Οι ιαπωνικές τράπεζες σώζουν τις αμερικανικές

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια που οι μεγάλες τράπεζες της Ιαπωνίας βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας και έφθασαν να συμβολίζουν την αλγεινή ύφεση της δεύτερης σε μέγεθος, μετά την αμερικανική, οικονομίας του πλανήτη. Τώρα οι ίδιοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι «βάζουν πλάτη» για να ξεπεραστεί η βαθύτερη κρίση στην οποία έχει βυθιστεί το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Η Νomura Ηoldings, για παράδειγμα, η οποία είναι η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, αποκτά το ...

Ο συσχετισμός δυνάμεων στον παγκόσμιο κλάδο των χρηματοοικονομικών έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια που οι μεγάλες τράπεζες της Ιαπωνίας βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας και έφθασαν να συμβολίζουν την αλγεινή ύφεση της δεύτερης σε μέγεθος, μετά την αμερικανική, οικονομίας του πλανήτη. Τώρα οι ίδιοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι «βάζουν πλάτη» για να ξεπεραστεί η βαθύτερη κρίση στην οποία έχει βυθιστεί το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Η Νomura Ηoldings, για παράδειγμα, η οποία είναι η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, αποκτά το ευρωπαϊκό και μεσανατολικό παρακλάδι της χρεοκοπημένης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Βrothers, ενώ η Μitsubishi UFJ Financial, η οποία είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, είναι έτοιμη να αποκτήσει το 20% της Μorgan Stanley αντί 8,5 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για συμφωνίες που πυροδότησαν τη φημολογία ότι η Goldman Sachs, την οποία οι κατακλυσμιαίες εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα μετατρέπουν σε εμπορική τράπεζα- όπως άλλωστε και τη Μorgan Stanley- πρόκειται να καταλήξει στα χέρια της Sumitomo Μitsui. Πρόκειται για τον τρίτο σε ενεργητικό χρηματοπιστωτικό όμιλο της Ιαπωνίας, ο οποίος μάλιστα έχει μακρά σχέση συνεργασίας με την Goldman Sachs. Οπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters «οι ιαπωνικές τράπεζες, οι οποίες κάποτε θεωρούνταν πολύ αθώες και επιφυλακτικές σε ό,τι αφορά την ανάληψη υψηλών επενδυτικών κινδύνων τους οποίους προϋποθέτει ο κλάδος της επενδυτικής τραπεζικής,επιστρέφουν τώρα πολύ πιο επιθετικά στη Δύση με όπλο τη μεγάλη ρευστότητά τους».

Είναι προφανές ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στον παγκόσμιο κλάδο των χρηματοοικονομικών έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι ιαπωνικές τράπεζες κατάφεραν να αποφύγουν τη δίνη της πιστωτικής κρίσης στην οποία στροβιλίζονται η Wall Street, το Σίτι του Λονδίνου και άλλες αγορές της Δύσης. Σώθηκαν χάρη στη δική τους… μιζέρια που έζησαν από το 1990 και εντεύθεν. Σώθηκαν, όμως, και χάρη στη φρόνηση ή ενδεχομένως την υπευθυνότητά τους. Γιατί τα χρόνια των ισχνών αγελάδων- και ήταν πάνω από 7…- που φυτοζωούσαν χάρη στις ενέσεις ρευστότητας από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν τόλμησαν ή δεν μπόρεσαν να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στις πολλά υποσχόμενες αγορές εξεζητημένα δομημένων, σύνθετων επενδυτικών προϊόντων.

Οι ιαπωνικές τράπεζες δεν ρίσκαραν το κρατικό χρήμα που διαχειρίστηκαν, δεν «έπαιξαν» στον τζόγο του σύγχρονου επενδυτικού χάρτη τα κεφάλαια χάρη στα οποία κρατήθηκαν στη ζωή. Και δεν έχασαν. Αντιθέτως, τώρα είναι σε θέση να προσφέρουν τα ζητούμενα κεφάλαια τα οποία αγωνιωδώς αναζητούν οι δύο εναπομείνασες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ, η Μorgan Stanley και η Goldman Sachs, προκειμένου να σοβαρέψουν και να ωριμάσουν μετεξελισσόμενες σε… κανονικές τράπεζες! Για να αντιληφθεί κανείς την τάξη μεγέθους της αρωγής των ιαπωνικών τραπεζών στους απειλούμενους πρώην κολοσσούς της Wall Street αρκεί να αναλογιστεί ότι η Μorgan Stanley, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Μitsubishi, απέκτησε πρόσβαση σε… 1,1 τρισ. δολάρια- τόσα είναι τα αποθεματικά του ιαπωνικού ομίλου! Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιαπωνικές τράπεζες έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων ασιατικών, και δη των κινεζικών, οι οποίες διαθέτουν ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα και συναλλαγματικά αποθέματα: είναι γνωστές στη Δύση εδώ και δεκαετίες, γι΄ αυτό θεωρούνται πολύ πιο ασφαλείς πολιτικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.