ΠΕΚΙΝΟ. Γνώριζαν για τη μελαμίνη στο γάλα από τον Δεκέμβριο του 2007, αλλά δεν έκαναν τίποτε ως τις αρχές του Αυγούστου. Ακόμη και όταν ενημερώθηκε, η κυβέρνηση απέκρυψε το πρόβλημα για να μην αμαυρωθεί η εικόνα της Κίνας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το σκάνδαλο της διπλής συγκάλυψης αποκαλύφθηκε μόλις τώρα, καθώς χιλιάδες βρέφη νοσηλεύονται με προβλήματα στους νεφρούς από το μολυσμένο γάλα.
Από το 2007 είχε δεχθεί η κινεζική γαλακτοβιομηχανία Sanlu καταγγελίες ότι το βρεφικό γάλα που παράγει έχει σοβαρές παρενέργειες στην υγεία των βρεφών. Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, η εταιρεία δέχθηκε τις πρώτες καταγγελίες τον Δεκέμβριο του 2007, αλλά τις απέκρυπτε ως τις αρχές του Αυγούστου.
«Στη διάρκεια αυτών των οκτώ μηνών η εταιρεία δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση,ούτε και έλαβε τα κατάλληλα μέτρα» αποκάλυψε η κινεζική τηλεόραση, την ώρα που ο απολογισμός των Αρχών είναι τραγικός: τέσσερα βρέφη έχουν χάσει τη ζωή τους, περίπου 13.000 νοσηλεύονται, εκ των οποίων τα 105 σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ συνολικά 53.000
παιδιά χρειάστηκαν ιατρική πα ρακολούθηση λόγω προβλημάτων στους νεφρούς.
Το γεγονός ότι το γάλα με την τοξική μελαμίνη κυκλοφορούσε στην αγορά εν γνώσει της γαλακτοβιομηχανίας Sanlu οδήγησε στην αποπομπή του επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ελέγχου και προστασίας τροφίμων της Κίνας. Εκτός από το βρεφικό γάλα σε σκόνη, μελαμίνη εντοπίστηκε και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην Κίνα από συνολικά 22 εταιρείες.
Το σκάνδαλο έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, δεδομένου ότι οι εταιρείες αυτές εξάγουν τα προϊόντα τους σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μόλυνση της διατροφικής αλυσίδας. Σύμφωνα με τον Τσαν Κινγκ Μινγκ , καθηγητή Βιοχημείας στο Chinese University του Χονγκ Κονγκ, η κυρομαζίνη, ένα παράγωγο της μελαμίνης, χρησιμοποιείται ευρέως ως φυτοφάρμακο στην Κίνα. «Απορροφάται από τα φυτά… φυσικά έχει ήδη περάσει στην τροφική μας αλυσίδα και στις ζωοτροφές. Αρα το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά στα γεωργικά προϊόντα,στις ζωοτροφές και στις τροφές των ιχθυοκαλλιεργειών» είπε σε συνέντευξη για την τηλεόραση.
Τι είναι η μελαμίνη
Χημική ουσία σε μορφή λευκής κρυσταλλικής σκόνης, η μελαμίνη αποτελείται από άνθρακα, άζωτο και υδρογόνο. Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από τον γερμανό χημικό Γιούστους φον Λίμπιχ στις αρχές του 19ου αιώνα. Αρκετά χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του 1930, το εμπορικό ενδιαφέρον για την ουσία άρχισε να αυξάνεται. Στις μέρες μας αποτελεί σημαντικό υλικό της παγκόσμιας βιομηχανίας για την παραγωγή συνθετικών προϊόντων τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη θερμότητα- το σημείο τήξης της μελαμίνης είναι οι 354 βαθμοί Κελσίου. Η μελαμίνη χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων, σε πλαστικά, κόλλες, βερνίκια και σε ηχομονωτικά υλικά για στούντιο ραδιοφώνου και τηλεόρασης.
Διπλή συγκάλυψη ενός σκανδάλου στην Κίνα
ΠΕΚΙΝΟ. Γνώριζαν για τη μελαμίνη στο γάλα από τον Δεκέμβριο του 2007, αλλά δεν έκαναν τίποτε ως τις αρχές του Αυγούστου. Ακόμη και όταν ενημερώθηκε, η κυβέρνηση απέκρυψε το πρόβλημα για να μην αμαυρωθεί η εικόνα της Κίνας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το σκάνδαλο της διπλής συγκάλυψης αποκαλύφθηκε μόλις τώρα, καθώς χιλιάδες βρέφη νοσηλεύονται με προβλήματα στους νεφρούς από το μολυσμένο γάλα. Από το 2007 είχε δεχθεί η κινεζική γαλακτοβιομηχανία Sanlu καταγγελίες ότι το βρεφικό γάλα που παράγει έχει σοβαρές παρενέργειες στην υγεία των βρεφών.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.