Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και πάλι τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς οι νεότερες δυσμενείς εξελίξεις αποθάρρυναν ακόμη περισσότερο τη διάθεση ανάληψης ρίσκου.
Στην επιβράδυνση των ενεργειών για την υλοποίηση του πολύκροτου «σχεδίου διάσωσης» των 700 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, καθώς και στο αδιέξοδο που κατέληξε η συνάντηση κορυφαίων πολιτικών της χώρας στον Λευκό Οίκο, ήρθε να προστεθεί η κατάρρευση της Washington Μutual και η εντεινόμενη αρνητική φημολογία σχετικά με τoν χρηματοοικονομικό όμιλο Fortis (βελγικών και ολλανδικών συμφερόντων). Οι δυσμενείς εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον συναποτέλεσαν μία νέα δέσμη απαισιοδοξίας για τους επενδυτές, που δεν άφησε εκτός πεδίου ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο γενικός δείκτης ήρθε και πάλι αντιμέτωπος με την κρίσιμη, ψυχολογικά, περιοχή των 3.000 μονάδων σχετικά νωρίς, καθώς άγγιξε τις 3.006 μονάδες προτού συμπληρωθεί η πρώτη ώρα της συνεδρίασης.
(Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης είχε διασπάσει καθοδικά τη συγκεκριμένη περιοχή τιμών στη συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου.)
Ωστόσο οι πιέσεις στην εγχώρια αγορά ήταν ανάλογες εκείνων που δέχθηκαν και οι περισσότερες αγορές της Ευρώπης, με τους σχετικούς δείκτες να διατηρούν σε ελεγχόμενο εύρος τις απώλειές τους (μεταξύ 1,50% και 2%) ως αργά το μεσημέρι. Ουσιαστικά οι επενδυτές περίμεναν την αντίδραση των δεικτών της Νέας Υόρκης, οι οποίοι είχαν κλείσει ανοδικά την Πέμπτη, προτού γίνουν γνωστές οι νέες αρνητικές εξελίξεις, προκειμένου να προσαρμόσουν την τακτική τους. Η παγίωση της αρνητικής εικόνας στην προσυνεδρίαση της Wall Street διεύρυνε τις απώλειες για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες αργότερα, με τις πιέσεις να επεκτείνονται και στην εγχώρια αγορά.
Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν και πάλι οι τράπεζες, καθώς και η πλειονότητα των τίτλων που απαρτίζουν τον FΤSΕ20, εκ των οποίων μόνον οι Ελλάκτωρ και Μotor Οil διέσωζαν το θετικό πρόσημο μετά το μεσημέρι. Παράλληλα ο δείκτης FΤSΕ20 εμφάνιζε τις μεγαλύτερες απώλειες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ενώ έντονες πιέσεις δέχθηκε και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου μόνο τρεις τίτλοι εμφάνιζαν άνοδο και μάλιστα οριακή, μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται εκτός του ενδιαφέροντος των ξένων χαρτοφυλακίων, η εικόνα ήταν ελαφρώς καλύτερη, μολονότι ο δείκτης FΤSΕ20 κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος.
Η κλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά έφερε σε αρνητική τροχιά την πλειονότητα των μετοχών, ενώ σημαντικός αριθμός εξ αυτών υποχρεώθηκε σε νεότερα χαμηλά τιμών, μεταξύ των οποίων και οι τίτλοι των: Folli-Follie, Forthnet, Ιntralot, Jumbo, ΓΕΚ, ΔΕΗ, Τράπεζας Κύπρου και Εμπορικής Τράπεζας. Μετοχές
▅ Εθνική Τράπεζα: Με απώλειες της τάξεως του 2% κινήθηκε η μετοχή στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, χωρίς να απειληθεί η κρίσιμη περιοχή των 30 ευρώ.
▅ Τράπεζα Κύπρου: Με επιθετικούς ρυθμούς συνεχίστηκε η ρευστοποίηση θέσεων στη μετοχή, με αποτέλεσμα να έρθει στην κορυφή της συναλλακτικής δραστηριότητας της ημέρας ξεπερνώντας τον αντίστοιχο τζίρο της Εθνικής Τράπεζας και της Αlpha Βank. Η μετοχή πιέστηκε σε νεότερο χαμηλό διετίας, στα 6,08 ευρώ, με απώλειες της τάξεως του 6,50%.
▅ Μarfin ΡΒ: Συνηθισμένη εικόνα για τη μετοχή οι ακραίες διακυμάνσεις, εμφανίζοντας αυτή τη φορά απώλειες μεγαλύτερες του 5%.
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ
Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και πάλι τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς οι νεότερες δυσμενείς εξελίξεις αποθάρρυναν ακόμη περισσότερο τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Στην επιβράδυνση των ενεργειών για την υλοποίηση του πολύκροτου «σχεδίου διάσωσης» των 700 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, καθώς και στο αδιέξοδο που κατέληξε η συνάντηση κορυφαίων πολιτικών της χώρας στον Λευκό Οίκο, ήρθε να προστεθεί η κατάρρευση της Washington Μutual και η εντεινόμενη αρνητική φημολογία σχετικά με τoν χρηματοοικονομικό όμιλο Fortis (βελγικών και ολλανδικών συμφερόντων).
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.