Χαλασμένα λουκάνικα σέρβιραν τα golden boys

O διάσημος οικονομολόγος καθηγητής Πολ Κρούγκμαν παρομοιάζει τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα με χαλασμένα λουκάνικα. Τις ημέρες αυτές της μεγάλης κρίσης η οποία συνταράσσει τις αγορές, τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ο καθηγητής βρήκε τα πιο απλά λόγια για να περιγράψει πού έβαζαν τα χρήματά τους οι πλούσιοι πελάτες των τραπεζών, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες. Είπε ότι τα δομημένα προϊόντα είχαν τέλεια εμφάνιση και περιτύλιγμα αλλά τα υλικά που περιείχαν ήταν επικίνδυνα για την υγεία.

Χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται σήμερα να καλύψουν το κόστος των ερειπίων που άφησαν τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα

O διάσημος οικονομολόγος καθηγητής Πολ Κρούγκμαν παρομοιάζει τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα με χαλασμένα λουκάνικα. Τις ημέρες αυτές της μεγάλης κρίσης η οποία συνταράσσει τις αγορές, τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ο καθηγητής βρήκε τα πιο απλά λόγια για να περιγράψει πού έβαζαν τα χρήματά τους οι πλούσιοι πελάτες των τραπεζών, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες.

Είπε ότι τα δομημένα προϊόντα είχαν τέλεια εμφάνιση και περιτύλιγμα αλλά τα υλικά που περιείχαν ήταν επικίνδυνα για την υγεία.

Πράγματι, όπως τα γεγονότα αποδεικνύουν, τα επενδυτικά αυτά εργαλεία τα οποία δημιούργησαν τα «χρυσά παιδιά»τα golden boys- της Wall Street και του Σίτι κατέστρεψαν τους ίδιους τους εμπνευστές τους, οι οποίοι έμειναν χωρίς δουλειά. Αλλά πήραν και στον λαιμό τους χιλιάδες εργαζομένους, τους φορολογουμένους οι οποίοι καλούνται σήμερα να καλύψουν το κόστος των ερειπίων των επενδυτικών τραπεζών. Δεν θα είχε ίσως ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με την απληστία ορισμένων κεφαλαιούχων οι οποίοι είχαν επενδύσεις στη Lehman Βrothers ή δεν γνώριζαν πού τοποθετούν τα χρήματά τους οι διαχειριστές της περιουσίας τους. Αυτοί έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι «σοφιστικέ» επενδύσεις γκρέμισαν παλαιότερα επενδυτικά κεφάλαια που είχαν δημιουργήσει παράγοντες της αγοράς με την υποστήριξη του νομπελίστα καθηγητή Μάριον Σόουλς , ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Προ δεκαετίας το κεφάλαιο LΤΜC που είχε συστήσει και τα προϊόντα που πουλούσε ήταν συνδεδεμένα με τα ρωσικά ομόλογα. Αυτά κατέρρευσαν και το κεφάλαιο πτώχευσε.

Ως σήμερα οι μεγάλες αποδόσεις που υπόσχονταν τα σύνθετα προϊόντα (τα περισσότερα εγγυημένου κεφαλαίου στη λήξη τους) εξαρτώνται από ένα πλέγμα παραμέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την αποτίμησή τους χρειάζεται συνδρομή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδικών προγραμμάτων τα οποία γνώριζαν να χρησιμοποιούν λίγοι.

Οταν, όμως, τα προϊόντα αυτά εισήχθησαν στη χώρα και προωθήθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία και στις δύο υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες- την ΑΤΕ και την Ρost Βank- το ζήτημα απέκτησε ενδιαφέρον. Ποιος θα πληρώσει τώρα τις ζημιές; Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι;

Τα «χαλασμένα λουκάνικα» τα οποία μας σέρβιραν τα golden boys της πολιτικής- που είναι μάλιστα στη μόδαελπίζουμε να μην αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία της ελληνικής οικονομίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.