρει η ίδια. Η μελέτη βασίστηκε στην εξέταση των φυσικοχημικών, υδρομορφολογικών και βιολογικών ποιοτικών στοιχείων των υδάτων και παρουσιάστηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία», το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούνιο στο Νέστο πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες νερού και βενθικών μακροασπονδύλων σε έντεκα σταθμούς στη λεκάνη απορροής του ελληνικού τμήματος του ποταμού. Σύμφωνα με το ελληνικό σύστημα αξιολόγησης (ΕΣΥΑ), η ποιότητα του νερού στους σταθμούς δειγματοληψίας που βρίσκονταν στον κύριο ρου του ποταμού βρέθηκε κυρίως κακή, ενώ στους σταθμούς που βρίσκονταν σε παραποτάμους η ποιότητα του νερού βρέθηκε πολύ καλή ή καλή.

Ο Αξιός κατάντη των ελληνικών συνόρων δέχεται επιπλέον επιβάρυνση από βιομηχανικά απόβλητα και αστικά λύματα ενώ υπάρχει και έντονη αγροτική δραστηριότητα, με υδροβόρες καλλιέργειες και χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Για την εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης επί ελληνικού εδάφους, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε οκτώ σταθμούς την περίοδο Ιουνίου- Ιουλίου. Λόγω ξηρασίας οι επιστήμονες δεν πήραν δείγματα από τους παραπόταμους Βαρδαρόβαση και Ανθόφυτο. Οπως προέκυψε, οι περισσότεροι σταθμοί βρίσκονται σε μέτρια οικολογική κατάσταση.

Στον Αλιάκμονα πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι δειγματοληψίες στη λεκάνη απορροής του ποταμού, η οποία βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία. Οι παροχές σε όλους τους σταθμούς ήταν σχετικά μικρές. Οσον αφορά τα θρεπτικά άλατα (Ν-ΝΗ4+, Ν-ΝΟ3-, Ν-ΝΟ2-, Ρ-ΡΟ4-3) οι συγκεντρώσεις τους είχαν χαμηλές τιμές, με εξαίρεση την τιμή των αμμωνιακών στο ρέμα Γκιόλι, που υπερβαίνει κατά πολύ το όριο που θέτει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Η ποιότητα των ρεόντων υδάτων χαρακτηρίζεται «πολύ κακή» σε Γκιόλι και Τάφρο 66, «καλή» σε Κοκκινιά και Πλατανιά, «κακή» στο Βενέτικο και στην Αγία Βαρβάρα, και μέτρια σε όλους του υπόλοιπους σταθμούς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.