Αποδυναμώνονται οι θέσεις των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων

Ηπιστωτική κρίση αγγίζει πλέον και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία (SWF). Το επενδυτικό fund της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης GΙC προειδοποιεί ότι το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο διάστημα. Ο υπεύθυνος του τομέα Επενδύσεων του GΙC Ενγκ Κοκ Σονγκ υποστήριξε χθες ότι τα υψηλά κέρδη που εξασφάλισαν τα επενδυτικά ταμεία τα τελευταία 20 χρόνια δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον. Μία από τις βασικές αιτίες είναι οι βαριές απώλειες του κλάδου Επενδυτικής Τραπεζικής των ΗΠΑ.

Ηπιστωτική κρίση αγγίζει πλέον και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία (SWF). Το επενδυτικό fund της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης GΙC προειδοποιεί ότι το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο διάστημα. Ο υπεύθυνος του τομέα Επενδύσεων του GΙC Ενγκ Κοκ Σονγκ υποστήριξε χθες ότι τα υψηλά κέρδη που εξασφάλισαν τα επενδυτικά ταμεία τα τελευταία 20 χρόνια δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον. Μία από τις βασικές αιτίες είναι οι βαριές απώλειες του κλάδου Επενδυτικής Τραπεζικής των ΗΠΑ. Το ζοφερό αυτό σκηνικό επηρεάζει ήδη τα κέρδη και τη λειτουργία των μεγαλύτερων επενδυτικών funds του πλανήτη: η δυνατότητά τους να πολλαπλασιάζουν τα κεφάλαιά τους περιορίζεται σημαντικά, μετά την κατάρρευση κολοσσών όπως η Lehman Βrothers.

Οι δηλώσεις των υπευθύνων του ταμείου της Σιγκαπούρης αφορούν το σύνολο των SWF. Το GΙC καθιέρωσε εδώ και 27 χρόνια το επενδυτικό μοντέλο που ακολούθησαν στη συνέχεια οι κυβερνήσεις χωρών της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Η εντυπωσιακή διείσδυση των εν λόγω ταμείων υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά αλλά και γεωπολιτικά φαινόμενα του 2007. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν επενδυθεί τόσo πολλά κεφάλαια από την Ανατολή στις δυτικές επιχειρήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Χτυπημένοι από την πιστωτική κρίση, οι κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της Wall Street και της Ευρώπης (Citigroup, Μorgan Stanley, Βarclays, Βlackstone, UΒS) παραχώρησαν σημαντικά μερίδια στα SWF με αντάλλαγμα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα funds βιάστηκαν

Το πλήγμα που έχει υποστεί η επενδυτική τραπεζική περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις των sovereing funds

να επενδύσουν στους κορυφαίους ομίλους, αφού οι μετοχές που αγόρασαν πέρυσι σήμερα αξίζουν πολύ λιγότερο.

Το GΙC ιδρύθηκε το 1981 για να διαχειριστεί τα συναλλαγματικά αποθέματα της Σιγκαπούρης. Είναι ένα από τα παλαιότερα SWF στον κόσμο, ωστόσο πολλές από τις δραστηριότητές του καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου.

Χθες, για πρώτη φορά έπειτα από 27 χρόνια, το GΙC αποκάλυψε επισήμως ορισμένα στοιχεία για τις δραστηριότητές του. Ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι οι πραγματικές ετήσιες αποδόσεις του τα τελευταία 20 χρόνια κυμάνθηκαν στο επίπεδο του 4,5%. Ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του GΙC δρ Τόνι Ταν υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σιγκαπούρη ότι τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, ακόμη και αν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο σωτηρίας ύψους 700 δισ. δολαρίων που σχεδιάζει η αμερικανική κυβέρνηση, τα προβλήματα θα συνεχιστούν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.