Υποχώρηση-έκπληξη του Μακ Κέιν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Τ ην αναβολή της πολυαναμενόμενης «τηλεμαχίας» με τον Μπαράκ Ομπάμα, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), ζήτησε αιφνιδιαστικά χθες τη νύχτα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος Τζον Μακ Κέιν. Οπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Μακ Κέιν, έλαβε την απόφαση αυτή προκειμένου να επιστρέψει πάραυτα στην Ουάσιγκτον και να συμβάλει στην ψήφιση από τη Γερουσία του πολυσυζητημένου κυβερνητικού «σχεδίου σωτηρίας» του αμερικανικού- και όχι μόνον- τραπεζικού συστήματος, ύψους 700 δισ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Τ ην αναβολή της πολυαναμενόμενης «τηλεμαχίας» με τον Μπαράκ Ομπάμα, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), ζήτησε αιφνιδιαστικά χθες τη νύχτα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος Τζον Μακ Κέιν. Οπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Μακ Κέιν, έλαβε την απόφαση αυτή προκειμένου να επιστρέψει πάραυτα στην Ουάσιγκτον και να συμβάλει στην ψήφιση από τη Γερουσία του πολυσυζητημένου κυβερνητικού «σχεδίου σωτηρίας» του αμερικανικού- και όχι μόνον- τραπεζικού συστήματος, ύψους 700 δισ. δολαρίων, για το οποίο προέβλεψε πως δεν είναι δυνατόν να υπερψηφιστεί «με τη σημερινή του μορφή». «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει ομοφωνία για την υποστήριξη των προτάσεων της κυβέρνησης.Δεν πιστεύω ότι το σχέδιο που υπάρχει σήμερα στο τραπέζι μπορεί να περάσει όπως είναι αυτή τη στιγμή και ο χρόνος τελειώνει» δήλωσε.

Στη συνέχεια επιδόθηκε σε σειρά απειλητικών προβλέψεων, που θύμιζαν έντονα τις αντίστοιχες προχθεσινές δηλώσεις του ομοσπονδιακού τραπεζίτη Μπεν Μπερνάνκι. «Αν δεν το περάσουμε,η οικονομία θα “στεγνώσει” από ρευστότητα,με καταστρεπτικές συνέπειες.Ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να αγοράσει σπίτια και οι καταθέσεις θα τεθούν σε κίνδυνο… Αν δεν δράσουμε,κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα επηρεαστεί:και αυτό δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί» είπε. Ο κ. Μακ Κέιν είπε ακόμη ότι ενημέρωσε σχετικά τον Δημοκρατικό αντίπαλό του σε τηλεφωνική τους συνομιλία, και μάλιστα τον κάλεσε να επιστρέψει μαζί του στην Ουάσιγκτον για να αντιμετωπίσουν «από κοινού» τη βαθύτατη κρίση. «Είναι καιρός τα δύο κόμματα να εργαστούν μαζί για να λυθεί το πρόβλημα» είπε ο 72χρονος γερουσιαστής, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα πετούσε σήμερα για την Οξφόρδη του Μισισιπή.

Ο κ. Ομπάμα, από τη μεριά του, δεν σχολίασε αμέσως τα περί αναβολής του «ντιμπέιτ», αλλά εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται πως μίλησε «με δική του πρωτοβουλία» με τον αντίπαλό του σχετικά με τις «κοινές θέσεις τους» για τη σωτηρία της οικονομίας, και ότι αμέσως μετά τη συνομιλία τους ο κ. Μακ Κέιν προχώρησε στη «μονομερή» ανακοίνωσή του περί αναστολής της τηλεοπτικής μονομαχίας τους.

Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται αναμφίβολα για μια πρωτοφανή για τα αμερικανικά εκλογικά ήθη υποχώρηση εκ μέρους του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, σε μια στιγμή που ο κ. Ομπάμα άρχισε πάλι να ανοίγει τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, «εξαργυρώνοντας» τη δυσαρέσκεια των αμερικανών ψηφοφόρων για τη διαχείριση της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 80 ετών. Ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι σχεδόν ένας στους πέντε ψηφοφόρους παραμένει αναποφάσιστος, αλλά και ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων εξακολουθεί να αμφισβητεί πως ο άπειρος κ. Ομπάμα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές κρίσεις.

Διαχωρίζοντας ουσιαστικά τη θέση του από τον κ. Μπους και το οικονομικό του επιτελείο- αφού, όπως είδαμε, θεωρεί ότι το «πακέτο σωτηρίας» των 700 δισ. δολαρίων, το οποίο βιάστηκε να υποστηρίξει και ο κ. Ομπάμα, «δεν μπορεί να περάσει με τη σημερινή του μορφή»-, ο κ. Μακ Κέιν επιχειρεί στην πράξη να κερδίσει αυτούς ακριβώς τους αναποφάσιστους και δυσαρεστημένους και των δύο κομμάτων που βλέπουν το σχέδιο Μπους- Πόλσον σαν μια προσπάθεια διάσωσης των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες απλοί Αμερικανοί χάνουν τα σπίτια, τις περιουσίες και τις δουλειές τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.